Hatay, Türkiye'de bugüne kadar gözlemlenen 470 kuş türünden 330'unun kanat çırptığı bir coğrafyaya sahip.
Kentte yaşayan öğretmen, doktor, mühendis ve öğrencilerin bir araya gelerek oluşturduğu Subaşı Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri, yaptıkları gözlemlerle Hatay'da yaşayan kuş türlerini tek tek belirledi.
Topluluk sözcüsü Ali Atahan,Hatay'ın, deniz kuşları başta olmak üzere ötücü ve yırtıcı kuş türleri açısından adeta Türkiye'nin kuş cenneti olduğunu söyledi.
Kentin göç yolu üzerinde bulunduğunu, Kuzey ve Orta Avrupa'dan gelerek Afrika'ya göç eden kuşların Hatay'dan geçtiğini vurgulayan Atahan, topluluk üyeleriyle kuşların yoğun olarak bulunduğu Amanos Dağları ile Samandağ ilçesi ve Asi Nehri kıyılarındaki alanlarda ayda iki sefer gözlem yaptıklarını kaydetti. Atahan, şöyle konuştu:
''Bu işi gönüllü olarak yapan arkadaşlarımızla birlikte 4-6 kişilik gruplar halinde sahaya çıkıyoruz. Öncelikle dürbün ve teleskop yardımıyla kuşların hareketlerini takip edip, daha sonra da gözlemlediğimiz kuş türlerinin fotoğraflarını çekmeye çalışıyoruz. Bu zor ama keyifli bir iş. Gözlem için gün doğumundan başlayıp akşam saatlerine kadar sahada kalabiliyoruz. Bazen bu süre 10 saate kadar çıkabiliyor. Yaptığımız gözlemlerle envanterimizi daha da artırmaya ve yeni kuş türlerini tespit edip kayıt altına almaya çalışıyoruz.''
Atahan, Hatay'ın kuş türleri açısından zengin bir coğrafya olduğuna ve Türkiye genelinde saptanan 470 kuş türünden 330'una ev sahipliği yaptığına dikkati çekerek, ''Yani Hatay Türkiye'deki kuş türlerinin yüzde 70'ini bünyesinde bulunduruyor'' dedi.
Kentte son iki yılda yaptıkları gözlemlerde, yaşam alanı Sibirya ve Orta Asya olan ''küçük çinte'' (emberiza pusilla), Batı Rusya ve İskandinav ülkelerinde yaşayan ''küçük sinekkapan'' (ficedula parva) ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin dağlık alanlarında kuluçkaya yatan ''boz kirazkuşu'' (emberiza cineracea) gibi kuş türlerini de gözlemlediklerini belirten Atahan, ''Son iki yılda yaptığımız gözlemlerde başka ülke ya da kentlerde görülen 20'ye yakın yeni türü de ilk kez Hatay'da tespit edip kayıt altına aldık'' diye konuştu.
Atahan, nesli dünya ölçeğinde tehdit altında olan ''boz kirazkuşu''nu geçen yıl Kırıkhan ve Hassa ilçesi arasında gözlemlediklerine işaret ederek, şunları kaydetti:
''Yeni gözlemlediğimiz kuş türleri arasında, Sibirya ve Kuzey Avrupa'da kuluçkaya yatarak kış mevsimini Afrika'da geçiren 'sürmeli kervançulluğu' (numenius phaeopus), anavatanı Kuzey Afrika olan Türkiye'de de nadiren görülen 'akçaylak' (elanus caeruleus), Adıyaman, Gaziantep ve Mardin üçgeninde yaşayan 'kızılca kuyrukkakan' (oenanthe xanthoprymna), nesli Avrupa ölçeğinde tehdit altında olan Akdeniz ve Ege Denizi kıyılarında az sayıda gözlenen 'ada martısı' (larus audouinii) ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tipik kuş türlerinden biri olan 'boz alamecek' (rhodospiza obsoleta) gibi 20'ye yakın tür bulunuyor.''
Çevre kirliliği ve tahribatı nedeniyle kuşların yaşam alanlarının tehdit altında olduğunun altını çizen Atahan, gözlemler sırasında bazen kaçak avcılarla karşılaştıklarını, onları da kuşlarla ilgili bilgilendirmeye ve kaçak avlanmaktan vazgeçirmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.