Geçen sene 9-11 nisan 2010 tarihleri arasında düzenlediğimiz “bağyan feministival” ile büyük bir heyecan içinde başlayan yolculuğumuz bu sene 2-8 mayıs 2011 tarihlerinde “feministival”* adıyla devam ediyor! Geçen yıl olduğu gibi feminist ilkelerle ve bağımsız bir grup gönüllü olarak hazırladığımız bu festivalde paylaşmayı ve birlikte eylemliliği önemsiyoruz ve tam da bunun için tüketimi değil, tüketmeden nasıl üretirizi sorguluyoruz; hayatı, işi, sporu, sanatı, eğlenceyi, hareketi, bedeni sorgulamayı ve ve onu farklı yollarla yeniden deneyimlemeyi beraberce keşfetmeyi istiyoruz. Bunu yaparken de birbirimiz üzerinde baskı oluşturmadığımız, hiyerarşi ve her türlü ayrımcılığı reddettiğimiz, dayanışma ve aktif katılımı esas aldığımız ve şiddetsiz yöntemleri benimsediğimiz bir çalışma anlayışını yeğliyoruz. Bu yüzden, birbiriyle iç içe geçmiş bütün iktidar mekanizmalarını; ataerkilliği, cinsiyetçiliği, militarizmi, kapitalizmi, heteroseksizmi, ırkçılık ve milliyetçiliği, insanın doğa üzerindeki egemenliğini ve diğer tüm toplumsal iktidar ilişkilerini eleştiren bir festival hedefliyoruz.
Bu seneki feministivalde “Buluntu film&deneysel sinema atolyesi”, Yosun Graffiti & Gerilla Bahçecilik”, “Feminist Mizah”, “Drag King”, “Sesli Oyuncaklar ve Ses Yaratım”, “Otobiyografik Yazın”, “Haz oyuncaklari”, “ Modifiye Kostüm ve Karakter Oyunu”, “Yaratıcı Eylem”, “Elektronik Beceriler”, “Feminist İmla” ve “Hareket Atölyesi” isminde farklı farklı temalarda birbirinden ilginç atölyeler olacak.
Ayrıca çeşitli feminizmlere bakmak istediğimiz bir de panel düzenliyoruz. Bu panelde “İllet”’ten transfeminizm üzerine, “Amargi”’den cinsellik atölyesi deneyimleri üzerine, anti-militarist feminist tartışmalar grubu “Ucube”’den kadınlık deneyimi ve anti-militarist olmak üzerine ve göçmenliğin kadınlık deneyimiyle iç içeliği üzerine “Göçmen Dayanışma Ağı”’ndan aktarımlarda bulunacak konuşmacılar olacak ve hep birlikte deneyim paylaşacağız.
Feministival boyunca yiyeceğimiz yemekleri geri dönüştürmeyi (pazar artıklarından toplayarak) amaçlıyoruz. Ve ayrıca geçen sene olduğu gibi etkinlikler boyunca yemeklere el atacak ve çocuklarımızla kolektif bir şekilde ilgilencek gönüllü arkadaşlarımız da aramızda olacak, başkaca destek vermek isteyenleri (cinsiyet kimliğine bakılmaksızın) de bekliyoruz.
O zaman ne duruyoruz? Tüm kadınlık deneyiminden geçmiş ve geçmekte olan herkesler, Feministival’de buluşalım!
Not: Ayrıntılı bilgi ve program için http://bagyanfest.blogspot.comadresini ziyaret edebilirsiniz. Atölyelere kayıt ve iletişim için[email protected] adresine yazabilirsiniz.
İstanbul dışından katılmak isteyenler ve kalacak yere ya da çocuk bakımına ihtiyacı olanlar [email protected] adresinden bizimle iletişime geçebilirler.
*Geçen sene “bağyan feministival” hazırlığı sırasında yapılan tartışmalarda kimlik olarak “kadın” kelimesinin kullanılmasını tercih ettiğimizi, “bayan” kelimesinin kadın kimliğini aşağılar bir tavrı olduğunu epeyce konuşmuştuk. Bunun yerine bir çeşit yapısöküme uğratılmış hali olan “bağyan”ı kullanmayı tercih ettik. Yani artık bir tür aşağılama sıfatı olarak kullanılmaması için kelimeyi tahrif ederek kullanıma sokmak istedik. Festival sonunda yaptığımız değerlendirme toplantısında gördük ki böyle bir etki yaratamamışız. Yani bağyan diyerek bayan kelimesine şive katmaktan ileriye gidememiştik. Üstelik bu şiveli söyleyiş istemeden de olsa sınıfsal bir ötekileştirme yapmamıza neden olmuştu. Sanki bize bayan diyenler sadece şiveli, iyi türkçe konuşamayan, “beyaz türk” olmayanlardı. Bu eleştiriler çerçevesinde bağyan feministivale, feministival ismiyle devam etmeye karar verdik.