Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Daha Önce Homofobiyle Hiç İlişkin Oldu Mu?

Boğaziçi Üniversitesi Heteroseksizm Karşıtı Öğrenci Topluluğu luBUnya, Kızılay’ın kan alma formundaki homofobik ayrımcılığını protesto etti.

Boğaziçi Üniversitesi Heteroseksizm Karşıtı Öğrenci Topluluğu luBUnya, Kızılay’ın kan alma formundaki homofobik ayrımcılığını protesto etti.

Boğaziçi Üniversitesi Heteroseksizm Karşıtı Öğrenci Topluluğu luBUnya  fotograf
Boğaziçi Üniversitesi, Heteroseksizm Karşıtı Öğrenci Topluluğu luBUnya, Kızılay’ın homofobik ayrımcılığını protesto etti.

Kaos GL'den Mehmet Efe Fırat'ın haberine göre, Türk Kızılayı, üniversitenin güney kampüsünde, kan bağışı çadırında, kan alma işleminden önce bağışçılara doldurttuğu formda şu soruyu sordu:

“Daha önce erkek erkeğe cinsel ilişkide bulundunuz mu?”
luBUnya, 17 Mayıs'taki Heteroseksizm Karşıtı Kampüs Yürüyüşü için hafta boyunca okulda açtığı dayanışma masasına Kızılay Daha Önce Homofobiyle Hiç İlişkin Oldu Mu?” yazılı pankart astı. Türk Kızılayı’nın homofobik ayrımcılığını teşhir eden el ilanları dağıttı.

Protesto üzerine Kızılay’dan bir yetkili, bu yanlış anlaşılmanın giderilmesini çok arzuladığını belirterek kurum olarak “din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı” yapmadıklarını ve sözü edilen formun “dünya standartlarına uygun olarak” yazıldığını söyledi.

"Daha önce korunmasız cinsel ilişkide bulundunuz mu?"

Öğrenciler, sorunun “Daha önce korunmasız cinsel ilişkide bulundunuz mu?” sorusuyla değiştirilmesi talep eden dilekçeyi Kızılay'a iletti.

"Türkiye’de ve dünyanın hemen her yerinde saklanmak ve ya gizlenmek zorunda olan milyonlarca eşcinsel erkek gerek Türk Kızılayı’nın gerekse diğer sağlık örgütlerinin hizmetlerini almakta; hal bu iken 'insani yardım, temel ihtiyaç' olarak adlandırılan kan bağışı işleminde bulunmak isteyen erkek eşcinsellere formda sorulan bu soru tümden bir ayrımcılığın, homofobik ikincilleştirmenin bir yansımasıdır.

"Sorunun değiştirilerek eşcinsel varoluş ile cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında kurulan basmakalıp önyargıların ve ayrımcılığın pekiştirilmesine son verilmelidir. Eşcinsellik değil, korunmasız cinsel ilişki 'tehlikelidir'. Ayrıca, T.C. Sağlık Bakanlığı 2011 istatistiklerine göre bu yılda Türkiye’de görülen 5224 HIV/AIDS vakasının 453’ü (%9) erkek ve kadın eşcinsel/biseksüel cinsel ilişkiler yoluyla, 2753’ü (%52) heteroseksüel cinsel ilişki yoluyla bulaşmıştır.

Görüldüğü üzere cinsel ilişki ve kan yoluyla bulaşan hastalıkların cinsel yönelim/tercih ile tıbbî ya da istatistiksel yoktur. Bu yüzden, Kızılay kan bağışçısı formunda sorulan ‘Daha önce erkek erkeğe cinsel ilişkide bulundunuz mu?’ sorusunu ‘Daha önce korunmasız cinsel ilişkide bulundunuz mu?’ olarak değiştirilmesini talep ediyoruz.” (NV)

Kaynak: Bianet

Share
İlgili Eğitim