Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Yargı Mağdurları için “YAMAÇ” Kuruluyor!

Hukuktan bağımsız gerçekleşen yargı mağduriyetlerine karşı ortak bir mücadele alanı oluşturmak için kurulan “Yargı Mağdurları için Adalet Çağırıcıları” (YAMAÇ) oluşumunun basın toplantısı 23 Şubat 2013, Cumartesi günü saat 11:00’de İKSV Salon’da gerçekleşecek. 

Hukuktan bağımsız gerçekleşen yargı mağduriyetlerine karşı ortak bir mücadele alanı oluşturmak için kurulan “Yargı Mağdurları için Adalet Çağırıcıları” (YAMAÇ) oluşumunun basın toplantısı 23 Şubat 2013, Cumartesi günü saat 11:00’de İKSV Salon’da gerçekleşecek. 

Yargı Mağdurları için Adalet Çağrıcıları oluşumunun basın toplantısında sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

Basın Toplantısı: Yargı Mağdurları İçin Adalet Çağırıcıları
Tarih:
23 Şubat 2013, Cumartesi
Saat: 11:00 
Yer: İKSV

Adres: İstanbul Kültür Sanat Vakfı Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Caddesi, No: 5 Şişhane 34433 İstanbul

LCV ve detaylı bilgi için:

Burcu Çelik / [email protected]  / Cep Tel: 0536 784 12 16

 

YARGI MAĞDURLARI İÇİN ADALET ÇAĞRICILARI

Tuhaf, akıl almaz ve hukukun dışına taşan yargılamalarla dolu bir dönemden geçiyoruz. Burada söz konusu olan sadece siyasal davaların çokluğu değil; ayrıca her türlü siyasi, adli, hukuki ve cezai dava, yargılama sürecindeki hukuksuzluklar nedeniyle başımıza dert olmakta. Artık savcılar ve mahkemeler, polis fezlekelerini onaylama makamları olarak iş görüyor. Bunun da ötesinde, mahkemeler yeni suç tipleri üretip hüküm veriyor, hukuka uygun bir yargılamanın olmazsa olmazı olan usul kurallarına aldırmıyor ve en önemlisi, savunma hakkını kâh yasal düzenlemelere dayanarak kâh takındıkları fiili tutum üzerinden yok sayıyorlar. Şu da sorulabilir: Bu ülkede bağımsız ve tarafsız bir yargı hiç oldu mu? Bu yerinde bir soru. Hukukun her zamandan güçlüden, erkek olandan, iktidardan yana olduğunu gösteren pek çok örnek var hafızalarda. Mahkeme koridorları çoğunlukla karanlıktı ve bu karanlığın arttığı dönemler oldu. Bugün de böyle bir dönemden geçmekteyiz.

Karanlığın arttığı bugün demokrasi açısından defolu anayasadan ifade-basın-örgütlenme özgürlüğü konularına kadar yaşanan hukuk sorunları; insanca geçim, barınma, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik ile siyasal-etnik-kültürel-inançsal-cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim bağlantılı haklarda görülen sorunları büyütüyor ve bu konulardaki mağduriyetleri arttırıyor.

Her geçen gün bağımsızlık ve tarafsızlıktan uzaklaşan yargı pratiği, var olan baskıcı-ayrımcı yasal düzenlemelerle birlikte eleştirel düşüncenin varlık alanlarını daha da daraltıp sıkıştırıyor. Çeşitli ve birbirinden farklı örneklerde görüldüğü üzere savunma hakkını dışlayan, yok sayan ya da en hafifinden etkisizleştirmeye çalışan yasal düzenlemeler ve yargı pratiği nedeniyle hepimiz potansiyel yargı mağdurları haline geliyoruz. Böyle bir ortamda bizler, mağdurlar ve mağduriyet alanları arasında bir ayrıma gitmeden, haksızlıklara karşı ortak tepki vererek, hukuksal güvenceler talep ederek yargının demokratikleştirilmesi için mücadele yürütmeyi hedefliyoruz. Bu platform, var olan belirli ve çeşitli kampanya, kurum ve oluşumların alternatifi olmayı değil, onlarla paylaşım ve dayanışmaya girmeyi amaçlamakta. Sözcümüz/temsilcimiz/hiyerarşimiz yok. Her yerden katkı ve katılıma açığız. Kendimizi süreç içerisinde değerlendirmeye tabi tutarak yenilenmeye açığız. Yargı mağduriyetleri tüm toplumu ilgilendirdiği için, bunlar arasında herhangi bir ayrıma gitmeksizin çalışma grupları oluşturacağız. Böylece bölge ya da konu açısından ayrışan mağduriyetlerin birbirine temasını ve herkes tarafından algılanmasını, anlaşılmasını sağlamak istiyoruz. Bu amaçla, yargı mağduriyetleriyle ilgili bilgilerin bizimle paylaşılmasını ve bunlar hakkında kamuoyu oluşturulması için katkıları bekliyoruz. Herkesi, yargı mağduriyetlerine karşı kendi kimlik, tercih ve farklılıklarını koruyarak ortak bir mücadelede bir arada durmaya davet ediyoruz.

Share
İlgili Eğitim