22 Haziran Çarşamba, 17:30
Cezayir Toplantı Salonu, Hayriye Caddesi, No. 12, Galatasaray, İstanbul
Diyarbakır merkezli çalışmalar yürüten SARMAŞIK Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin Hüsamettin Bahçe’nin fotoğrafları ve yazarlardan katkılarla gerçekleştirdiği MAZXANA fotoğraf sergisinin İstanbul'da gösterimi münasebetiyle 22 Haziran 2011’de Cezayir toplantı salonunda düzenlediğimiz panel ve açılış etkinliğine katılmanızı dileriz.
SARMAŞIK DERNEĞİ
ANADOLU KÜLTÜR
17: 30 Hoşgeldiniz Konuşmaları
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Av.Osman Baydemir
Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Başkanı Dr.A.Selçuk Mızraklı
Panel: Yoksulluğu Yaratan Koşullar, Mücadele Yöntemleri ve Sarmaşık Derneği Örneği
Şemsa Özar (Boğaziçi Üniversitesi, Ekonomi Bölümü; DİSA - Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü)
Nurcan Baysal (Hüsnü Özyeğin Vakfı Kırsal Kalkınma Programı; DİSA - Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü)
M. Şerif Camcı (Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği)
Tartışmacı: Ayşe Buğra (Boğaziçi Üniversitesi, Atatürk Enstitüsü; Sosyal Politika Forumu)
19:30 Açılış Kokteyli
MAZXANA*
*Şehrin en eski mahallelerinden birinde, Gâvur Mahallesinde yaşayan Ermeniler, “Metz Xana”, Kürtler “Mezin Xana” demişler. Sonra şehri kadimin lügatına ortak ad olmuş Mazxana (Büyük Ev).
Yoksulluk, ağırlıklı olarak sınıflı toplumların üretim ve bölüşüm tarzından kaynaklı olarak ortaya çıkan bir sorun olmasına rağmen, insanlığın başına gelmiş bir tür “doğal felaket” ve sorumlusu belirsiz bir sonuç olarak gösterilmeye çalışılır. Son dönemlerde Türkiye’de de amaç dışı anlayışlarla, yoksullukla mücadele adı altında yardım çalışmalarının yürütüldüğüne tanık oluyoruz. Kamu kurumları başta olmak üzere bu alanda çalışma yürütenlerin esas aldığı geleneksel anlayış maalesef “sadaka kültürü”nü kurumsal düzeyde yürütmekten öteye gitmemektedir. Yardım ederken bile yoksulları dışlayan, yoksulluklarını yüzlerine vuran bir tarz öne çıkmakta; açıkçası yoksulluk üzerinden ciddi bir istismar yaşanmaktadır.
SARMAŞIK bu anlayışa karşı oluşturulmuş Diyarbakır merkezli bir tepki örgütlenmesidir. Bu anlayışı reddeden, reddetmekle kalmayıp alternatif modellerini oluşturan ve projelerini üretip/uygulayan insan odaklı özgün bir yapılanmadır. SARMAŞIK Derneği’nin saha araştırmasının sonucudur: Diyarbakır’da yoksulluğun da ötesinde açlık riski ile karşı karşıya bırakılan 4500-5000 civarında aile bulunmaktadır. Tüm projelerini kurumsal ortaklıklarla kentin sınırlı olanaklarını rasyonel kullanarak üreten, ama bununla da yetinmeyerek binlerce duyarlı yurttaşın her ay düzenli katkılarını alarak ek kaynak/destek yaratan SARMAŞIK Derneği, Toplumsal Dayanışma Ağı oluşturmada Türkiye’de bir ilki başarmıştır diyebiliriz.
SARMAŞIK bu amaca uygun yeni bir çalışma kararı aldı; fotoğraflarla yoksulluğu anlatmak. Saygıdeğer fotoğraf sanatçısı Hüsamettin BAHÇE’nin yaklaşık bir yıllık titiz emeği sonucunda ortaya çıkan bu sergi, çok dilliliği (Kürtçe, Türkçe, İngilizce) esas alarak yoksulluğa dikkatleri çekmeye çalışıyor. İlk olarak Diyarbakır’da sergilenen MAZXANA adındaki bu proje; Diyarbakır’a yaşatılan yoksulluğu fotoğraf sanatının imkânlarını ve gücünü kullanarak anlatmayı, kamuoyunun dikkatini yoksullukla mücadele konusuna yöneltmeyi, SARMAŞIK’ın yoksullukla mücadele alanında uyguladığı kendine özgü mücadele yöntemlerini paylaşmayı ve kurumlar ve şahıslar arası ortak iş üretme kültürünün gelişimine katkı sunmayı amaçlıyor. Her bir fotoğraf için önemli bir yazarın kısa bir metin kaleme aldığı sergi, yoksul mahallelerdeki gündelik hayat deneyiminin bilgisini bütün olağanlığıyla seyirciyle paylaşıyor.
Serginin İstanbul’da açılması, bölgedeki yoksulluğa ve yoksullukla mücadelenin hak temelli yöntemlerine dikkat çekmek açısından büyük önem taşıyor. Yoksulluk temsili gibi riskli bir alana cesurca giren ve fotoğraflardaki yüz ifadelerinin açıklığından da görüleceği gibi alnının akıyla çıkan Hüsamettin BAHÇE, bir anlamda SARMAŞIK derneğinin amacını da tarif ediyor.
İlgili Dosyalar:
- afis [JPG] [107.18K]