Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Gündem Çocuk Derneği’nden İçişleri Bakanlığı’na çağrı

“Polis Haftasında Çocuk İstismarını Durdurun. Polis Haftası Kutlamalarında Artık Çocuklar Kullanılmasın”

“Polis Haftasında Çocuk İstismarını Durdurun. Polis Haftası Kutlamalarında Artık Çocuklar Kullanılmasın”

Gündem:Çocuk! Türkiye’de her tek çocuğun hak sahibi, eşit, özgür ve onurlu birer birey olarak, barış içerisinde, iyi ve mutlu bir yaşam sürmesi için çocukların yararına bütüncül bir dönüşümü ısrarla savunan bir sivil toplum kuruluşudur. Dernek olarak bu hedef doğrultusunda Birleş̧miş̧ Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin tüm toplumda yaygınlaşmasını ve benimsenmesini sağlayarak, Türkiye’de evrensel bir insan hakları kültürünü geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bildiğiniz gibi, ülkemizde her yıl 10 Nisan’la başlayan hafta, Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun yıl dönümü nedeniyle, “Polis Haftası” olarak kutlanmaktadır. Geçmiş yıllardaki kutlamalarda çok sayıda çocuğun, oyuncak silahlarla ve giydirilen özel polis kıyafetleriyle ön plana çıkartıldığına tanık olduk. Kutlamalar sırasında pek çok kentte düzenlenen törenlerde polis üniforması giydirilmiş kız ve erkek çocukları; kimi motorize ekip, kimi çevik kuvvet, kimi de özel tim rolüyle yer aldı. Çocuklara zaman zaman uzun namlulu oyuncak silahlar da verildi. Çocuklar polis müdürlerinin, anne ve babalarının gülümseyen bakışları önünde silahları oyun olarak birbirlerine doğrulttular.

Bu görüntülerin bu yıl da tekrarlanmaması için Gündem: Çocuk! olarak 22 Mart 2011’de İçişleri Bakanlığı’na bir başvuruda bulunduk. Başvurumuzda altını çizdiğimiz bazı konular şöyle:

Başta çocuk gelişim uzmanları olmak üzere çocukla ilgili çalışan meslek elemanları ve çocuk hakları savunucuları uzun yıllardır çocukların bu tip törenlerde yer alması, çocuklara üniforma giydirilmesi ve ellerine silah verilmesi gibi uygulamalara karşı çıkmaktadırlar. Gelişimsel açıdan somut düşünme becerisinin tam olarak kazanılmadığı, gerçekle oyun arasındaki ayrımın netleşmediği bir dönemde bulunan çocukların, bu tür kutlamalarda üniforma giydirilerek, oyuncak da olsa silah taşıyarak ön plana çıkartılmaları, onların şiddete yönelmelerine yol açabilir. Çocuklar bu dönemlerde kimlik arayışındadırlar. Çevrelerini tanımaya çalışır ve yetişkinleri model alırlar. Yetişkin davranışlarının model alınarak taklit edildiği bu tür uygulamalarla, çocuklar kendilerini silaha ve şiddete daha yakın hissedebilirler. Bu yakınlık oldukça endişe verici sonuçlar doğurabilir.

Çocuklar, içinde buldukları gelişim döneminin özelliklerinden dolayı polisliği; güç sahibi olmak ve başkalarına zarar verebilme hakkı olarak algılayabilirler. Bu tür davranışları kendi çevrelerinde de deneyebilirler. Ayrıca, üniforma giymek, çocukların polisin varlığı ile simgelediği dıştan denetimin asli olduğunu düşünmelerine yol açabilir. Bu durum çocuklar başta olmak üzere toplumdaki tüm bireylerin içsel denetim geliştirmeleri önünde bir engeldir. Oysa demokratik toplumlarda birarada yaşam, dış denetimden ziyade şiddetsiz, baskısız ve barış içinde yaşama kültürünün içselleştirilmesiyle mümkündür.

Çocuğun yüksek yararı açısından değerlendirildiğinde, şiddet içeren ve çağrıştıran her şeyin çocuktan uzak tutulması gerekliliği açıktır. Aksi durum çocukların ihmali ve istismarına yol açar ve çocukların esenliği önünde engel oluşturur.

Sonuç olarak, silah, şiddetin en uç noktasıdır ve öldürücü bir alettir. Başka hiçbir işlevi yoktur. Küçük yaştaki çocuklara şiddeti ve öldürme aracı olan silahı benimsetmek, şiddeti körüklemek ve insan ölümüne yol açmak anlamına gelir.

21 yıl önce Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 3. ve 36. maddesinde de devletin bu konuya ilişkin yükümlülüğü net bir şekilde ifade edilmektedir.

Maddeler şöyledir:

Madde 3:

1. Kamusal ya da özel sosyal yardım kuruluşları, mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yararı temel düşüncedir.

2. Taraf Devletler, çocuğun ana-babasının, vasilerinin ya da kendisinden hukuken sorumlu olan diğer kişilerin hak ve ödevlerini de göz önünde tutarak, çocuğun esenliği için gerekli bakım ve korumayı sağlamayı üstlenirler ve bu amaçla tüm uygun yasal ve idari önlemleri alırlar.

...

Madde 36: Taraf Devletler, çocuğ̆un esenliğ̆ine herhangi bir biçimde zarar verebilecek başka her türlü

sömürüye karş̧ı çocuğ̆u korurlar.

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden doğan ortak yükümlülüğümüzü da hatırlatarak, Gündem Çocuk Derneği olarak, bu yıldan başlayarak yapılacak Polis Haftası kutlamalarında, çocukların ön plana çıkartılmasının, çeşitli polis üniformalarının giydirilmesinin ve oyuncak da olsa silah taşıttırılmasının önüne geçilmesini ve alınan tedbirlerin kamuoyuna duyurulmasını talep ediyoruz.

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin tarafı olan bir ülkenin İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda gerekeni yapacağından kuşkumuz yoktur.

Gündem Çocuk Derneği  olarak konunun takipçisi olmayı sürdüreceğiz.

Basının saygıdeğer emekçilerine duyurulur.

 

Gündem:Çocuk!

Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği

Share
İlgili Eğitim