Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

SPoD’un Düzenlediği Ruh Sağlığı Çalıştayı İçin Başvurular Başladı

Sosyal Politikalar Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Çalışmaları Derneği (SPoD),  İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı İşbirliği ve Homofobiye Karşı Ruh Sağlığı Girişimi uzmanları ile ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlara ve öğrencilere yönelik Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimligi ile İlgili Başvurularin Ele Alinmasi  başlıklı bir program düzenlemektedir.

Sosyal Politikalar Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Çalışmaları Derneği (SPoD),  İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı İşbirliği ve Homofobiye Karşı Ruh Sağlığı Girişimi uzmanları ile ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlara ve öğrencilere yönelik Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimligi ile İlgili Başvurularin Ele Alinmasi  başlıklı bir program düzenlemektedir.

Çalışma her ayın son Pazar günü olacak şekilde toplam 5 oturum (toplam 40 saat) şeklinde planlanmıştır. Çalışmanın cinsel yönelim ile ilgili olan ilk 3 oturumu Mart-Nisan-Mayıs aylarında, cinsiyet kimliği ile ilgili 4. oturum ise Ekim ayında gerçekleşmiştir.
Cinsiyet kimliği ile ilgili başvuruların değerlendirme ve izlem sürecine odaklanacak olan 5. oturum, 3 Kasım Pazar günü yine İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsünde gerçekleştirilecektir. Eğitimin programını aşağıda bulabilirsiniz.
Bu çaliştaya sadece 4. Kısıma katılmış ve klinik deneyimi olan ruh sağlığı çalışanları başvurabilir. Başvurunuza klinik deneyiminizi özetleyen kısa bir metin eklemenizi rica ediyoruz.
Programa katılım için günlük 30 TL’lik bir bağış beklenmektedir. Bağış eğitim günü yerinde alınabilir. İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrenci, hoca ve mezunlarının bir ödeme yapması gerekmemektedir.

Son başvuru tarihi 29 Ekim Salı günüdür. Katılımcı listesi 1 Kasım Cuma günü açıklanacaktır.

Başvuru ve sorularınız için Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’ne [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi için Nurgül Öz'e ulaşabilirsiniz (0537 585 39 24)

spod

Eğitimciler ile ilgili :

Prof Dr. Şahika Yüksel

İstanbul Kız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi mezunu. Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi ve aynı kurum bünyesindekPsikososyal Travma Programı’nın (PSTP) kurucusudur.Türkiye Psikiyatri Derneği’nin eski başkanı olup halen Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Kadın Ruh Sağlığı Çalışma Birimi Koordinatörüdür.2013’te 41 yıl çalıştığı İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Psikiyatri Anabilim Dalı’dan ayrıldıktan sonra eğitim, klinik psikoterapi ve danışmanlık çalışmalarını bağımsız olarak sürdürmekte.Londra Psikiyatri Enstitüsünde Davranış Psikoterapisi eğitimi, Londra, Kadın Terapi Merkezi’nde feminist terapi eğitimi, Londra Grup Analizi Enstitüsünde grup tedavisi eğitimi,Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümünde misafir Öğretim Üyeliği gibi farklı merkezlerde ve farklı alanlarda eğitim ve klinik çalışmaları yapmıştır.Akademik çalışmalarını farklı sivil toplum kuruluşlarındaki çalışmaları ile bütünleştirmiştir;Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı kurucu üyesi ve CETAD (Cinsel Eğitim, Tedavi ve Araştırma Derneği) kurucu üyesi olup halen onur kurulu üyesidir.Avrupa Travmatik Çalışmalar Derneği (ESTSS) kurucu üyesi ve Uluslararası Travmatik Çalışmalar Derneği (ISTSS) üyesidir. 2003-2008 ISTSS Sosyal Politikalar ve İnsan Hakları Grubu Koordinatörü olarak görev yapmış; travma ve cinsellik konularında ulusal ve uluslararası birçok toplantının düzenlenmesinde yer almıştır. 1999’da Avrupa Travmatik Stres Çalışmaları Derneği 6. Avrupa Kongresi Başkanlığını üstlenmiştir.Dünya Sağlık Örgütünün “Transgender” tanı başlığı altındaki ICD Uzlaşı Komitesinde yer alıyor. 35 yıldır ağırlıklı olarak travmatik etkenler ve şiddetin ruh sağlığına etkisi üzerine çalışıyor. Klinik çalışmaları, araştırmaları ve toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalarında özellikle insan eli ile kasıtlı olarak oluşturulan travmalar, aile içi travmalar, ayrımcılık, homofobi ve ırkçılık konularında yoğunlaşmakta.Bir diğer ilgi alanını cinsellik ve cinsel kimlik sorunları oluşturuyor. Kadınların cinsiyetleri nedeni ile maruz bırakıldıkları ayrımcılık, şiddet ve bu nedenle oluşan ruhsal sorunları konularına feminist bakış açısından yaklaşıyor.Temel çalışma alanları, Travma ve şiddete bağlı zorluklar, cinsel sorunlar, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim ile ilgili bireylerin yaşadıkların sorunlardır.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Seven Kaptan

2011 yılında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde psikiyatri uzmanlık eğitimini tamamladı.  2011-2012 yılları arasında Şırnak Cizre Devlet Hastanesi’nde zorunlu hizmetini tamamladı. Prof Dr. Şahika Yüksel danışmanlığında hazırladığı uzmanlık tezinde İstanbul Tıp Fakültesi Psikonevroz- Psikoterapi birimine başvuran transseksüel bireylerin ruh sağlıkları, aile ve sosyal destek ağları ve yaşam kalitelerini inceledi; 2,5 yıl süren bu tez hazırlık döneminde transseksüel grup psikoterapilerinde gönüllü terapist olarak çalıştı. Şu an SPOD (Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği) bünyesinde aylık oturumlarla yürütülen transseksüel bireylere yönelik  grup psikoterapilerinde gönüllü terapist olarak çalışmaktadır. Homofobiye Karşı Ruh Sağlığı Girişimi kurucu ve eğitimcilerinden olan Seven Kaptan, çeşitli atölye çalışmaları ve söyleşilerde toplumsal ve bireysel homofobinin nedenleri, ruh sağlığı üzerindeki travmatik etkileri ve çözüm önerileri gibi konularda aktarımlarda bulundu. Üyesi olduğu CETAD (Cinsel Eğitim, Araştırma ve Tedavi Derneği)'ın 2008 yılında kurulan LİSTAG (LGBT Aileleri İstanbul Grubu) işbirliği ile organize ettiği lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel bireylerin aile üyelerine yönelik bilgilendirme ve destek toplantılarında  4 yıldır co-terapist olarak çalışmaktadır.

Uzman Dr. Banu Aslantaş Ertekin

2001 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2002-2007 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı’nda tıpta uzmanlık öğrencisi olarak görev yaptı. Mecburi hizmetimi Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları hastanesinde tamamladı. Uzmanlık eğitimim boyunca Prof. Dr. Şahika Yüksel tarafından yürütülen trans bireylerden oluşan grup psikoterapilerine katıldı. Halen İstanbul Bilim Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı’nda yardımcı doçent kadrosunda çalışmaktadır. 

http://www.spod.org.tr/turkce/ruh-sagligi-alaninda-calistay-duyurusu/

İlgili Dosyalar:

  1. spod [JPG] [206.36K]
Share
İlgili Eğitim