Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Karaburun Bilim Kongresi Başlıyor

4 - 7 Eylül tarihleri arasında kolektif bir bilim pratiği örgütlenmesi olarak örgütlenen Karaburun Bilim Kongresi'nin ana teması bu yıl "İktidar ve Dayanışma" olarak belirlendi.

4 - 7 Eylül tarihleri arasında kolektif bir bilim pratiği örgütlenmesi olarak örgütlenen Karaburun Bilim Kongresi'nin ana teması bu yıl "İktidar ve Dayanışma" olarak belirlendi.

karaburun bilim kongresi
Karaburun Gündelik Yaşam Bilim ve Kültür Derneği tarafından düzenlenmekte olan Karaburun Bilim Kongresi'nin bu yıl sekizincisi yapılacak. İzmir Karaburun'da 4 Eylül Çarşamba - 7 Eylül Cumartesi 2013 tarihleri arasında yapılacak olan Karaburun Bilim Kongresi'nin ana teması bu yıl "İktidar ve Dayanışma" olarak belirlendi.

Kolektif bir bilim pratiği örgütlenmesi olarak örgütlenen Karaburun Bilim Kongresi, sadece bildiri sunan akademisyenlerin değil, temaya dair söyleyecek sözü olan herkesin oturum, çalışma grubu forum panel vb. etkinlikleri örgütleyebileceği bir formda düzenleniyor.

Düzenleme Kurulu bu sene; toplumsal mücadele geçmişimizi unutmayanları, geleceği kurmayı talep etmeye devam edenleri, bugün bize dayatılan kısır döngüden çıkmak için bilgi üretenleri, kapitalizmin iktidarını kurma ve yeniden üretme biçimlerini sorgulayanları, ezilenlerin iktidarı için dayanışmaya çağırıyor:

"İktidarı gerek kavramsal gerek tarihsel ve toplumsal süreç içerisinde değerlendirmenin yanı sıra kim(ler)in, nasıl ve niçin iktidar olacağı, olması gerektiği akademinin bugünlerde itibarsızlaştırılan toplumsal sorumluluğunun bir parçasıdır.

Yerel yönetimler, cumhurbaşkanlığı/başkanlık ve ardından genel seçimler ile Türkiye için 2014 seçim yılı olacak. Niteliği, içeriği tartışılabilir olsa da seçimler, Türkiye’de iktidarı belirlemenin ve politize olmuş ortam sayesinde kitlelerle bağ kurarak tarihsel-toplumsal sürece müdahalenin bir aracıdır. Aynı zamanda tarihsel olarak devrim mücadelesi de iktidar tartışmalarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu açıdan önümüzdeki dönemde, muhalefet adına siyasete müdahale edilebilmesi açısından siyasî öznelerle birlikte taraf olan akademisyen(ler)in de sorumluluğu artıyor.

Bugünün iktidarının, onunla derdi olanların mücadelesinin ve yanı sıra aralarındaki dayanışmanın biçim ve niteliğini ortaya koyma gereksinimi tüm çıplaklığıyla ortadadır. Bu nedenle iktidar ve sermayenin giderek artan baskısına karşı yalnızca eleştirel değil, taleplerimizi dillendiren ve iktidar olmak için mücadeleyi hedefleyen bir siyasî sürece ve bu sürecin çözümlemesine gereksinimimiz var. Ezen sınıfların makûs talihinin bir parçasıdır ki saldırının böylesine bütüncül olduğu bu dönemde direnenlerin de birbirleriyle ilişki kurma, dayanışma ve deneyim aktarma olanakları artıyor. İktidar yapıları gerek bu direnişlere karşı gerek tarihsel misyonlarının gereğini daha iyi yerine getirebilmek için yeniden şekilleniyor. Sermaye ile iktidar arası bağ eski gizliliğini yitirirken her türüyle resmî şiddet, 'meşru' yüzüyle gündelik yaşamın ayrılmaz bir parçasına dönüşüyor."

Kongre, "Gezi İsyanı Sonrasında, 2014 Türkiye’sinde Ezilenlerin İktidarı İçin Dayanışma" oturumuyla başlıyor. Bu oturumda, Oya Ersoy (Halkevleri), Selma Gürkan (EMEP), Kenan Kalyon (SYKP), Ertuğrul Kürkçü (HDK), Alper Taş (ÖDP), Sebahat Tuncel (BDP), Rıdvan Turan (SDP), Sungur Savran (DİP) ve Figen Yüksekdağ (ESP) konuşmacı olarak yer alacak.

Oturumlarda üniversitelerde, emek alanında, yerel yönetimlerde, iktisat alanında, sendikal mücadelede, sosyal medyada, mahpushanelerde, kadın mücadelesinde ve daha başka birçok alanda ¨İktidar ve Dayanışma¨ meselesi tartışılacak.

¨Sokağın/Çapulcuların Bilgisi¨ başlıklı forumun oturum başkanlığını Prof. Dr. Beyza Üstün yapıyor, çerçeve sunuşu ise HDK İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder. Bu oturum; Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Medeni Yıldırım ve Mehmet Ayvalıtaş’a adandı.

¨Umut¨ başlıklı kapanış oturumun konuşmacısı ise Murathan Mungan. (AS/HK)

* Kongre programı için http://www.kongrekaraburun.org/ sitesinden ulaşabilirsiniz. Sitede ulaşım, konaklama gibi bilgiler de yer alıyor.

Kaynak:Bianet/Ahmet Saymadi

İlgili Dosyalar:

  1. karaburun bilim kongresi [JPG] [33.85K]
Share
İlgili Eğitim