Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Ayvalık"ta Zafer Platform Üyesi Çevrecilerin Oldu

Danıştay 6. Hukuk Dairesi Başkanlığı kararını açıkladı.

Danıştay 6. Hukuk Dairesi Başkanlığı kararını açıkladı.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde eski adı Çevre, yeni ismi ise Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, Türkiye’nin en büyük tabiat parklarından biri olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda 2004 yılına ait revizyon planının, 2009 yılında yenilenen Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı haline dönüştürülmesine sert tepki vererek itiraz ederek, konuyu yargıya taşımasının ardından, Danıştay 6. Hukuk Dairesi Başkanlığı kararını açıkladı.

Platform adına; Havva Taylan, Şükrü Kaygısız, Cemil Tosunoğlu ve Nebahat Dinler tarafından açılan ve mahkeme masraflarının Ayvalık halkından toplandığı davada mahkeme heyeti, çevreci platformun itirazını yerinde bularak, bakanlığın 2009 yılına ait revizyon planının yürütülmesini durdurdu. Aralarında Ayvalık Belediyesi ile Küçükköy Belediyesi’nin de bulunduğu, ilçede faaliyet gösteren 27 sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Koruma Platformu üyeleri ise kararı Danıştay’ın aldığı kararı büyük bir sevinçle karşıladı. Önceki gün, Ayvalık Belediyesi’ne ait Boğaziçi Otel’de saat 14.00’de yapılan basın toplantısında bir araya gelen platform üyeleri, giriştikleri hukuki mücadeleden tam bir zaferler çıkmış olmanın mutluluğunu basın mensuplarıyla paylaştı.

Aralarında Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’in de bulunduğu toplantıda, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Koruma Platformu Sözcüsü Havva Taylan, 10 bin TL tutan mahkeme masraf ve harç paralarını ilçe halkıyla yapılan imece ile 1 TL’lik katkılarla toplanıldığını hatırlatarak, alınan karardan nedeniyle mutluluklarının kelimelerle ifade edilemeyecek kadar büyük olduğunu söyledi. Toplantıda konuşan Platform’un gönüllü avukatı Zehra Yetkin ise, Danıştay 6. Hukuk Dairesi’nin 2009 revizyon planı hakkında yürütmeyi yüzde yüz durdurma kararı aldığını ve söz konusu revizyon planının iptali ile ilgili kararın da bu kararın ardından gelmek üzere olduğunun altını çizdi. Danıştay’ın kararıyla Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içinde 2004 yılındaki revizyon planında ‘Mutlak Koruma Alanlarının, 2009 revize planında ‘Sınırlı Koruma Alanları’ haline dönüştürülmesine ve 1. Derece’de ki SİT alanlarında, sınırlı olsa imar yapılmasının önüne geçildiğini vurguladı.

 AY IŞIĞI MANASTIRI BİLMECESİ

Kararın, 2009 revizyon planının hükümlerini sona erdirdiğini, kararla birlikte 2004 yılına ait revizyon planına dönüşün gerçekleştiğini kaydeden Avukat Zehra Yetkin, bir soru üzerine; Tabiat Parkı sınırları içinde kalan Suzan Sabancı’nın geçtiğimiz 13 Nisan tarihinde açılışını yaptığı ‘Ay Işığı Manastırı’nın Danıştay’ın aldığı karar doğrultusunda ancak müze olarak kullanılabilmesini mümkün kıldığını belirterek, “Ay Işığı Manastırı’nın şu andan itibaren konut olarak kullanılması yasaklanmış durumdadır. Ancak süreçle ilgili bizim platform bünyesinde Manastır’ın sahipleri Suzan Sabancı ve eşi Haluk Dinçer aleyhine açılmış davalarımız da sürüyor. Bu davalarla ilk duruşma 13 Temmuz’da Ayvalık Adliyesinde görülecektir” diye konuştu.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkını Koruma Platformu üyeleri basın toplantısının ardından, Madra Dağı Belediyeler Birliği Danışmanı Salih Sönmezışık’ın öncülüğünde, Kazdağları Ulusal Çalıştayı ile bilgiler verdikten sonra, Madra Dağı’nın eteklerinde bulunan Türkiye’nin fıstık ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu karşılayan Kozak bölgesinde altın arama faaliyetleri nedeniyle doğanın gördüğü tahribatı bir slayt gösterisi ile platform üyelerine aktardı.

Kaynak: Pirsus Haber

Share
İlgili Eğitim