Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi'nden Buluşma Çağrısı

Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi Projesi 27-29 Kasım'da İstanbul'da buluşuyor. İlgili çağrıyı aşağıda bulabilirsiniz.  

Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi Projesi 27-29 Kasım'da İstanbul'da buluşuyor. İlgili çağrıyı aşağıda bulabilirsiniz.

 

görsel

Eğitimde Görme Engelliler Derneği ve Engelsiz ODTÜ Topluluğu ortaklığında yürütülen, Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı tarafından desteklenen Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi Projesi devam ediyor.

Sorunlarına yönelik inisiyatif alacak engelli üniversite öğrencilerine çağrı yapılıyor:  

Geçtiğimiz yıl başlatılan projede, farklı engel gruplarından engelli öğrenciler, bir araya gelerek sorunlarına yönelik çözüm önerileri geliştirdiler, elde ettikleri verilerle alandaki ilk kapsamlı rapor çalışmasını oluşturdular. Bu yıl devam edecek projede, engelli üniversite öğrencilerinin sorunları alanında geçen yıl temelleri atılan öğrenci örgütlenmesinin geliştirilmesi ve söz sahibi olarak karar mekanizmalarına dahil olması amaçlanıyor.

 

Engelli Üniversite Öğrencileri İnisiyatifi, yeni katılımcılarıyla bu hedefine ulaşmayı arzuluyor.

Engelsiz bir üniversite için mesafe katetmek gerekiyor:

Ülkemizde üniversite öğrenimi görebilen engelli öğrenciler, toplam üniversite öğrencileri arasında yalnızca onbinde 23'lük bir orana tekabül ediyor. Bu öğrencilerin fırsat eşitliği temelinde eğitimlerini sürdürebilmesi noktasında  her ne kadar önemli gelişmeler yaşansa da, henüz arzu edilen seviyeye ulaşılamadığı görülüyor. Proje kapsamında, geçen yıl elde edilen verilere göre; 99 üniversitenin %54.5’inde engelli öğrencilere yönelik oryantasyon programı yapılmıyor, 92Üniversitenin %55.3’ünde engelli bireylerin bilgiye erişimini mümkün kılacak herhangi bir destek teknolojisi yer almıyor, 94 üniversitenin yalnızca .1’i internet sitelerinin erişilebilirlik kurallarına uygun olarak tasarlandığını belirtiyor, 82 üniversitenin %60.9’unda sosyal hizmet uzmanı, işaret dili bilen personel gibi engellilik alanına yönelik görevliler bulunmuyor. Öte yandan; 102 üniversitenin %52.9’unda engelli öğrenci temsilcisi bulunmaması ve proje kapsamında gerçekleştirilen üniversite değerlendirme anketine katılan engelli öğrencilerin %51.3'ünün bu hususta bir bilgiye sahip olmadığını belirtmesi, engelli öğrencilerin kendileriyle ilgili alınan kararlara müdahil olamadığını gösteriyor.

Proje neyi amaçlıyor?

Proje en genel şekliyle, engelli öğrencilerin üniversite yaşamını verimli bir şekilde geçirerek topluma aktif biçimde katılımlarını ve üretime dahil olmalarını sağlamayı amaçlıyor. Bu maksatla, 25 katılımcıyla kendi sorununun farkında bir grup oluşturularak, çözüm odaklı çalışmalarda bulunulması hedefleniyor. Hangi faaliyetler yapılacak?

27-29 Kasım tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek toplantıda ele alınan konularla ilgili çalışma grupları oluşturulacak ve bu gruplar geçtiğimiz yıl proje faaliyetlerine katılan kişiler tarafından yönlendirilecek. Gruplar bu süreçte iki defa yüz yüze toplantı gerçekleştirerek elde ettikleri veriler hakkında paylaşımda bulunacak ve Nisan-Mayıs döneminde Ankara'da düzenlenecek 2. toplantıda sonuç odaklı verimli bir çalışma ortaya koyabilecekler. Katılımcıların proje faaliyetleri yoluyla elde ettiği deneyimler neticesinde, öğrenim gördüğü üniversitede sorun olarak tespit ettiği bir konuya eğilerek çözüm önerileri geliştirmeleri sağlanacak. Proje kapsamında ayrıca, üniversite öğrenimi sırasında karşılaşılan güçlükler üzerine deneyim paylaşımlarının gerçekleştirileceği online seminerler ve engelli üniversite öğrencilerinin sorunlarının ele alınacağı bir kısa film çekilecek. Proje faaliyetlerine katılmak isteyen engelli üniversite öğrencileri, www.engelsizuniversite.org internet sitesinde bulunan "Proje Faaliyetlerine Katılım Başvuru Formu"nu doldurabilirler.

 

İletişim için: [email protected]

İlgili Dosyalar:

  1. görsel [JPG] [62.27K]
  2. BAŞLIK YOK [JPG] [30.06K]
Share
İlgili Eğitim