Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Kuş türü sayısı 224 oldu

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Kuyucuk Kuş Cenneti’ndeki kuş türü sayısının 224 olduğunu ve artık tür sayılarında azalma olduğunu söyledi.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Kuyucuk Kuş Cenneti’ndeki kuş türü sayısının 224 olduğunu ve artık tür sayılarında azalma olduğunu söyledi.

Türkiye’nin kuş türünün yaklaşık yarısının Kuyucuk’ta tespit edildiğini belirten Şekercioğlu,  “Kuş türü sayısı azaldı çünkü eskiden birçok türle karşılaşıyorduk şimdi özellikle 2004’den bu yana çok kapsamlı çalışıyoruz ve böylelikle çok az yeniş türle karşılaşıyoruz. Geçen sene Kuyucuk kuş türü listesine 7-8 kuş türü daha eklendi. Bu senede inşallah 3-4 kuş türü eklemeyi ümit ediyoruz. Bizim çalışmalarımızdan hareketle önümüzdeki yıllar Kuyucuk’taki kuş türü 250’yi bulacak ve bunlara tabi ender kuş türleri de dahil olacak. Ama şunu söyleyebiliriz Türkiye’de yaklaşık kuş türünün yarısı Kuyucuk’ta tespit edilmiştir. Bu alanın ne kadar zengin olduğunu gösteriyor. Bu 2 km gölde ne kadar çeşitliliğin olduğunu görebiliyoruz.” dedi.

KUYUCUK GÖLÜ YÖNETİM PLANI HAZIRLANDI

KuzeyDoğa Derneği’nin burada yapmış olduğu bilimsel çalışmalar sayesinde Kuyucuk Gölü Yönetim Planı hazırlandığını da belirten Şekercioğlu, “Kuyucuk Gölü Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar Alanı ilan edildi. 2006’dan bu yana Türkiye’de başka Ramsar Alan ilan edilmedi. Son 6 yıldır ülkemizdeki bütün ülkemizde ilan edilen Ramsar Alan Kuyucuk Gölü’dür. Yönetim planı da gözlem ve diğer verilerle hazırlanmıştır, onaylanmıştır. Yönetim Planı sayesinde kuş Gözlem Evi inşa edilmiştir ve bitmiştir. Bu da bölge için eko turizm açısından çok önemlidir. Yine KuzeyDoğa Derneğinin yazdığı, herhangi bir ücret karşılığı almadan hazırladığı başvuru projesi ile SERKA Arpaçay Hizmet Götürme Derneğinde Kuyucuk Gölü ziyaretçi getirme projesini onaylamıştır. Ve Kuyucuk Gölü civarında eko turizmine katkı sağlayacak ziyaretçi merkezi inşaatı bu sene başlayacaktır.”

ALANIN KORUNMASI

“Alanın korunması ve araştırılmasıyla ekolojik olarak kuşlar açısından çok önemli. Aynı zaman da bölgenin, Kars’ın, Doğu Anadolu’nun tanınmasına ve bölgedeki doğa turizmine, köy tabanına eko turizmin gelişmesine büyük katkılar sağlıyor.” diyen Şekercioğlu, şöyle konuştu:

“Bölge ekonomisine de doğa turizmi yoluyla da büyük fayda sağlıyor. Yani doğa korumak aynı zamanda bölgenin gelişmesi ve tanınması için çok önemlidir. Geçtiğimiz 22-23 Mayıs biyoçeşitlilik gününde Ankara’da Orman ve Su İşleri Bakanlığı bir sempozyum düzenledi. Hacettepe Üniversitesi benim makalelerimle ilgili panel düzenledi. Dünya çapında büyük çapta biyoçeşitliliğin olduğu yok olu kriziyle ilgili ve de TBMM sayın milletvekilimiz Akyan Aydemir’in davetiyle aynı konu üzerinde bir basın toplantısı düzenledik ve Türkiye’nin biyoçeşitliliğini kamuoyuna taşıdık. Kars’ta Sarıkamış Allah-u Ekber Dağından başlayarak Ardahan Posof’un geniş ormanında sona eren Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridoru projesinde adını duyurduk. 2008’den bu yana bu projenin kabulü için bakanlığımızla görüşüyorduk. Bakanlığımız kabul etti KuzeyDoğa Derneğiyle bir protokol imzaladık. Ve şuan da bakanlık Türkiye’nin ilk yaban hayatı koridoru projesini ağaçlandırma ihalesini başlatıyor. Ağaçlandırma yoluyla 50 bin hektarlık ormanlar birbirine bağlanacak. Ama sadece 7 bin hektarın ağaçlandırılması gerekiyor. Bu sayede izole kalmış, ufak kalmış Sarıkamış Parkı Kaçkarların, Kafkasların, geniş ormanlarına bağlanacak. Ve bölgedeki kurt, ayı yabani hayvan alanları artacak. Orman alanı Sarıkamış’ı ikiye katlayacak. Yaban hayatı turizm açısından da iyi bir proje olacak.”

http://www.gazetekars.com/ sitesinden 27.06.2012 tarihinde yazdırılmıştır.

Share
İlgili Eğitim