Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

TkMM Anayasa için tartışmaya çağırıyor

TkMM, yeni anayasada herkesin söz sahibi olması için, 12 ay boyunca bireysel katılımlı anayasa toplantıları düzenleyecek; hazırlanan El Kitabı, Meclis'e sunulacak.

TkMM, yeni anayasada herkesin söz sahibi olması için, 12 ay boyunca bireysel katılımlı anayasa toplantıları düzenleyecek; hazırlanan El Kitabı, Meclis'e sunulacak.

Türkiye Küçük Millet Meclisi (TkMM), yeni anayasa yapım sürecinde, TkMM'nin faaliyet yürüttüğü çeşitli illerde ve İstanbul'un 15 ilçesinde bireysel katılımlı anayasa tartışmaları yaparak, oluşacak El Kitabı'nı, Meclis üyelerine sunacak.

Haliç Kongre Merkezi'nde tanıtılan proje, insan Hakları savunucusu Şanar Yurdatapan ve yazar Abdurrahman Dilipak'ın öncülüğünde il ve ilçe belediyelerinin desteğiyle yapılacak; bireysel katılımlı, her kesimden insanın fikirlerini paylaşabileceği bir yapıda olacak.

Yurdatapan, anayasa yapım sürecinde en önemli ölçütlerinin, kapsayıcılık, şeffaflık, sistematiklik, geri bildirim ve ifade özgürlüğü ortamı olduğunu söyledi. Dilipak ise, iyi bir anayasa yapmak için ifade özgürlüğü ortamının olması gerektiğini ancak mevcut 301. maddenin buna engel olduğunu söyledi. Uluslararası düzenlemelerden yararlanılması gerektiğini söyleyen Dilipak, değşen maddelerin pratik yaşamdaki etkilerinin iyi belirlenmesi gerektiğini belirtti.

"Herkes üç dakika konuşacak, kayıt altına alınacak"

Her hafta yapılacak toplantılarda, iki özel konuk olacak; ilk 10 dakika anayasa süreci ile ilgili bilgilendirme videosu, ardından 10 dakika özel konuğun konuşması ve açık tartışmaya geçilecek. Anayasanın herkesin yaşamını şekillendiren bir konu olması sebebiyle, konukların hukukçu olmasından öte, tanınan ve sevilen kişiler olması amaçlanıyor.

Toplantıda herkese üç dakikalık konuşma hakkı verilecek, her konuşma ses kaydına alınarak, tutanak tutulup, internet sitesinden yayınlanacak. Bu tutanaklardan çıkan sonuçlardan "Ortak Payda Raporu" hazırlanarak Meclis'te yapılan basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacak. Tüm toplantıların sonunda hazırlanan El Kitabı da yeni anayasayı tartışacak Meclis üyelerine sunulacak.

Anayasa için 12 başlık

Yeni anayasanın 12 ayda tamamlanması planlandığı için toplantılar da, "Anayasa'nın yapısı, hazırlanma süreci ve oylanma süreci nasıl olmalı?", "Birey hak ve özgürlükleri -I- Yaşam, dokunulmazlık, özel yaşamm gizliliği", "Birey hak ve özgürlükleri -II- Düşünce, inanç, ifade, haberleşme, örgütlenme, toplanma ve gösteri özgürlüğü", "Birey hak ve özgürlükleri -III- Hak arama, savunma, adil yargı", "Demokrasi, doğrudan ve temsili demokrasi, merkezi - yerel yönetimler, şeffaflık", "Devletin ve bireyin sosyal ve ekonomik hak ve yükümlülükleri, mülkiyet, miras", "Devlet ve Toplum 1: Çalışma, sendika, grev ve toplu sözleşme", "Devlet ve Toplum 2: Eğitim, öğretim, bilim, sanat", "Devlet ve Toplum 3: Pozitif ayrımcılık, sağlık ve çevre", "Devletin yapısı 1: Yasama" ve "Devletin yapısı 2: Yürütme, Devletin yapısı 3: Yargı" şeklinde 12 başlık altında yapılacak.

Belli olan toplantı yer ve saatleri:

Beykoz Belediyesi: 15 Kasım 2011 Saat: 14:00

Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi

Bahçelievler Belediyesi: 22 Kasım 2011 Saat: 14:00

Bahçelievler Belediyesi Yeni Sahne

Sancaktepe Belediyesi: 29 Kasım 2011 Saat: 14:00

Samandıra Kültür Merkezi

Güngören Belediyesi: 7 Aralık 2011 Saat: 19:00

Güngören Kültür Merkezi

Share
İlgili Eğitim