Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Rize'de HES'e red

Rize, bir kez daha HES’e “Hayır” dedi. Rize İdare Mahkemesi, Senoz Vadisindeki HES projesi için iptal kararı verdi. Mahkeme, Bakanlığın itiraz ve taleplerini kabul etmedi.

Rize, bir kez daha HES’e “Hayır” dedi. Rize İdare Mahkemesi, Senoz Vadisindeki HES projesi için iptal kararı verdi. Mahkeme, Bakanlığın itiraz ve taleplerini kabul etmedi.

Rize'nin Çayeli ilçesi Senoz Vadisi'ndeki Hidroelektrik Santrali (HES) projesi mahkeme tarafından iptal edildi.

Sendika.org'un haberine göre, Rize İdare Mahkemesi'nin verdiği iptal kararında, dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2009 tarihli Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir' kararının 'hukuka ve mevzuata uygun olmadığı' belirtildi.

Yapımı planlanan 20,5 megavat kurulu gücündeki Uzundere-2 Regülatörü ve HES projesi için Rize İdare Mahkemesi, aynı gerekçelerle daha önce iki kez 'yürütmeyi durdurma' kararı vermişti.

Bakanlık Savunması: "Haksız dava"

Çevre ve Orman Bakanlığı adına yapılan savunmada, "ÇED Gerekli Değildir" kararı gerekli prosedür işletilerek verildi. Söz konusu karar, aynı proje için daha önceden verilen "ÇED Gerekli Değildir" kararının Rize İdare Mahkemesinin kararı ile iptal edilmesi üzerine yeniden hazırlanan 'Proje Tanıtım Dosyası' incelenerek alındı. Mahkeme kararından belirtilen eksikliklerin giderilmesi için proje sahibi şirkete yeni çalışmalar yaptırılarak taahhütler alındı. Alınan karar, usule ve yasaya uygunken dava haksız açıldı."

Mahkeme, Bakanlığın bu yöndeki itiraz ve taleplerini kabul etmedi.

'ÇED gerekli değildir' raporu otomatik hale gelmesin

Mahkeme kararında yer verilen bilirkişi raporunda Bakanlığın, bu şekildeki projelere "ÇED Gerekli Değildir" kararı vermeyi "otomatik hale getirmemesi" gerektiğinin altı çizildi.

Bilirkişi raporunda, bölgeye ilişkin hiçbir önlem çalışmasının yapılmadığı ve şirketin eksik taahhütlerinin dikkate alınmadığı vurgulandı.

Mahkeme iptal kararında, bölgenin ekolojik ve doğal yapısının bilimsel ve teknik olarak yeterince değerlendirilmediğine, yapılan çalışmaların gerçeklerle örtüşmediğine ve kabul edilebilir tespitlerin yapılmadığına dikkati çekti.

http://bianet.org/bianet/toplum/132142-rizede-hese-red

Share
İlgili Eğitim