Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Umut Vakfı - Haftalık bülten: Hafif Silahlar ve Çocuklar

Ateşli silahların kolay erişimi ve yasa dışı silahların yaygınlığının yol açabileceği olumsuz koşulları farklı gruplar açısından ele almaya çalışıyoruz. Bu haftaki odağımız çocuklar olacak. IANSA'nın belirlemelerine göre hafif silahlar çocukların hayatlarını olumsuz biçimde etkiler, bunun nedeni:

Ateşli silahların kolay erişimi ve yasa dışı silahların yaygınlığının yol açabileceği olumsuz koşulları farklı gruplar açısından ele almaya çalışıyoruz. Bu haftaki odağımız çocuklar olacak. IANSA'nın belirlemelerine göre hafif silahlar çocukların hayatlarını olumsuz biçimde etkiler, bunun nedeni:

  • Çocuklar çatışmaların ve hafif silahların yanlış kullanımının kurbanıdır
  • Hafif silahların yaygınlaşması ve yanlış kullanımı temel ihtiyaç ve hizmetlerin sağlanmasını engeller
  • Hafif silahlar çocuk asker oluşumuna neden olur

Hafif silahlar silahlı çatışmalar sırasında ve barış içerisindeki ülkelerde çocukları ve diğer sivilleri yaralamak ve öldürmek için kullanılır. Hafif silahlar aynı zamanda insan hakları ihlallerine ve binlerce çocuğun psikolojik travmaya maruz kalmasına neden olur. Hafif silahların yayılması genellikle geleneksel aile yapısını ve çocuk için destek sistemini zayıflatır. Hafif silahlar ebeveynlerden birinin yaralanmasına veya ölmesine yol açarak veya çocuğun aileden ayrılmasını gerekli hale getirerek ailenin dağılmasına neden olabilir. Sürekli silahlı şiddete tanık olan çocuk, hayatının değişmesine neden olan travmatik etkilerle karşı karşıya kalabilir, bunlar da genç yaşta savaşçı olma kararı almasına veya hayatını silaha dayalı olarak sürdürmesine neden olan bir araç görevi görebilir.

Hafif silahların yaygınlaşması genellikle büyük nüfus kitlelerinin yer değiştirmesine neden olur, milyonlarca çocuğun ve ailelerinin evlerinden uzağa taşınmasına ve çocukların hastalık, şiddet, askere alınma ve cinsel saldırıya daha fazla maruz kalmasına neden olur. Dünyada yaklaşık olarak 12,8 milyon sığınmacı ve 23 milyon yerinden edilmiş kişi – bunların yarısı çocuktur – hafif silahlarla işlenen geniş çapta şiddet ve çatışmalar nedeniyle kaçmak zorunda kalmıştır.

Hafif silahların aşırı ve denge bozucu birikimi genellikle tedavi edilebilir hastalıkların izlenmesine, sağlık hizmetlerinin düzenlenmesine ve sağlanmasına ve aşılama programlarına engel olur. Hafif silahlar ekonomik olanakları azaltabilir, bu da milyonlarca çocuk ve ailesi için artan fakirliğe ve sıkıntılara neden olur. Hafif silahların bir bölgedeki varlığı genellikle çocukların eğitim olanaklarını kısıtlar. Artan dengesizlik nedeniyle veya ebeveynler ve öğretmenler çocukların silahlı güçlerin bir parçası olarak kullanılmak üzere kaçırılmasından korktuğu için okullar çalışmayabilir.  Hafif silahların ağırlığı ve boyutu, bunları çocukların kolaylıkla kullanabilmesini sağlar ve çocukların savaşçı olarak kullanılmasını teşvik eder. Sekiz yaşındaki bir çocuğa kolaylıkla saldırı tüfeğiyle ateş etmek öğretilebilir.

Hafif silahlar şiddet, suç veya eşkıyalık aracı haline gelebilir. Bazı bölgelerde, bu silahlar toplumun tamamını sonsuz bir savaş döngüsüne sokan bir şiddet kültürü meydana getirir. Irak’taki çatışmalarda çocuklar militarize hale getirilmiş ve onlara hafif silahları yönetim ve güç araçları olarak görmeleri öğretilmiştir. Ekonomik dengesizlik ve ekonomik olanakların eksikliği, çocukların özellikle de ergenlerin destek hizmetlerine ve yetenek eğitimlerine erişimini engeller.
İyi haftalar,

Umut Vakfı

Share
İlgili Eğitim