Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Çocuktan Gelin Olmaz

Muş Kadın Derneği, “Çocuk Gelinler” konusunda Muş ve Van’da farkındalık yaratmak için “Erken Yaşta Evlilik Kaderimiz Olmasın” projesini başlattı.

Muş Kadın Derneği, “Çocuk Gelinler” konusunda Muş ve Van’da farkındalık yaratmak için “Erken Yaşta Evlilik Kaderimiz Olmasın” projesini başlattı.

mus kadin
Sabancı Vakfı’nın Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen ve Van Kadın Derneği’nin ortaklığı ile Muş Kadın Derneği (Mukadder) tarafından yürütülen “Erken Yaşta Evlilik Kaderimiz Olmasın” projesinin açılış toplantısı Atatürk Parkı’nda yapıldı. Muş ve Van’da, erken yaşta çocuk evlilikleri hakkında farkındalık yaratılmasını hedefleyen projenin açılış toplantısında, erken yaşta evlendirilen çocuk gelinler ve toplumsal etkilerine dikkat çekildi.

Mukadder öncülüğünde yürütülen etkinlik kapsamında, kamuoyuna “Çocuk Gelinler”in yaşadıkları sağlık ve psikolojik sorunların, topluma mal olan sorunlar olması konusunda bilgi verildi.

“Çocuk Gelinler” sorunun başka toplumsal problemlere neden olduğunu dile getiren Muş Kadın Derneği; “Erken yaşta evlendirilen kız çocukları ailelerinden ve arkadaşlarından uzaklaşmakta;  evde şiddete ve yoksulluğa açık hale getirilmektedirler. Genç ve eğitimsiz annelerin çocuk yetiştirmek konusunda yetersiz olması sık hamileliklere neden olmakta; kız çocuklarının fiziksel gelişimleri tamamlanmadığından gebe kaldıklarında anne-bebek ölümleri artmaktadır”  dedi.

Toplantı kapsamında “Çocuk Gelinler” sorunun çok kapsamlı bir problemin görünen bir yüzü olduğuna dikkat çekilirken, okul ve eğitimin kız çocukları için anlamsızlaştırıldığı, genç kızlar için rol modellerin ev içinde sınırlı kaldığı ve ailelerin çoğunlukla erken yaşta evlilikle ilgili yasal sınırlamaları bilmedikleri belirtildi. TÜIK 2006 verilerine göre, Türkiye’de her 3 evlilikten birinin erken yaşta yapılmasının anlatıldığı toplantıda, bu değerlerin kesin ölçülemediği bildirildi. Türkiye geneline göre bu oranların Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çok yüksek olduğuna değinildi.

Açılışın soru-cevap kısmında ise, “Çocuk Gelinler” sorununun nasıl çözüleceği üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.  Kız çocuklarına yetişkinliğe eriştikten ve eğitimlerini tamamladıktan sonra evlenme fırsatı verilmesinin kız çocuklarının kendileri, yetiştirecekleri çocuklar ve toplum için faydalı olacağı konuşuldu. Erken yaşta evliliklerin toplumsal bir yanlış olduğu,  toplumun “gelenek” adı altında normalleştirdiği bu yanlışı çözmek için farkındalık yaratmak gerektiği, kamuoyuyla uzun soluklu bir işbirliği yapılırsa olumlu sonuçlar doğacağı da sorunun çözümüyle ilgili konuşulan diğer konular arasında yer aldı.

İletişim:

Muş Kadın Derneği (Mukadder)

Tel: 0436 212 56 66

[email protected]

www.mukadder.org.tr

Facebook.com MUKADDER


Muş Kadın Derneği (Mukadder) Hakkında

Muş Kadın Derneği 2009 yılında bir grup kadın tarafından kuruldu. Derneğimiz; kadınların kadın olmaktan kaynaklanan sorunlarını paylaştıkları, çözüm üretebildikleri, ihtiyaçları doğrultusunda ücretsiz psikolojik ve hukuksal danışmanlık desteği alabildikleri bir kadın örgütüdür. Kadınların ekonomik, sosyo-kültürel, ve yasal anlamda güçlenmelerine katkıda bulunan çalışmaların yanı sıra; sosyal yaşama katılıma yönelik farkındalık çalışmaları ve kız çocuklarının okullaşmasına destek vermeye yönelik faaliyetleri yürütmekteyiz.

Erken Yaşta Evlilik Kaderimiz Olmasın Projesi Hakkında

Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı 2012 kapsamından desteklenen “Erken Yaşta Evlilik Kaderimiz Olmasın” projesi Van Kadın Derneği ortaklığı ile Muş Kadın Derneği tarafından Temmuz 2012-Temmuz 2013 tarihleri arasında yürütülecektir. Muş ve ilçeleri ile Van’da yürütülecek projede, erken yaşta çocuk evlilikleri konusunda farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır. Proje süresince, hane ziyaretleri ile kız çocukları ve ailelerinde farkındalık yaratılırken, film gösterimleri, seminerler ve yürütülen iletişim kampanyası ile toplumun bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir.

Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı Hakkında

Sabancı Vakfı, programlar stratejisi çerçevesinde "Kadınlar, gençler ve engellilere; eşit fırsatların yaratılmasını ve topluma aktif katılımlarını destekleyen ortamların geliştirilmesine katkıda bulunulmasını" amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, hibe programları ile kadın, genç ve engelli alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının geliştirdikleri projeler desteklenmektedir. İlk kez 2009 yılında açıklanan Toplumsal Gelişme Hibe Programı’na bugüne kadar 824 sivil toplum kuruluşu başvurmuştur. Başvurular arasından seçilen 28 proje toplam 5,6 Milyon TL hibe desteği ile 72 ilde uygulanmaktadır.

İlgili Dosyalar:

  1. mus kadin [JPG] [64.06K]
Share
İlgili Eğitim