Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Mutfak Cadıları Haziran 2012 sayısı çıktı

Bu sayının gündemi! ”Çocuk Üretimi” Üzerine Bakamayacağım Çocuğa Bakacak mı Devlet? Ödül yerini Yasağa Bırakırken

Bu sayının gündemi! ”Çocuk Üretimi” Üzerine Bakamayacağım Çocuğa Bakacak mı Devlet? Ödül yerini Yasağa Bırakırken

“Çocuk Üretimi” üzerine
 
Christine Delphy’nin de editörlerinden biri olduğu üç ayda bir çıkan NQF (Nouvelles Questions Feministes) dergisinin 2011 yılı Ocak ayı sayısında annelik kavramını maddeci bakış açısıyla irdeleyen bir makale yayınlandı. Bu yazının amacı Anne Françoise Praz, Marianne Modak ve Françoise Messant tarafından Fransızca yazılmış olan makalenin kısa bir özetini sizlere sunabilmek:
Herşeyden önce kullanılan dilin eleştirisi ile başlayalım: “Dünyaya çocuk getirmek” ifadesi annelik kurumunun kadının kendini gerçekleştirmesine, kadının mutluluğa ulaşmasına giden yol olarak psikolojikleştirilmesine hizmet ederken, “çocuk üretmek” kavramı ise işin maddi yönlerine vurgu yapmaktadır.
Devamı için: http://www.sosyalistfeministkolektif.org/mutfak-cadilari/haziran-2012/304-cocuk-uretimi-uzerine-
 
Bakamayacağım çocuğa devlet mi bakacak?

Kürtaj yasağının gündeme oturduğu bu günlerde medyada feministlerin söylemleri üzerine çok tartışıldı, çok konuşuldu. Kadın bedeninde can bulacak  ceninin yaşam hakkı,  müdahalede kadının söz sahibi olup olmaması üzerine günlerce söylendi, yazıldı, çizildi.  Özellikle özürlü bebek doğumları  ve tecavüz bebekleri üzerine yapılan yorumlar tüyler ürperten cinstendi. Hayatında hiç kürtaj olmamış ve  olmayacak olan bir yığın erkek,  kadınların bedeni üzerine  söz üretti. Doğum öncesi ve sonrasında çocuk bakım emeğinin tamamı  kadına yüklenmiş olduğu halde çocuk doğurup doğurmama süreci hakkında söz sahibi olmaya kalkıştılar. Üstelik erkek hazzına odaklanmış cinsellikte kürtaj olayının kadınlar için anlamını bile bile kendilerine ait olmayan bir beden hakkında verdiler, veriştirdiler. Erkek olarak, devlet olarak, sermaye olarak kendilerinin olmayan bir emek üzerinde hak iddia ettiler.
Devamı için: http://www.sosyalistfeministkolektif.org/mutfak-cadilari/haziran-2012/305-bakmayacagim-cocuga-bakacak-mi-devlet-
 
Ödül yerini yasağa bırakırken
 
“Türkiye'nin şu anda nüfus artış hızına baktığımız zaman bir rivayete göre 1.5, bir rivayete göre 1.8. Bu demektir ki bu milletin nüfusu yaşlanıyor. Biz ise şu anda genç nüfusla övünüyoruz. Onun için bunun 2.5'un üzerinde olması lazım. En azından 2.5 olmalı ki mevcut durum korunsun. Dünyada geçmişte 'doğum kontrolü' diyenler, 'nüfus planlaması' diyenler, şu anda 'yandık' diyorlar ve üste para veriyorlar. Ama nüfus artmıyor. Artık kötü alışkanlıklar başladı. Biz de şimdiden diyoruz ki bir yanlışlık başladı. Eğer böyle giderse 2038'de durumumuz kötü. Bu durumu düzeltmemiz lazım. Bir Başbakan olarak bunu söylüyorum. Belki ödül de koyarız bu işe belli olmaz. Çünkü bu işi başarmamız lazım''  

Başbakan çocuk doğum oranını arttırmak için ödül koymaktan bahsederken, belli ki kürtajı yasaklamanın ya da zorlaştırmanın daha ucuza geleceğini hesap etmiş. Başbakanın sürekli altını çizdiği şu “ekonomik performans” meselesi nedir? Kimin yararınadır? Kadınların bu işten çıkarı nedir? Biraz uzunca da olsa yaptığımız bir alıntı ile “ekonomik performans” meselesini sorgulayalım istedik.
Devamı için: http://www.sosyalistfeministkolektif.org/mutfak-cadilari/haziran-2012/303-odul-yerini-yasaga-birakirken
 
 
Ayda bir elektronik bülten olarak yayınlanır.
Her türlü katkı, görüş ve eleştiri için: [email protected]

Share
İlgili Eğitim