Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

140 journos vatandaş haberciliği mobil uygulaması

Proje Hakkında

Proje Hakkında

Ne?

140journos; geleneksel medyanın filtreli habercilik anlayışına tepki olarak özgür haberciliği savunan bağımsız bir karşı medya hareketidir. 19 Ocak 2012 tarihinde Twitter merkezli yayın hayatına başlayan 140journos, 6 ay boyunca anaakım medyanın bulunmadığı veya yeterince işlemediği olaylardan takipçilerine hızlı ve tarafsız haber içeriği sundu. Alandan röportajlar, fotoğraflar ve canlı yayınlarla olayların nabzını tuttu. Türkiye’de pek çok akademisyen, aktivist ve sanatçı tarafından Türkiye’nin örnek vatandaş haberciliği pratiği olarak gösterildi.

Niçin?

İnternet ve diğer dijital teknolojilerin etkisiyle yalnızca içerik üreticilerinin niteliği değil, haber toplama alışkanlıkları da farklılaşmaya başladı. Bugün geldiğimiz noktada, internet erişimi olan bir mobil cihaz haricinde hiçbir yatırım gerektirmeden hızlıca haber paylaşılabilmekte, kişiler ve topluluklar ana akıma ihtiyaç duymaksızın haber alıp verebilmekte, Arap Baharı ve Occupy gibi kitlesel hareketlerde olduğu üzere geleneksel medyanın tekeli kırılabilmektedir. Bugüne dek Twitter merkezli olmak üzere gönüllü muhabirler ile yaptığımız yayını, akıllı telefon ve tablet bilgisayar uygulamaları ile tüm vatandaşların hizmetine sunarak anonimleştirmeyi amaçlıyoruz. Tarafsız haber verme ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözleşmesi'nde belirtilen tarafsız haber alma hakkına sahip çıkmayı amaçlıyoruz. Birçok gazeteci, aktivist ve akademisyen tarafından Türkiye'nin örnek vatandaş haberciliği girişimi olarak gösterilen 140journos, hareketi anonimleştirmek ve vatandaş haberciliğini tüm Türkiye'ye yaymak için kolları sıvıyor. Bağımsız, filtresiz, hızlı haber sunmayı, tarafsız yaklaşımıyla toplumun her kesimini olan her şeyden haberdar ederek toplumsal farkındalığı arttırmayı ve medya atmosferini kökünden değiştirmeyi amaçlayan 140journos; tüm akıllı telefon ve tablet bilgisayarlara ücretsiz olarak indirilebilecek bir vatandaş haberciliği uygulaması (application) geliştirmek üzere kitle kaynağı kullanımına başvuruyor. 140journos'un bu anlamlı amacına yapacağınız bireysel yardımlar; reklam bağımlısı politikalarla şekillenen, kuruluş ve kişiler tarafından kontrol edilen, toplumsal sorunları görmezden gelebilen, etik dışı yaklaşımlarla artık çöküşünü ilan eden ana akım medyaya olan zorunlu bağımlılığa son vererek halka ait bir haber ajansı kurulması için kullanılacaktır.

Nasıl?

Habercilik; görmek, kaydetmek ve paylaşmak demek ve bunu artık hepimiz yapabiliriz. Haber verenin büyük bir holding ya da kurum, haber alanın ise pasif bir tüketici olduğu sistem, işlevselliğini giderek kaybediyor. Son birkaç senedir etkisini giderek artıran Twitter, kısa ve kolay tüketilebilir içeriklerin yayılması için verimli bir model oluşturmuştu. 140journos, bu modelden hareketle yeni neslin haber alma ihtiyacına uygun bir mobil uygulama ve uygulamaya ek olarak bir web sitesi geliştiriyor. Twitter’ın sunduğu 140 karakterlik metin girişinin yanı sıra bu yeni uygulamanın 140 saniyelik ses ve video kaydı gibi özellikleri, bireyler tarafından oluşturulan ve haber değeri taşıyan içeriğin yayılımını kolaylaştırıyor. Haberi doğrulatmanın zor ve pahalı olduğu kurumsal gazeteciliğe karşın vatandaş haberciliği kullanıcılara her şeyi ilk ve tarafsız öğrenen olma ayrıcalığı sunuyor. 140journos’un bu yeni uygulamasında olası bir bilgi kirliliğini önlemek için haberler yalnızca konum bazlı doğrulaması yapılabilen mobil cihazlar üzerinden yapılabiliyor. Bunun yanı sıra olay yerinin çevresindeki kullanıcılar, tanık olma ve oluşturulan haber üzerinde tekzip ve güncelleme niteliğinde değişiklik yapabilme özellikleri de düşünüldü. Halka ait, bağımsız ve tarafsız bir haber ajansı kurmak birtakım masrafları beraberinde getiriyor ve eleştirdiğimiz şeye dönüşmemek için bunu sizin bireysel yardımlarınızla hayata geçirmek istiyoruz. Bu uygulamanın hayata geçebilmesi için ihtiyacımız olan 20.000 TL, uygulamanın yazılımının hazırlanması, illüstratif arayüzünün tasarlanması ve uygulamayla gelen verilerin barındırma hizmet bedelinin karşılanması için kullanılacak. Habercilik; görmek, kaydetmek ve paylaşmak ise artık herkes bunu yapabilecek.

https://www.biayda.com/140journos/proje/1/140journos-Vatandas-Haberciligi-Mobil-Uygulamasi

Share
İlgili Eğitim