Başak Kültür Sanat Vakfı; EVS ( Avrupa Gönüllü Hizmeti ) kapsamında yürüttüğü KÜLTÜRLERARASI BİR KÖPRÜ: “DERSİM”İZ SANAT ATÖLYESİ” ile müzesi, sineması olmayan,sanatsal faaliyetlerin sınırlı olduğu, çocuk ve gençlerin bu faaliyetlerden yararlanamadığı kentlerin başında gelen Tunceli-Dersim’e taşıdı. Dersim “İZ”Atölye çalışmalarına destek için Sanatçılar Dersim’e gidiyor.
8 – 12 Temmuz 2011 tarihleri arasında Maksimum 20 katılımcıyla (18-25 yaş )gerçekleşecek bu 4 günlük atölye çalışmasında gençler oyuncu Derya Durmaz ve Yönetmen Theron Patterson’la birlikte,
Senaryo oluşturma
- Kamera kullanımı
- Kamera önü oyunculuğu
ve bir filmin kurgusunu yapmanın temellerini öğrenecek,
Kendi kısa filmlerini çekme deneyimini yaşayacak ve bu süreç sayesinde kendilerini ifade etmenin yeni ve yaratıcı yöntemlerini keşfedecekler.
Atölye Çalışması Programı:
1. Gün: Yarım günlük bir çalışma yapılarak sinema ve film yapımının temellerine giriş yapılacak ve katılımcılar çalışma gruplarına ayrılacak. Bu yarım günlük çalışmanın ardından gruplar kendilerine sorulan bir soru doğrultusunda, eğitmenlerden bağımsız olarak, çekecekleri 2-3 dakikalık kısa filmin senaryosunu oluşturacaklar.
2. Gün: Eğitmenler eşliğinde grupların senaryolarının çekimleri yapılacak.
3. Gün: Eğitmenler eşliğinde grupların senaryolarının çekimleri yapılacak.
4. Gün: Günün ilk yarısında eğitmenler eşliğinde çekilen filmlerin kurgusu yapılacak ve ikinci yarısında da tüm atölye katılımcılarıyla birlikte çekilen filmler izlenilecek ve üzerinde tartışılacaktır.
Başak Kültür ve Sanat Vakfı yürüttüğü kültür ve sanat çalışmaları ile imkânı yok veya kısıtlı yüzlerce çocuk ve genci sanatla buluşturmuş, kişisel gelişimlerine katkı sunmuş ve kültürlerarası öğrenme ile çocuk ve gençlerin dünyasında yeni ufuklar açarak zengin ve renkli faaliyetler yürütmüştür
15 Hazirandan itibaren Tunceli Belediyesi Gençlik Kültür merkezinde çalışmaları devam eden atölyeye Yoğun ilgi üzerine haftanın beş günü Resim,Seramik,Müzik,Tiyatro ya 7- 25 yaş arası 90’a yakın çocuk ve genç katılıyor.
Bu atölyede ;Hem farklı bilgi, deneyim ve tecrübeler paylaşılıyor, hemde yeni dostluklar kuruluyor. Atölye çalışmasını” Gitarda” Mindaugas Juknys /”Resimde –Seramikte” Tom Whitty –“Tiyatroda” Hélène Courreau.yürütüyor. Ne kadar Sanatın evrensel dili iletişimde güçlü olsa da Çeviri konusunda İstanbul’dan çalışmalara katılan Sosyoloji öğrencisi Şeyda’ ya da çok iş düşüyor.
3 Ağustosa kadar devam edecek atölyede elde edilecek ürünler Munzur Kültür ve Doğa festivalinde sergilenecek, Atölye ürünleri, kullanılacak araç-gereç ve enstrümanlar proje sonunda Tunceli Belediyesi Gençlik Kültür Merkezine devir edilecek ve böylece çalışmaların devamlılığı sağlanacaktır.. Farklı kültürlerin sanat aracığıyla birbirini tanıdığı ve yakınlaştırdığı ortak zenginliklerin ortaya çıkacağı ve paylaştıkça daha da zenginleşeceği bu çalışmaya tüm sanat emekçilerini ve gönüllü tüm dostlarımızın bilgi birikimlerini, sanat deneyimlerini paylaşmaya, araç-gereç konusunda destek vermeye çağırıyoruz. Gelin munzurun berraklığında ve Dersım’ın doğasının gizeminde “DERSİM”İZ SANAT ATÖLYESİ” nde buluşalım.
Başak Kültür ve Sanat Vakfı
Tel: 0216 420 49 68
Fax: 0216 540 24 62
Web: www.basaksanatvakfi.org.tr
Mail: [email protected]