Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Engelli kadın ve LGBTİ’lerin medyadaki temsil sorunu nasıl değişir?

Engelli kadınlar, medyadaki engelli kadın ve LGBTİ görünürlüğünü arttırmak için önerilerini altı maddede sıraladı.

Engelli kadınlar, medyadaki engelli kadın ve LGBTİ görünürlüğünü arttırmak için önerilerini altı maddede sıraladı.

Bu yazıda kullanılan eserlerin tamamı Vicky Leta'nın çalışmalarıdır.

Engelliler basında yeterli ve hak temelli bir dil ile temsil edilmiyor, engelli kadın ve LGBTİ’ler ise medyada görünür değil. Cinsiyet bağlamında kitle iletişim araçlarının yöneldiği, görmeyi tercih ettiği, “engelsiz, heteroseksüel erkek”  engelli kadın ve LGBTİ’leri dışarıda bırakıyor.

Peki, engelli kadın ve LGBTİ’leri cinsiyetsizleştiren, onların arzularını yok sayan, başarı hikâyelerine yer verirken hak temelli bir dil kullanmadığı için –deyim yerindeyse- bir çuval inciri berbat eden ya da onları tamamen görmezden gelen medya nasıl değişir?

Engelli kadınlar, medya çalışanlarına, medyanın engelli kadın ve LGBTİ’lere karşı ördüğü duvarı yıkmak yerine iletişime izin veren bir ilişki kurmak için altı maddede önerilerini sıralıyor.

1-Engelli kadın ve LGBTİ yazarlar teşvik edilmeli

Öncelikle engelli kadın ve LGBTİ yazarların yazmaya teşvik edilmesi; yazanlar içinse bu alanların ya da mecraların açılması gerekiyor. Engelli kadın ve LGBTİ’lerin yaşadıkları problem ve bu problemlere ilişkin geliştirdikleri önerileri doğrudan kendilerinin ifade etmesine olanak sağlamak, okuyucuların konunun öznelerinden sorunu ve çözümü öğrenmelerine yardımcı olacak.

2- Medya çalışanlarına engellilik ve toplumsal cinsiyet eğitimleri verilmeli

Medya çalışanlarına engellilik, toplumsal cinsiyet ve LGBTİ farkındalığını arttıracak eğitimler verilmesi, medyanın engelli kadın ve LGBTİ’lere yönelik ayrımcı dilini dönüştürebilir.

3-Engelli filmlere gösterim ve erişim sağlanmalı

Engelli kadınların ve LGBTİ’lerin engelli filmlere gösterim ve erişim imkânı sağlanması oldukça önemli. Düzenlenen film festivalleri herkes içine erişilebilir olmadığı için engelliler bu kültürel etkinliğin dışında kalıyor. Engelsiz film gösterimlerinin yaygınlaşması için ilgililerle görüşebilir, kendi mekânlarınız varsa gösterimler için burayı kullanılır hale getirebilirsiniz.

4-Pozitif haberler olmadan olmaz…

Engelli kadınlar ve LGBTİ’lerle ilgili oldukça az haber hazırlanıyor. Medyada yer alan birçok haber ise ayrımcı bir dile yahut olumsuz bir gelişmeye ait. Eğer bir medya kuruluşunda çalışıyorsanız, engelli kadın ve LGBTİ’lerle ilgili pozitif ve hak temelli haberlere yer verebilirsiniz. Engellilerin kazandığı hakların haber yapılması da buna dâhil…

5-Engelli, kadın ve LGBTİ dernekleri ile iletişimde kalın

Medya çalışanlarının, engelli dernekleri ya da kadın ve LGBTİ dernekleri ile iletişimde olmaları önemli. Böylece hem medyada engelli kadın ve LGBTİ’lerin bu derneklerdeki faaliyetleri duyurulabilir hem de medya çalışanları, engelli kadın ve LGBTİ’lerle ilgili hazırlayacağı haberlerde konunun özneleri ile iletişim kurma fırsatı yakalayabilir.

6-Web sayfalarınız erişilebilir olsun

Medya kurum ve kuruluşlarının web sayfalarının erişilebilir olmaması büyük bir sorun. İşitme engelliler için sesli, görme engelliler için fotoğraf betimlemesi eklemek hem engelli farkındalığı yaratacak hem de engellilerin bu kanallara erişmesine olanak yaratacak.

Bu maddeler, Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) tarafından desteklenen AKDAM (Adana Kadın Danışma Merkezi ve Sığınma evi Derneği) ortaklığıyla Engelli Kadın Derneği yürütücülüğünde, 12-13 Ağustos 2017 tarihlerinde yapılan “Ayrımcılık: Engelli Kadınlara Hak Temelli Aktif Destek “projesi kapanış toplantısı sonuç bildirgesinden alınmıştır.

Kaos GL

Share
İlgili Eğitim