Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

İzlem’in yeni sayısı yayımlandı

İnsan Hakları Ortak Platformu tarafından yayımlanan İzlem’in 14. sayısı, ilgi çekici yargı kararları ile yasamadan önemli haberleri içeriyor.

İnsan Hakları Ortak Platformu tarafından yayımlanan İzlem’in 14. sayısı, ilgi çekici yargı kararları ile yasamadan önemli haberleri içeriyor.

Bu sayıda, yargı kararları arasında; partisinin TBMM’deki grup toplantısının bir bölümünde Kürtçe konuşarak “Siyasi Partiler Kanunu’na muhalefet ettiği” iddiasıyla yargılanan, kapatılan DTP’nin eski milletvekili Ahmet Türk’e “ceza verilmesine yer olmadığına” karar verilmesiyle ilgili haberi okuyabilirsiniz. Kararda yer alan yorum diğer mahkemeler tarafından da kabul edilirse, TBMM’de Kürtçe konuşulması, yargılama nedeni olamayacak.

Kürtçe’yle ilgili bir başka karar da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verildi. Ocak ayında verilen kararda Mahkeme; cezaevinde yazdıkları Kürtçe mektuplara el konulan kişilerin yaptığı başvuruya ilişkin olayda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin haberleşme özgürlüğünü ele alan 8. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti. Haberin ayrıntılarını Uluslararası Kararlar bölümünde okuyabilirsiniz.

Yargıyla ilgili bir başka haber de Hizbullah sanıklarının tahliyesi nedeniyle tartışma konusu olan Ceza Muhakemesi Kanunu’nun uzun tutukluluğu sınırlayan 102. Maddesiyle ilgili. Madde uyarınca, suçlu oldukları Yargıtay tarafından da kayıt altına alınan cinayet sanıklarının tahliye edildi.

İzlem’in bu sayısında, caddelerin en kalabalık olduğu saatlerde bile kadınların travmatik deneyimler yaşamasına neden olan saldırıların artık son bulacağını düşündürten bir karar hakkında bir haber de yer alıyor. Haberde bu yılbaşı, kadınları taciz eden saldırganlara para cezası ile kurtulmalarını sağlayacak TCK’nın “taciz” başlıklı 105. Maddesi yerine, TCK’nın “cinsel saldırı” başlıklı 102. maddesini uygulayan hakim Celal Koç’un kararının dayanağının Yargıtay içtihatlarının oluşturduğuna yer veriliyor.

Yasama bölümünde Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı, 9 Şubat günü TBMM Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaşan tasarının ayrıntılarını okuyabilirsiniz. Bu bölümde okuyabileceğiniz bir başka haber ise 12 Eylül referandumuyla yapısı değiştirilen, 2 bölümden ve 17 üyeden oluşması düzenlenen Anayasa Mahkemesi’nin çalışma usullerine ilişkin hazırlanan kanun tasarısı hakkında.

İzlem’in 14. sayısını İnternet üzerinden okumak için: http://e-kutuphane.ihop.org.tr/

http://www.yesilgazete.org/?p=21305

Share
İlgili Eğitim