Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

TEPAV, kırsaldaki kadınları güçlendirme peşinde

Kentlerdeki kadınlara yönelik güçlendirme eğitimleri, TEPAV'ın "Amasya'da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi" kapsamında kırsala taşındı.

Kentlerdeki kadınlara yönelik güçlendirme eğitimleri, TEPAV'ın "Amasya'da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi" kapsamında kırsala taşındı.

TEPAV, Kırsaldaki Kadınları Güçlendirme Peşinde

"Evde de para kazanabilirmişiz", "Kadının cebinde para oldu mu güveni de artıyor", "Akıl sahibi oldum, hemen uygulayasım geldi", "Okumuş olmak isterdim, o zaman kendimi ezdirmezdim", "Lise diplomasına ihtiyacım var!"...

Bu cümleler Amasya, Şeyhsadi Köyü'nün yaşları 18 ile 50 arasında değişen kadınlarına ait.

Köy, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) Temmuz 2010'dan bu yana yürüttüğü "Amasya'da Kadın İstihdamının Artırılmasına Destek Projesi" kapsamında, kırsaldaki kadınlar için düzenlenen güçlendirme eğitimine ev sahipliği yaptı.

Şeyhsadi Köyü kadınları, köy okulunun sobalı sınıfında "kadın örgütlenmesi", "gelir artırıcı aktiviteler ve örgütlenme modelleri", "kooperatif yönetimi", "ev eksenli çalışma", "üreme sağlığı", "toplumsal cinsiyet ve şiddet" konularında uzman kadınlardan eğitim aldı.

TEPAV'ın Avrupa Birliği (AB) desteği ile yürüttüğü proje, kentte kadın işsizliğinin azaltılmasına, kayıtlı kadın istihdamının artırılmasına ve kadın girişimciliğin desteklenmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Ortakları Amasya Belediyesi, Amasya Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu olan Proje'nin iştirakçileri ise Amasya Valiliği, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Şeyhsadi Tarımsal Kredi Kooperatifi.

Kooperatif, çıkış noktası oldu

Şeyhsadi Tarımsal Kredi Kooperatifi, kırsalda kadınların güçlendirilmesi ile gelirlerinin ve örgütlenme kapasitelerinin artırılması hedefiyle verilen beş günlük eğitimin de çıkış noktası. Kurucuları Şeyhsadi Köyü kadınları olduğu halde kadınlar bugün, kooperatif yönetiminde aktif rol almakta güçlük yaşıyor.

TEPAV, köy kadınlarına yönelik güçlendirme eğitimiyle kadınların özelde kooperatifte, genelde hayatın her alanında güven ve donanım kazanmalarını hedefliyor.

Kadın örgütlenmesi de anlatıldı

Proje kapsamında gerçekleştirilen eğitim programı, Kozadan İpeğe Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Kooperatifi'nden Gül Erdost'un "kadın örgütlenmesi", "ekonomik temelli örgütlenmeler ve kooperatifçilik" ile "ev eksenli çalışma" konulu dersleriyle başladı.

Yaklaşık 50 kadın,  "Gelecek hayallerimiz neler?", "Hangi işleri yapabiliriz?", "Bunun için kimlerle iletişim kuracağız?" ve "Kooperatifi nasıl güçlendirip geliştirebiliriz?" gibi sorulara yanıt aradı.

Katılımcıların, eğitime ilişkin değerlendirmeleri ise şöyleydi:

-       "Kendi ürünümle kazanç sağlayabileceğimi öğrendim."

-       "Kadınların da istediğinde başarabileceğini, haklarımı öğrendim."

-       "Artık varolduğumu göstermek isterim."

-       "Ev eksenli çalışma, sivil toplum ve öncelikle özgüven duyulmasının önemini fark ettim."

-       "Karşımdaki insanların beni ciddiyetle dinlemelerini istiyorum."

-       "Kendimizin kazanıp, harcayabileceğimizi; kendimize de zaman ayırmamız gerektiğini öğrendim."

-       "Kadınların kimseye bağımlı olmamalarını istiyorum, bunun için de annelerin zihniyeti değişmeli."

Program, Çankaya Belediyesi Kadın Sığınmaevi Koordinatörü Salime Tarihci Delice'nin, "üreme sağlığı" konulu eğitimiyle devam etti. Delice kadınlara bedenin anatomik ve fizyolojik işleyişi ile cinsellik, doğum, evlilik ve menopoz konularında bilgi verdi.

Kadın Dayanışma Vakfı'ndan Nursen Ayaz ise kadınlarla "şiddet ve toplumsal cinsiyet" konusunu işledi. Kadınların karar alma süreçlerine katılımının önemi hakkında tartışan kadınlardan biri, muhtar adayı olmak istediğini açıkladı ve katılımcılardan destek istedi.

Proje Yürütücüsü ve TEPAV Araştırmacısı Ülker Şener, Türkiye'de kadınlara yönelik çalışmaların genellikle kentlerde ve özellikle büyük kentlerde yapıldığını söyledi. Kırsal kesimde ise daha çok tarım ve hayvancılık üzerine eğitimler verildiğini hatırlatan Şener, "TEPAV'ın Şeyhsadi Köyü'nde düzenlediği eğitim bu anlamıyla bir ilk" dedi.

http://bianet.org/bianet/kadin/129414-tepav-kirsaldaki-kadinlari-guclendirme-pesinde

Share
İlgili Eğitim