Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Sivil Düşün Desteğiyle Özgürlük için ‘Basın’ Projesi

Gazeteciler Cemiyeti, ifade ve basın özgürlüğü için yeni bir platform kurmayı hedeflediği “Press” for Freedom (Özgürlük için “Basın”) projesine Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nde, 25 Şubat akşamı düzenleyeceği bir resepsiyonla başlamaya hazırlanıyor.

Gazeteciler Cemiyeti, ifade ve basın özgürlüğü için yeni bir platform kurmayı hedeflediği “Press” for Freedom (Özgürlük için “Basın”) projesine Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nde, 25 Şubat akşamı düzenleyeceği bir resepsiyonla başlamaya hazırlanıyor.

haber fotoğraf
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından yürütülen Sivil Düşün Programı Ağlar ve Platformlar Hibe Programı kapsamında finanse edilen Özgürlük için “Basın” projesi, Gazeteciler Cemiyeti tarafından iki yıl boyunca Ankara merkez olmak üzere toplam sekiz bölgede yürütülecek.

Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Konya ve Trabzon’da yürütülecek olan proje, genel anlamda ifade ve basın özgürlüğü için yeni bir platform kurmayı, karar alma süreçlerini etkileyen medya personelinin, sivil toplum yapısının kapasitesini artırmayı ve böylece demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularındaki kamuoyu tartışmalarına katılan daha dinamik bir sivil toplum yaratmayı amaçlıyor.

Proje kapsamında yerel gazetecilerden, avukatlardan, STK çalışanlarından ve akademisyenlerden oluşan yeni bir ulusal “İfade Özgürlüğü ve Basın Etiği Daimi Komitesi” kurulacak. Kurulan komite, ücretsiz telefon hattı ve web sitesi gibi platformlar aracılığı ile basın ve ifade özgürlüğü alanındaki şikâyetleri dinleyebilecek ve bu konudaki sorunlara çözüm üretebilecek.

Daha dinamik bir sivil toplum için

Proje ile aynı zamanda basın ve ifade özgürlüğü konusunda hakları ihlal edilen kişilere danışmanlık hizmeti sağlanacak, belirtilen bir merkez ve yedi bölgede bölgedeki basın ve ifade özgürlüğü konusundaki son durumu özetleyen raporlar hazırlanarak farkındalık yaratılacak, kamuoyu tartışmaları oluşturulacak ve yerel gazetecilerin ve STK’nın kapasitesi güçlendirilecek.

Proje sonunda gazetecilerin ve medya çalışanlarının kapasitesinin güçlendirilmesi, basın ve ifade özgürlüğü konusundaki ihlallerin sayısının azaltılması, bu konu üzerinde çalışan bir komitenin kurulması ve şikâyetlerle ilgili çeşitli platformların kurulması bekleniyor.

Proje kapsamında kurulacak olan Komite, medyanın bağımsızlığına, insan hakları, sosyal içerme, ifade özgürlüğü, demokratikleşme konularına öncelik veren, Avrupa Birliği’nin temel değerlerine bağlı bir yapıda olacak. Komiteye ek olarak, kamuoyuna aktif olarak katılan daha dinamik bir sivil toplum yaratmak adına eğitimler, danışmanlık hizmetleri, basın toplantıları, raporlar ve konferanslar organize edilecek. Proje 2015 yılının sonuna kadar devam edecek.

Proje hakkında detaylı bilgi için telefon: (0312) 427 2712
E-mail: [email protected]

İlgili Dosyalar:

  1. haber fotoğraf [JPG] [53.73K]
Share
İlgili Eğitim