Bu yıl “Kadınların Sineması, Kadınların Direnişi, Direnişin Sineması” diyen Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 13 Mart Cuma günü İstanbul’da başlıyor. İstanbul ayağı 22 Mart’ta sona erecek festival yolculuğuna 28-29 Mart’ta Kapadokya’da, 4-5 Nisan’da Bodrum’da, 11-12 Nisan’da Diyarbakır’da, 18-19 Nisan’da Adana’da ve 25-26 Nisan’da İzmir’de devam edecek.
Kadınların öykülerini anlatan ve yirmi beş ülkeden kadınların ürettiği altmışın üzerinde film, ‘Kadınların Sineması’, ‘Kendine Ait Bir Cüzdan’, ‘Cins-iyet-ler’ ve ‘Bedenimiz Bizimdir’ gibi başlıklar altında 13. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde seyirciyle buluşacak. Festivalde bu yıl usta yönetmenler Margarethe von Trotta ve Nahid Persson Sarvestani’nin filmlerinin toplu gösterimleri yapılacak. Yeni Alman Sineması’nın öncü isimlerinden von Trotta’nın Kızkardeşler veya Mutluluğun Dengesi (Schwestern oder die Balances des Glücks, 1979), Kurşun Yıllar (Die Bleierne Zeit, 1981) ve Rosa Luxemburg (1986) gibi feminist sinema klasikleri gösterim programında yer alıyor. Festivalin konukları arasında bulunan Margarethe von Trotta 17 Mart Salı günü saat 14:00’te bir ‘masterclass’ da gerçekleştirecek.
Rahşan Bani-Etemad’ın son filmi Masallar (Ghesse-ha, 2014) seçkinin en heyecan verici yapımlarından biri. Ahmedinejad yönetimi altında istediği kurmaca filmleri çekemeyeceği düşüncesiyle yönetmen son yıllarda belgesel sinemaya yönelmişti. Masallar ile kurmacaya geri dönen Bani-Etemad, kamerasını uyuşturucu bağımlılarına, kadınlara ve işçi sınıfına çeviriyor ve İran’daki gündelik hayata dair önemli tespitlerde bulunuyor. Céline Sciamma’nın birçok festivalde övgülerle karşılanan filmi Kızlar Çetesi (Bande de Filles), ailesinin baskısından, okuldaki kurallardan ve mahalledeki erkeklerin tacizinden bunalan Marieme’in özgür ruhlu üç kadınla tanışınca değişen hayatını anlatıyor. Geçtiğimiz yıl Cannes’ın Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde dünya galasını yapan film, festivalin kaçırılmaması gereken yapımları arasında. Monika Treut’ün Kızlar ve Atlar (Von Mädchen und Pferden) filmi ise liseden atılan on altı yaşındaki Alex’in üvey annesi tarafından bir çiftliğe gönderilmesiyle başlıyor. Otuzlu yaşlarındaki binicilik eğitmeni Nina’yla iyi anlaşan Alex, çok sıkılacağını düşündüğü bir çiftlikte hayata yepyeni gözlerle bakmayı öğreniyor. Festivalin öne çıkan bir diğer filmi ise Nancy D. Kates’in Susan Sontag’a Bakmak’ı (Regarding Susan Sontag). 20. yüzyılın en ilham verici düşünürlerinden Susan Sontag’ın hayatında bir yolculuğa çıkan belgesel, arşiv görüntülerinin yanında Sontag’ın arkadaşlarıyla ve akrabalarıyla yapılan söyleşileri de kullanarak ünlü feminist düşünür ve yazar hakkında kapsamlı bir portre çizmeyi başarıyor.
Festivalde Türkiyeli kadın yönetmenlerin son dönemde çektiği filmler de izleyiciyle buluşacak. Melisa Önel’inKumun Tadı (2014) ve Zeynep Dadak ile Merve Kayan’ın Mavi Dalga’sının (2013) yanı sıra, Emel Çelebi’ninKülkedisi Değiliz (2014), Esra Açıkgöz ve Hakan Alp’in Nefret (2014) ve Devrim Akkaya’nın Diyar (2013) belgeselleri, Derya Durmaz’ın ödüllü kısa filmi Ziazan (2014) da programda yer alıyor.
Filmmor’un açılış töreninde kadınların edilgen, geleneksel, cinsiyetçi olmayan temsillerinin yanı sıra öznelik, öznellik, direnç, eylem ve düşlere alan açmak amacıyla ve dayanışma ruhuyla verildiği belirtilen ‘Mor Kamera Umut Veren Kadın Sinemacı Ödülü’ de sahibini bulacak. Festivalin kapanışında ise her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘gelecek yıllar verilmemesi dileğiyle’ 7. Altın Bamya Ödülleri’nin kazananları açıklanacak. Festivalin mart ayında satışa çıkacak olan biletlerinin gelirinin tamamının Şengal ve Kobanê kamplarındaki kadın ve çocuklara aktarılacağını da önemle duyuralım.
Ayrıntılı bilgi için: www.filmmor.org