Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

“Organik Buluşma”da yeni bir tohum atıldı

Atlas Dergisi ve Heinric Böll Stiflung Derneği ortaklığıyla düzenlenen Yeşil Salon konuşmalarının ilkinde, Patrick Holden “Organik Buluşma” söyleşisi gerçekleştirdi.

Atlas Dergisi ve Heinric Böll Stiflung Derneği ortaklığıyla düzenlenen Yeşil Salon konuşmalarının ilkinde, Patrick Holden “Organik Buluşma” söyleşisi gerçekleştirdi.

Atlas Dergisi ve Heinric Böll Stiflung Derneği ortaklığıyla düzenlenen Yeşil Salon konuşmalarının ilkinde, İngiltere’nin en büyük STK’larından Soil Association’un 10 yıl yöneticiliğini yapmış olan Patrick Holden “Organik Buluşma” söyleşisi gerçekleştirdi. Ekibimizden Gizem Altın Nance, toplantı öncesi Patrick Holden’la kısa bir söyleşi gerçekleştirdi ve Türkiye’deki organik sektörün gelişimiyle ilgili bilgi verdi.

Patrick Holden, Buğday’ın “%100 Ekolojik Pazar’ımıza gelmek ister misiniz?” davetini “Çok isterdim ama çiftliğe geri dönüp ineklerimi sağmam lazım” diyerek reddedince, Patrick’in sadece organik “konuşmadığını”, aynı zamanda organik “yaşadığını” anladık ve çok sevindik.

Yeşil Salon Toplantısında Holden, organikle ilgili tüketici davranışlarının kültürel farklarına dikkat çekti: “Örneğin İngiltere’deki medya bir dönem organik tarım yere göğe sığdıramazken, sonra kötülemeye başladı. Tüketicilerin kafası karıştı. Bir şeyi engellemek veya yok etmek isterseniz tek yapmanız gereken kafalarda soru işaretleri yaratmaktır. Ne yazık ki İngiliz medyasının bu konuda çok başarılı olduğunu söyleyebiliriz.”

Holden, Wales bölgesindeki en eski organik süt çiftliğinin kurucusu. Kendi deneyimlerinden yola çıkarak organik gıdanın gelişimini yorumlaması çok inandırıcı ve kolay anlaşılır oldu. Örneğin ineklerinin gıdalarını satın almak yerine kendi çiftliğinde üretmesi, dengeli ve saplıklı beslenme sayesinde ineklerinin hastalıklara karşı dayanıklı olması gibi… Veya  inek gübreleriyle çayırlarını besleyerek, asla pestisit ve kimyasal gübre kullanmadan son derece verimli besi elde edebilmesi gibi… Bu bilgileri daha o sabah ineklerinin sütünü sağmış bir adamdan dinlemek çok güzeldi.

Holden’e, Türkiye’deki sütçülüğün yüz aklarından olan, TaTuTa çiftçisi Aysun The Sütçü’den bahsetmeden edemedim. Çok etkilendi ve kendisiyle tanışmak istediğini söyledi. Aysun’cum, okuyor musun?

Akıcı konuşması ve kendi tecrübelerinden edindiği bilgileri paylaşması sayesinde salonda güzel bir sinerji oluştu. Söyleşi sonrası soru soranların büyük kısmı, Victor Ananias’ın başlattığı Buğday Derneği çalışmalarından, %100 Ekolojik Pazarlardan övgüyle söz ettiler, çok mutlu olduk.

Patrick, Buğday Derneği’ni, kurucusu olduğu Sürdürülebilir Gıda Vakfı ile işbirliği yapmaya davet etti, biz de sevinerek kabul ettik. İlerleyen haftalarda bu işbirliğinin temel taşlarını atacağız.

Hoşsohbet, bilgili ve ilgili Patrick Holden’i dinleme imkanı sunan Atlas ve Heinric Böll Derneği’ne teşekkürler.

Gizem Altın Nance

Buğday Derneği İletişim Direktörü

Share
İlgili Eğitim