Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Mülteci-Der'den Mülteci Hakları Seminerleri

Mültecilerle Dayanışma Derneği olarak, yürüttüğümüz AB projesi kapsamında Edirne, Isparta ve Ağrı illerinde, STK ve aktivistlere yönelik mülteci hakları eğitimi düzenliyoruz

Mültecilerle Dayanışma Derneği olarak, yürüttüğümüz AB projesi kapsamında Edirne, Isparta ve Ağrı illerinde, STK ve aktivistlere yönelik mülteci hakları eğitimi düzenliyoruz

multecider
Avrupa Birliği Delegasyonu tarafından finanse edilen Mülteci Haklarının Kullanılması için Sivil Hareket projemizi yarılamış bulunmaktayız. 1 Ocak 2012 tarihinde resmi olarak başlamış olan projenin, 28 Şubat 2013'te sona ermesi planlanmaktadır.

Projenin Amacı

Temel olarak, mülteci hakları üzerinde farkındalığı ve işbirliğini geliştirmeyi; mülteci ve sığınmacılara sunulan hizmetlerin nicelik ve niteliğinin arttırılmasını amaçlayan proje kapsamında, Isparta, Ağrı ve Hatay illerinde 4'er günlük alan çalışmalarında bulunduk. Alan çalışmaları sırasında, yerel otorite, ilgili kamu kuruluşları ve STK temsilcileri ile görüşerek mülteci ve sığınmacılara sağlanan hizmetler ve destek mekanizmaları hakkında bilgi edindik. Mülteci ve sığınmacıların kendileriyle yaptığımız görüşmelerde ise sağlanmakta olan hizmetler ve yardımlar hakkında sorular sorarak, temel olarak ekonomik ve sosyal haklara erişimleri hakkında gözlemlerde bulunduk. Bu çalışmalar sonucunda, alandaki mevcut durumu ve uygulamadaki farklılıkları tespit etmiş bulunmaktayız. Şimdi ise projenin eğitim çalışmaları aşaması için hazırlıklarımızı yapıyoruz.

Eğitimlerin Amacı ve Hedefi

Düzenlenecek eğitimlerin temel amacı STK'ların, mülteci hakları ve yaşamları konusunda farkındalıklarını arttırmaktır. Hedef  şehirlerdeki STK’lar tarafından yürütülen mevcut faaliyetleri ve sunulan hizmetleri, mülteci ve sığınmacıların da yararlanabilmeleri için geliştirilmesini teşvik etmek ve mülteci ile sığınmacıları da kapsayacak şekilde yeni faaliyetlerin düzenlenmesine destek olmak amaçlanmaktadır. Bu amaca yönelik olarak, STK'ların idari ve mali kapasitelerini güçlendirmelerine katkıda bulunmak hedeflenmektedir.

Eğitim çalışmalarına, ilgili kamu kurumlarından temsilciler ile avukat ve aktivistler davet edilecektir. Bu çalışma ile yerel STK'lar, aktivistler ve avukatlar arasında yerel bir ağ kurulması, mülteci ve sığınmacılara verilen hizmetlere ulaşabilmeleri için yerel potansiyelin canlandırılması ve zenginleştirilmesi hedeflenmektedir.

Eğitimlerin İçeriği

Her ilin kendi özel ihtiyaçlarına göre hazırlayacağımız eğitim seminerlerinin 4 gün sürmesi öngörülmektedir. Bu eğitim çalışmalarında genel olarak, her il için yapılan alan çalışmasında edinilen bulgular paylaşılacak; mülteci hakları konusunda bilgilendirme yapılacak ve işbirliği imkanları tartışılacaktır.  Eğitimin son iki günü ise, tamamıyla STK'ların kapasitelerini artırmaya yönelik olacaktır. Bu bağlamda AB proje döngüsü eğitimi de ihtiyaç duyulması halinde yapılacaktır. 

Eğitim çalışmaları, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında; sırasıyla Edirne, Isparta ve Ağrı illerinde gerçekleşecektir. Bölgedeki hassas duruma bağlı olarak, projede öngörülenin aksine Hatay'da bir eğitim çalışması organize edilmemesine ve onun yerine Avrupa'ya geçişler açısından büyük öneme sahip Edirme ilinde bir çalışma düzenlenmesine karar verilmiştir.

Alan Çalışmasına Dair Bilgiler ve Projemizin İnternet Sayfası

Projemizin internet sayfası olan www.multecilericin.org adresinde projemize dair detaylara ulaşabilirsiniz. Bu internet sayfası, ilerleyen aylarda hedef şehirlerdeki STK’ların ortak olarak kullanacağı bir e-platforma dönüşecektir.

Hatay, Ağrı ve Isparta illerinde gerçekleştirdiğimiz alan çalışmalarına dair bilgi notlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Alan çalışması raporlarının basımı, projemizin son aylarında gerçekleşecektir.

Hatay alan çalışması bilgi notu için: http://multecilericin.org/sehirdetay.aspx?sehir=hatay

Ağrı alan çalışması bilgi notu için: http://multecilericin.org/sehirdetay.aspx?sehir=agri

Isparta alan çalışması bilgi notu için: http://multecilericin.org/sehirdetay.aspx?sehir=isparta

İlgili Dosyalar:

  1. multecider [JPG] [21.14K]
Share
İlgili Eğitim