Skip to main content
Image
STGM'den Duyuru
Share

Gençlik Spor Bakanlığı’ndan Proje Teklif Çağrısı

Gençlik ve Spor Bakanlığı 2013 Yılı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında, proje teklif çağrısı ilanı yayınlamıştır. Program kapsamında gençlerin potansiyellerinin gerçekleştirilebilmesi, kişisel ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi, karar alma, uygulama süreçlerine ve sosyal hayatın her alanına etkin katılımlarının artırılması, yenilikçi fikirlerinin geliştirilebilmesi amaçlanmaktadır. Proje teklifleri 18 Ocak - 28 Şubat 2013 tarihleri arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yapılabilmektedir.

Gençlik ve Spor Bakanlığı 2013 Yılı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında, proje teklif çağrısı ilanı yayınlamıştır. Program kapsamında gençlerin potansiyellerinin gerçekleştirilebilmesi, kişisel ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi, karar alma, uygulama süreçlerine ve sosyal hayatın her alanına etkin katılımlarının artırılması, yenilikçi fikirlerinin geliştirilebilmesi amaçlanmaktadır. Proje teklifleri 18 Ocak - 28 Şubat 2013 tarihleri arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yapılabilmektedir.

PROGRAMIN HEDEFLERİ
1.Gençlerin kişisel ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi, potansiyellerini gerçekleştirmelerine imkân sağlanması,
2.Gençler arasında, ortak bir amaç etrafında birlikte çalışmanın ve hoşgörünün teşvik edilmesi,
3.Gençlerin karar alma ve uygulama süreçleri ile sosyal hayatın her alanına etkin katılımının teşvik edilmesi,
4.Gençlerin temel haklar, yerel ve ulusal düzeylerdeki karar alma süreçlerinin işleyişi ve kendilerine sunulan imkân ve hizmetler konusunda bilgilendirilmesi, gerekli katılım ve liderlik kapasitesine sahip olmaları konusunda desteklenmesi,
5.Sosyal dışlanmayla mücadele edilmesi, sosyal uyumun güçlendirmesi,
6.Gençlerin aileleriyle ve toplumla iletişimlerinin daha sağlıklı hale getirilmesi, özgüvenlerinin, duyarlılıklarının ve yaşadıkları topluma aidiyet duygularının geliştirilmesi,
7.Gençlikle ilgili faaliyetleri bulunan sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi,
8.Gençlerin teknolojik yenilikler, internet ve sosyal ağlar konusunda bilgilendirilmesinin ve teknolojik yeniliklerin gençlerin kişisel ve sosyal gelişimine katkı sağlamak üzere kullanımının desteklenmesi,
9.Gençlerin gençlik ve spor hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması, gençlik faaliyetlerine yönelik destek sistemlerinin kalitesinin gelişimine katkı sağlanması,
10.Farklı ülkelerdeki gençler arasında karşılıklı anlayışın güçlendirilmesi programın hedeflerindendir. Teklif edilecek projelerin bu hedefleri gerçekleştirmesi beklenmektedir.

PROGRAMIN ÖNCELİKLERİ
1.Programın uygulanmasında, Fiziksel ve/veya zihinsel engelleri nedeniyle ya da ekonomik, coğrafi ve kültürel farklılıklar dolayısıyla dezavantajlı durumda olan gençlerin hayatlarının kolaylaştırılması, durumlarının iyileştirilmesi ve sosyal hayata katılımlarının artırılması
2.Gençlerin hareketliliğinin artırılması,
3.Gençlerin sosyal yapının organik bir parçası haline getirilmesi ve sosyal yaşamın dışına itilmiş gençlerin sosyal uyumunun desteklenmesi,
4.Gençlerin demokratik yaşama katılımının ve aktif yurttaşlık bilincinin teşvik edilmesi,
5.Kültürel ve ekonomik farklılıkların, gençlerin iletişiminde ve bir araya gelmelerindeki engelleyici etkisinin ortadan kaldırılması, kültürel farklılıkların birleştirici bir vasıta olarak kullanılması konularını içeren proje teklifleri öncelikli olarak desteklenecektir.

