DenizTemiz Derneği/ TURMEPA’nın, denizlerin ve kıyıların biyolojik çeşitliliğinin korunması ve kirliliğin önlenmesi amacıyla geliştirdiği uygulama, altıncı yılında hem dünyaya örnek oldu hem de daha da güçlendi. TURMEPA I adlı teknenin bu yılki sponsoru ise Sanko Enerji oldu.
Cennet koylarımız, TURMEPA’nın 2006 yılında başlattığı çalışmalar sayesinde temiz kalmayı başarıyor.
TURMEPA’nın geliştirdiği bu uygulama modeli, Muğla iline bağlı Göcek ve Marmaris’in yanı sıra Çeşme koylarında da, teknelerden kaynaklanan kirliliği önlemeyi sürdürüyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından dünyaya da örnek gösterilen bu uygulama ile denizlerimiz koruma altına alınarak sürdürülebilir deniz turizmi hedefleniyor.
TURMEPA, 6 yıldır yerel belediyelerle el ele vererek sıvı ve katı atık toplayan tekneleri ve merkeziyle deniz kirliliği ile mücadelede etkin rol oynuyor. 2011 yılında 5,8 milyon litre atık su, 55 bin litre sintine ve 52 bin 300 jumbo boy poşet katı atık toplandı. Kısacası bu uygulama milyonlarca litre sıvı ile on binlerce kilo katı atığın, denize karışması bu uygulama sayesinde önlenmiş oldu.
GÖCEK, SANKO ENERJİ’NİN TURMEPA’YA DESTEĞİYLE KORUMA ALTINDA
TURMEPA, Göcek-Dalaman Koyları’nda kıyı yönetim planı çalışmaları kapsamında, gerek atık kabul merkezi ve atık toplama tekneleriyle gerekse bölgede otel ve tekne çalışanlarına, kaptanlara, ilköğretim ve lise öğrencilerine yönelik verdiği eğitimlerle örnek etkinlikler gerçekleştirmeye devam ediyor. Sadece Göcek koylarında geçtiğimiz yıl 5,5 milyon litre atık su, 40 bin litre sintine ve 50 bin jumbo boy poşet katı atık toplandı. Bu yılki çalışmalara ise SANKO ENERJİ destek veriyor.
Özellikle sürdürülebilir turizmi hedefleyen bir projeye destek vermeyi hedefleyen
SANKO ENERJİ, TURMEPA I adlı teknenin sponsorluğunu üstlendi.
DenizTemiz Derneği/ TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan M. Yaramancı, “Derneğimiz gibi sivil toplum kuruluşlarının en önemli görevi, sürdürülebilir örnek projeler geliştirmektir. Yerel yönetimlerin yanı sıra özel sektörün de bu örnek projelerin hayata geçirilmesinde destek olması hayati önem taşıyor. Göcek’in korunması için yaptığımız çalışmaya SANKO ENERJİ’nin destek olması buna güzel bir örnek teşkil ediyor. Göcek Atık Kabul Merkezi ile TURMEPA I Atık Alım Teknesi ve 2 filikanın sistemli bir şekilde işletilmesi neticesinde Göcek güvenlik şemsiyesi altında. Biliyorsunuz, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Temsilcisi Adriana Dinu, bu yıl gerçekleştirilecek olan IUCN- Dünya Koruma Parkları Kongresi'nde TURMEPA tarafından uygulanan bu programın model olarak sunulması için çalışmalara başlanmasını talep etti.”dedi.
Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanko Enerji Satış ve Pazarlama Grup Başkanı Turgut Konukoğlu ise; “ 20 yıldır her sene en 15-20 günümü geçirdiğim Göcek, hem benim hem de ailem için çok özel bir yerdir. Sadece bizim için değil, Türkiye’nin tekne turizmi açısından da en güzel koylarından biridir. Lakin, son yıllarda görüyorum ki geçirdiğim güzel günlerin geleceği ciddi şekilde tehlikede. Elimizi taşın altına koymanın zamanının geldiğini düşündük ve gelecek nesillere tertemiz bir Göcek bırakmak için proje araştırmalarına başladık. TURMEPA’daki dostlarımız bu istediğimizi mutlulukla karşıladılar ve bu şekilde projeye başlamış olduk. “ dedi.
TURMEPA Genel Müdürü M. Akşit Özkural ve Sanko Enerji Genel Müdürü Cem Aşık’ın da katıldığı Göcek gezisinde, TURMEPA Atık Kabul Tesisi ve TURMEPA I atık alım teknesi incelendi. SANKO Enerji’nin desteğiyle işletilen TURMEPA I, sezonun başladığı Mayıs ayından itibaren 255.761 litre sıvı atık, 3.506 kilo katı atık topladı.
Bütünleşik Kıyı Alan Yönetimi Nedir?
Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi (BKAY), kıyı alanlarının doğal, kültürel, ekolojik ve ekonomik kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi doğrultusundaki karar ve izin mekanizmaları için bütünleşik bir yaklaşımı amaçlayan bir süreçtir. BKAY kıyı ekosistemleri ve kaynaklarının korunumu ve gelişimi için bütünleşik bir plan oluşturmayı amaçlar.
Göcek Kıyı Alan Yönetim Planı uygulaması, TURMEPA’nın öncülüğünde geliştirilen Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğü tarafından da içerik ve kapsama alanı bakımından desteklenen bir yönetim modelidir.
Akdeniz’de Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi Protokolü 2008 yılında aynı zamanda Barselona Sözleşmesi’ne taraf olan 14 ülke tarafından imzalanmış diğer ülkelere en yakın zamanda imzalamaları için çağrı yapılmıştır. Türkiye henüz bu protokole taraf değildir.
SANKO ENERJİ
2 Milyar dolara yakın yatırımı ve arkasındaki Sanko Holding gücüyle enerji piyasasının en güvenilir isimlerinden biri olan Sanko Enerji kurulduğu ilk günden beri, yerli ve yenilenebilir kaynakları, ileri teknoloji kullanarak uluslararası kalite standartlarına göre işliyor, elektriği tüm Türkiye’ye sunuyor.
Sanko Enerji, sahip olduğu 4 hidroelektrik ve 1 rüzgar santrali ile saatlik 512 mw üretim kapasitesiyle tamamı yenilenebilir kaynaklardan, yılda 1.715 milyar kwh temiz enerji üreterek, 3.300.000 ağacın görevini üstleniyor.