Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Kadın yazarlar okurlarıyla Amargi feminist kitabevi'nde buluşuyor

Geçtiğimiz haftalarda yenilenen ve arşivini genişleten Beyoğlu'ndaki Amargi Feminist Kitabevi'nde yazar buluşmaları bugün Nevin Berktaş'la başlıyor. Amargi'nin Mayıs programında film gösterimleri, atölyeler ve feminizm tartışmaları sürüyor.

Geçtiğimiz haftalarda yenilenen ve arşivini genişleten Beyoğlu'ndaki Amargi Feminist Kitabevi'nde yazar buluşmaları bugün Nevin Berktaş'la başlıyor. Amargi'nin Mayıs programında film gösterimleri, atölyeler ve feminizm tartışmaları sürüyor.

Kadın Yazarlar Okurlarıyla Amargi Feminist Kitabevi'nde Buluşuyor

Yenilenen Amargi Feminist Kitabevi'nde her Salı, kadın yazarlar okurlarıyla buluşuyor. Bugünün konuğu, 12 Eylül sonrası tutuklanan ve 21 yıllık cezaevi sürecini "İnancın Sınandığı Zor Mekanlar: Hücreler" kitabında anlatan yazar Nevin Berktaş.

Kitap nedeniyle 2 Kasım 2010'da tekrar tutuklanan Berktaş, Nisan ayında özgürlüğüne kavuştu ve kitabı dava dosyasını da içeren şekilde tekrar basıldı.Berktaş, bugün (Salı) saat 18.30'da başlayacak söyleşide kitabını anlatacak.

Yazar Buluşmaları'nın diğer konukları 10 Mayıs'ta Jaklin Çelik, 17 Mayıs'ta Sevilay Saral, 24 Mayıs'ta Sevi Bayraktar ve 31 Mayıs'ta Karin Karakaşlı olacak.

Jaklin Çelik yeni kitabı Öfkenin Şenliği'ni, Sevilay Saray kadınların tiyatrosu yöntemi ve "Kadın Oyunları" kitabını, Sevi Bayraktar üç feminist kadının kurduğu Ayizi Yayınevi'nden kısa süre önce çıkan, annelik ve neoliberal beden politikaları hakkındaki kitabı "Makbul Anneler, Müstakbel Vatandaşlar"ı, Karin Karakaşlı ise şiir, öykü, deneme ve romanlarını içeren yazarlık serüvenini okurlarıyla paylaşacak.

Amargi Kafe'de etkinlikler

Amargi kitabevinin yenilenen bir diğer kısmı Amargi Kafe'de de çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Amargi Kadın Kooperatifi'nin yürüttüğü, Cumartesi günleri yapılan Feminizm Tartışmaları'nın yanı sıra kafede film gösterimleri, konserler, atölyeler, yetenek yarışması, bu hafta boyunca sürecek feministival etkinlikleri gibi. Amargi, Mayıs ayı etkinlikleri duyurusunda mekanın sosyal, politik etkinlikler için kullanılmaya açık bir feminist paylaşım alanı olma çabasında olduğunu yazıyor.

Kafe'de 12 Mayıs'ta Örgü Atölyesi, 18 Mayıs'ta Karadeniz halkının HES'lere karşı mücadelesini konu alan Bir Avuç Cesur İnsan filminin gösterimi, yönetmen Rüya Arzu Köksal'ın katılımıyla gerçekleşecek.

Pazartesi hariç her gün 11.00 - 21.00 arasında açık olan Amargi Kitabevi ve Kafe'de yer alan kitapların listesine ve etkinliklere http://amargikitabevi.blogspot.com adresinden tüm etkinliklere ise www.amargi.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

"Kadın çalışmaları alanındaki tüm kitaplara ulaşmaya çalıştık"

Amargi Kadın Kooperatifi bünyesinde 2007 yılında kurulan Amargi Kitabevi hakkında Pınar Selek bianet'e verdiği röportajda şunları söylemişti:

"Genel olarak yayıncılık zor durumda. Kapitalizmin de etkisiyle popüler olan satılıyor. Düşündüren, politik, sorgulayan eserlerin durumu vahim. Üzerine kadın sorunlarını tartışan erkek egemen sistemi sorgulayan kitapların kendine yer bulması çok daha zor.

 

Ama 90'lardan sonra kadın hareketinin kazandığı ivme aslında bu konuda dayanışmayı artırdı. Amargi Derginin başarısı da bir gösterge. Hareketin gelişimiyle analiz gücünün feminist yayıncılığın gelişeceğini de düşünüyorum. Çünkü akademilerde üretim gücü var, varolan tezlerin biraz yaygınlaşması bile aydınlamaya neden olur."

Pınar Büyük ise Amargi Feminist Kitabevi'nin yenilenmesinin ardından kadın çalışmaları alanında yeni yayınlanmış tüm kitaplar dahil geniş bir arşive ulaştıklarını söylüyor.

"Feminizm, toplumsal cinsiyet çalışmaları, kadın çalışmaları ve kadın yazarların eserlerinin yanısıra feminist bakış açısıyla yazılmış siyaset, sosyal bilimler, antropoloji, felsefe, ekoloji, psikoloji ve psikanaliz, dil bilim, sinema, tiyatro gibi alanlarındaki birçok kitabı Amargi'de bulabilrsiniz.

Feminist teori ve toplumsal cinsiyet çalışmalarıyla bağlantılı olarak militarizm, erkeklik, queer teori, eşcinsel yazın, beden politikaları konularındaki kitapları  satıyoruz. Saydığım alanlarda Türkçe'de geniş bir külliyat oluşmuş durumda ve bu konularla ilgilenen okurların tüm kitapları bir arada bulmasının ve ilgilendikleri konulara ilişkin tavsiyeler alabilmesi ya da yazarlarla biraraya gelmesini amaçladık".

Amargi Kitabevi'nde kadın edebiyatçıların Türkçe, Kürtçe ve Ermenice kitaplarının da yer aldığını söyleyen Pınar Büyük, edebiyat, müzik, trans feminizm gibi konularda fanzinlerin de kitabevinde yer aldığını belirtiyor.

http://bianet.org/bianet/kultur/129723-kadin-yazarlar-okurlariyla-amargi-feminist-kitabevinde-bulusuyor

Share
İlgili Eğitim