PROGRAM KAPSAMINDA DESTEKLENECEK PROJELER
1-Hareketlilik Projeleri; gençlerin ülkemiz içindeki farklı şehirlere veya farklı ülkelere hareketliliğini destekleyen projelerdir. Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde bir ya da bir kaç ülkenin katılımıyla karşılıklı olarak gençlik değişimi projeleri gerçekleştirilebilir. Bu projelerde, daha önce ulusal ve uluslararası deneyimi olmayan gençlere öncelik tanınacaktır.
2-Gönüllülük Projeleri; fiziki güç, zaman, bilgi, beceri, sanat gibi özelliklerinden biri veya birkaçını proje çalışmaları için değerlendirebilecek durumda olan ve bunun karşılığında parasal kazanç beklentisi taşımayan gençlerin katıldığı, toplumsal dayanışmayı güçlendirmeye yönelik projelerdir.
3-Katılım Projeleri; gençlerin kendilerini ve tüm toplum kesimlerini ilgilendiren yerel ya da ulusal düzeydeki karar alma süreçlerine katılım bilinçlerini geliştirme ve katılımlarını artırma amacına yönelik projelerdir.
4-Sosyal Uyum Projeleri; dezavantajlı gençlere yönelik sosyal içerikli projeler ile gençlerin yaşam standartlarının yükseltilmesi ve toplumsal bütünleşmenin sağlanması, gençlerin ikili ilişkilerde ve toplumsal ilişkilerde psiko-sosyal yönlerden desteklenerek daha sağlıklı ruh yapısına sahip bireylerin yetiştirilmesini hedefleyen projelerdir.
5-Spor Projeleri; sporun sevdirilmesi ve hayat tarzı haline getirilmesi, gençlerin spor faaliyetlerine katılımının artırılması, sporda etik değerlerin korunması ile şiddetin engellenmesine yönelik projelerdir.
6-Girişimcilik Projeleri; belirli bir ticari faaliyetin gerçekleştirilmesini öngörmeyen ve doğrudan kazanç sağlamaya yönelik olmamak kaydıyla gençlerin meslek seçimi ve hayatlarını kazanma aşaması için özgüvenlerini, bilgi ve görgülerini artırmaya, insiyatif alabilme yeteneklerini geliştirmeye, gençlere girişimcilik ruhu ve bilinci kazandırmaya yönelik projelerdir.
7-Kültür ve Sanat Projeleri; gençler tarafından hazırlanan kültürel ve sanatsal faaliyetler ile gençliğin bu alanda ihtiyaç duyduğu faaliyetlerin geliştirilmesi ve desteklenmesine yönelik projelerdir.
8-Eğitim Projeleri; gençlerin eğitiminin desteklenmesine yönelik projelerdir.
9-Bilimsel Projeler; gençlerin bilim ve tekniğe ilgisini artırarak, ülkenin teknolojik kalkınmasına ve bilimsel gelişmesine katkı sağlaması beklenen projelerdir.
10-Yenilikçi Projeler; yeni iletişim teknolojileri ve farklı çözümler kullanmak suretiyle gençlerin sosyalleşmesine ve farklı genç gruplarının kaynaşmasına katkı sağlamayı, sosyal paylaşımlarını yükseltmeyi amaçlayan projelerdir.
11-Araştırma Projeleri; gençlik alanında ihtiyaç duyulan araştırma çalışmalarını desteklemeye yönelik projelerdir.
12-Muhtelif Projeler; Bakanlığın görev, yetki ve sorumluluk alanına giren diğer konularda kalkınma planları, hükümet programları, politika belgeleri ve stratejik planlarda belirlenen hedef ve önceliklerin gerçekleştirilmesini amaçlayan projelerdir.

Program kapsamında teklifte bulunabilecek kurum, kuruluş ve topluluklar:
1.Sivil toplum kuruluşları,
2.Liseler ile üniversiteler,
3.Kamu kurum ve kuruluşları,
4.Mahalli idareler,
5.Bağımsız spor federasyonları,
6.Gençlik toplulukları.

- Program kapsamında desteklenecek projelerin azami uygulama süresi 12 aydır. Program kapsamında desteklenecek projeler için Bakanlık mali katkısının alt sınırı 5.000 TL üst sınırı ise 250.000 TL olarak belirlenmiştir.

- Birinci Proje Teklif Çağrı Dönemi 18 Ocak ile 28 Şubat 2013 olarak belirlenmiştir. Bu tarihler arasında proje teklifleri sunulabilmektedir. İkinci Proje Teklif Çağrı dönemi ise ayrıca ilan edilecektir.

Ayrıntılı Bilgi Uygulama Kılavuzu ve Ekler için tıklayınız.

Share
İlgili Eğitim