Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Rus şirketine altyapı mı hazırlanıyor?

NÜKLEER Karşıtı Platform (NKP) hükümetin nükleer santral projesi ısrarını eleştirerek, “Bakan Yıldız, Rus şirketin ÇED başvurusuna ‘Yeni Fay Haritası’ açıklaması ile altyapı mı sağlamaya çalışıyor” dedi.

NÜKLEER Karşıtı Platform (NKP) hükümetin nükleer santral projesi ısrarını eleştirerek, “Bakan Yıldız, Rus şirketin ÇED başvurusuna ‘Yeni Fay Haritası’ açıklaması ile altyapı mı sağlamaya çalışıyor” dedi.

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Mersin Akkuyu’da yapılması planlan nükleer santrale ve bu kapsamda Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın yaptığı değerlendirmelere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Bakan Yıldız’ın “Akkuyu’da kurulacak nükleer santral herhangi bir fay hattı üzerinde bulunmuyor” değerlendirmesinin güncellenmiş diri fay haritasına bakıldığında, kurulacak santralin tanımlanmış faylardan kaynaklı olası depremlerden etkilenmeyeceği anlamına gelmeyeceği vurgulandı. Yeni hazırlanan deprem haritasında, deprem üretme kapasitesine sahip 31 il arasında Mersin ve Silifke’nin de yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, “Öncelikle, Akkuyu’da kurulacak olan nükleer santralin 35 yıl önce 1976 yılında bir yer lisansı verilmişti. Bu kapsamda yapılmış yer bilimsel veri ve değerlendirmeler, bugünkü veri ve bilgiler ışığında geçerli görmek; güncellenmeyen yer lisansını kabul etmek mümkün değildir. Bu gerçekler karşısında nükleer santral konusunda deprem temelli oluşan tepkiyi kırmak için yapılan bu açıklama gerçekleri yansıtmıyor” denildi.

‘BAKANIN AÇIKLAMALARI CİDDİYETSİZ’

Açıklamada, santralin kurulması planlanan alanın yakınından geçen Ecemiş Fayı’nın sismik karakteri konusunda ciddi kaygılar yaratacak bilimsel araştırmaların olduğunun altı çizilerek, “Ecemiş Fayı’nın yaklaşık 300 kilometre uzunluğunda olup, Akkuyu’nun 20-25 kilometre yakınından geçerek denizde devam ettiği, bu fayın yılda 3 milimetre sol yönlü doğrultu atımlı harekete sahip, aktif bir fay olduğu biliniyordu. Uzun dönemdir suskun olan bu hatta tehlikeli bir enerji birikiminin olduğuna bilim adamları işaret ediyorlardı” denildi. Yıldız’ın bir cümle ile nükleer santralin diri fay hattında bulunmadığına yönelik açıklama yapmasının, “ciddiyetten uzak” olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Akkuyu ÇED başvurusu dosyasındaki jeoloji verileri ve jeolojik tehlike ve risklere yönelik hiçbir doyurucu çalışma veya çalışma öngörüsü yer almadığı gibi, çalışma alanının yakınında aktif fayların bulunmadığı gibi yanıltıcı ifadelere de yer verilmektedir. Sayın Bakan Rus şirketin ÇED başvurusuna Yeni Fay Haritası açıklaması ile altyapı mı sağlamaya çalışıyor” denildi. Açıklamada hükümetin yaptığı açıklamalarla güven vermediğine dikkat çekilerek, hükümetin nükleer çalışmalara son verilmesi istendi.

http://www.evrensel.net/news.php?id=31297

Share
İlgili Eğitim