Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Yerel Medya ve Sivil Toplum için Veri Gazeteciliği Atölyeleri

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından yürütülen, Sivil Düşün AB Programı Aktivist Desteği kapsamında Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Derneği (School of Data Turkey), Ege Üniversitesi ve Erzincan Gazeteciler Cemiyeti’nin katkılarıyla “Yerel Medya ve Sivil Toplum için Veri Gazeteciliği Atölyesi” düzenlenecektir.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından yürütülen, Sivil Düşün AB Programı Aktivist Desteği kapsamında Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Derneği (School of Data Turkey), Ege Üniversitesi ve Erzincan Gazeteciler Cemiyeti’nin katkılarıyla “Yerel Medya ve Sivil Toplum için Veri Gazeteciliği Atölyesi” düzenlenecektir.

Program kapsamında İzmir’de 20-21 Şubat 2016 tarihinde, saat 10:00-17:00 arasında (12-19 Şubat 2016 tarihleri arasında katılımcılara mailleri üzerinden saat sınırı olmadan katılabilecekleri çevrimiçi ders sunulacaktır),

Erzincan’da ise 12-13 Mart 2016 tarihinde, saat 10:00-17:00 arasında (4-11 Mart 2016 tarihleri arasında katılımcılara mailleri üzerinden saat sınırı olmadan katılabilecekleri çevrimiçi ders sunulacaktır) atölye düzenlenecektir.

Eğitim programı ve eğitmen bilgileri başvuru sonrasında aktarılacaktır.

Atölyelere şeffaflık, hesap-verilebilirlik, bilgi edinme hakkı, demokrasi, hukukun üstünlüğü, veri gazeteciliği, açık veri konularıyla ilgilenen, bu konuda çalışmalar yapmak isteyen/çalışmalar yapan öğrenciler, sivil toplum temsilcileri, akademisyenler ve gazetecilerin başvuru yapması beklenmektedir.

Katılımcı sayısı her iki il için de 50 ile sınırlıdır. Atölye boyunca öğle yemekleri/çay-kahve araları Sivil Düşün AB Programı Aktivist Desteği kapsamında karşılanacaktır.

İzmir Atölyesi İçin Başvuru Formu: http://goo.gl/forms/aODYsNlize

İzmir atölyesi için son başvuru tarihi: 5 Şubat 2016

Erzincan Atölyesi İçin Başvuru Formu: http://goo.gl/forms/8ugYTUo2Ky

Erzincan atölyesi için son başvuru tarihi: 26 Şubat 2016

Sonuçlar mail ile bildirilecektir.

Atölye Detayları:

Demokratik medya için olanaklar sağlamanın yollarını sağlayan Açık Veri ve Veri Gazeteciliği atölyeleri; verinin gazetecilikle, sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkisine yönelik üretimli genel bir çerçeve sunmayı hedeflemektedir. İki gün sürecek olan atölyelerde, ‘Veri ile nasıl daha etkin çalışırım? Dağınık veri neden temizlenmelidir? Veri gazeteciliği neden haberin geleceğidir? Açık veri nasıl istihdam yaratır ve nasıl demokrasiye katkı sağlar? Hükümetler neden temel verilerde açık veritabanlı olmaya mecburlar ve Türkiye’de veri iklimi nasıl daha etkin geliştirilir? Nasıl daha fazla açık veri hakkında konuşabiliriz? Veri gazeteciliği neden habercilik için önem taşıyor? Yerel medya nasıl bölgesel sorunları veri disiplini ile çalışarak gündeme taşıyabilir, Sivil Toplum Kuruluşları temel verilerin açıklığına yerelde nasıl katkı sağlayabilir.’sorularına teorik ve pratik olarak yanıtlar verilecektir.

Pratik çalışmalar yaygın eğitim tekniklerini de kapsayacak şekilde planlanmıştır:  Çevrimiçi bölümle Bilgi Edinme Başvurusu pratiği yapılmasını sağlamak, ne kadar sürede yanıtlandığını gözlemlemek. Atölyede katılımcıların yerelde yaşanan bir sorunu tespit ederek bir çalışma konusu seçmesi ve #verisokakta #benimverihikayem #değerliveri çalışması için düzenli aralıklarla sokakta zaman geçirilmesinin sağlanması. Storyboard çalışması kapsamında katılımcılara dağıtılan verisetlerini inceleyip /veri ile mülakat pratiği yaptırmak ve veri setinden bilgi bulmak ve haberleştirmelerini pratikleştirmek.(Manuel olarak kağıtlara.) Katılımcılara öğretilen dağınık veriyi temizleme uygulamasını yapmaları için dağınık veri aktarılması ve open refine ile belirtilen beş temizliğin yapılmasının sağlanması. Veri kazıma ve veri toplama işlemlerinin öğretilmesi ile birlikte yerel yönetimlerin (Belediyeler/Beldeler) kapsamında Açık Veri Endeksi (Open Data Endex) kriterlerine göre temel verilerde açıklıklarını tespit etmek. Devamında ise grupların projelerinin geliştirilmesi için mentorluk sağlanıp, projelerin tamamlanıp, sunulması.

Sorularınız için: [email protected]

İlgili Dosyalar:

  1. BAŞLIK YOK [PNG] [334.14K]
Share
İlgili Eğitim