SPoD Açık Radyo’daydı
Açık Radyo’da yayınlanan sivil anayasa, hak savunuculuğu ve toplumsal dönüşüm üzerine bir program olan Bizsiz Olmaz’ın ilk bölümüne SPoD adına katılan Mehmet Tarhan, SPoD’un kuruluş amacını, sosyal haklar konusuna bakış açısını ve bu alandaki hedeflerini anlattı. Programı aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz;
http://www.spod.org.tr/turkce/spod-acik-radyodaydi/
SPoD Siyaset Okulu’nun ilk Dönemi Sona Erdi
Mayıs ayında Pınar Selek ile “Feminizm ve Toplumsal Cinsiyet” başlıklı dersiyle devam eden SPoD Siyaset Okul, CHP Milletvekili Melda Onur’un verdiği “Siyasal İletişim” dersinin ardından İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Ayten Alkan’ın “Yerel Yönetimler ve Kent” konulu dersi ile sona erdi.
HDK Anayasa Kurultayında LGBT’lerin Talepleri de Yeraldı
‘Halkların Demokratik Kongresi’nin 5 Mayıs’ta Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde gerçekleşen anayasa kurultayına
SPoD adına katılan Mehmet Tarhan, SPoD tarafından çeşitli etkinlikler ve anket çalışmasıyla oluşturulan “LGBT Yurttaşların Yeni Anayasaya Yönelik Talepleri” raporunu sundu.
LGBT Aileleri Denizli Belediyesi’ne Misafir Oldular
8-9 Mayıs tarihlerinde LGBT aileleri ilk defa bir Belediye tarafından düzenlenen bir etkinlik için Denizli’deydiler. LİSTAG’ tan (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans Aileleri İstanbul Grubu) iki annenin konuşmacı olarak katıldığı, SPoD’dan Mehmet Tarhan’ın da yer aldığı toplantı, Denizli Belediyesi Kent Konseyi Genel Sekreteri Esma Toksoy’un katkılarıyla Denizli Belediyesi Kent Konseyi’nde gerçekleşti. Aralarında LGBT bireyler ile anne babalarının, eğitmenlerin ve öğrencilerin de bulunduğu toplantıda 30’dan fazla katılımcı vardı.
http://kaosgl.org/sayfa.php?id=11269
SPoD Akademi Söyleşileri “Queer” Temasıyla Devam Etti.
Nisan ayında gerçekleştirilen Feminizm ve LGBT başlıklı SPoD Akademi söyleşilerinin Mayıs ayında konusu Queer’di. Sibel Yardımcı, Kürşat Kızıltuğ, Göksun Yazıcı, Serkan Delice, Özlem Güçlü ve gülkan/noir’ın katılımıyla. Queer kuramı, queer politikalar ve anti-kapitalizm, queer tarihyazımı, queer ve sinema ile cinsiyetin altüst edilmesi gibi başlıkların tartışıldığı söyleşi ve atölyeler gibi etkinlikler önümüzdeki dönemde de devam edecek.
http://www.e-skop.com/duyuru/toplumbilim-dergisininqueer-sayisi-cikiyor-spod-queer-seminerleri-16-mayis-30-
mayis/231
http://www.spod.org.tr/turkce/spod-queer-seminerlerimayis-ayi-boyunca-devam-ediyor/
SPoD Boğaziçi’ndeydi
14-15 Mayıs tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen STK Günleri’nde stand kurularak SPoD’un tanıtımı yapıldı.
Cinsel ve Siyasal Eğilim Yazısı Radikal İki’deydi
Kurucu üyelerimizden Volkan Yılmaz’ın Konda Araştırma’nın SPoD için hazırladığı rapordan elde edilen verilere dayanarak hazırladığı “Cinsel ve Siyasal Eğilim” başlıklı yazı Radikal İki’de yayınlandı. Yazının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalEklerDetayV3&ArticleID=1087999&CategoryID=42
Avrupa Birliği Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stephan Füle ile Görüştük
Avrupa Delegasyonu’nun daveti ile Ankara’da gerçekleşen, AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stephan Füle’nin ev sahipliğindeki toplantıya SPoD adına Mehmet Tarhan katıldı. Toplantıya LGBT Örgütlerinden KAOS GL, Pembe Hayat ve SPoD davetliydi.
LGBT’ler Başbakan’a Mektup Yolladı
17 Mayıs Uluslararası Homofobi Karşıtları Günü’nde, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, LGBT Örgütleriyle ortak bir basın açıklaması düzenleyerek toplanan 50 bin imzayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletti. imza kampanyasına SPoD imzacı olarak destek verdi. Konuyla ilgili habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.kaosgl.org/sayfa.php?id=11363
Yeni Anayasa Süreci
1 Mayıs 2012’den itibaren TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, anayasa maddelerinin yazımına başladı. İlk fasıl olan “Temel Hak ve Hürriyetler” kısmında 3. Maddesi olan “Kanunlar Önünde Eşitlik” maddesinde BDP ve CHP “Cinsel Yönelim”
ibaresinin yer almasını istedi. Yeni Anayasa sürecini aktif bir şekilde yer alan SPoD, 3 hafta süren tartışmalar boyunca TBMM’deki partiler, Anayasa Uzlaşma Komisyonu, diğer LGBT örgütleri ve anayasa çalışması yapan sivil toplum örgütleriyle sürekli iletişim halinde oldu. Madde yazımında ayrımcılık kategorilerinin anılmaması ama maddenin gerekçesinde “cinsel yönelim” de dahil olmak üzere tüm kategorilerin sayılması konusunda BDP, CHP ve MHP’nin uzlaşmasına rağmen, AKP’nin bu formülü de kabul etmemesi üzerine; 30 Mayıs 2012’de 3. maddenin Temel Hak ve
Hürriyetler faslının Kişi Hak ve Hürriyetleri bölümü sonrasında yenidentartışılmak üzere geriye bırakılmasına karar verildi.
3. madde başta olmak üzere, raporumuzda sıralanan LGBT’lerin 22 somut talebinin yeni anayasada yer alabilmesi için; TBMM, Komisyon ve kamuoyu nezdinde Anayasa yapım sürecine müdahil olmaya devam edeceğiz.