Doğa ile ilişkimiz var oluşumuzdan beri süregelen ve kaçınılmaz bir olgudur. Beslenme, barınma, giyinme ve soluduğumuz hava gibi yaşamsal gereksinimlerimizi doğadan karşılamaya devam etmekteyiz. Bu güne kadar tüm nimetlerini bizimle cömertçe paylaşan doğa; insanın sınırsız istekleri karşısında pes etmek üzeredir.
Günümüze kadar devam eden tahakkümcü ekonomik ve siyasal sistem, dünyayı daha yaşanılmaz hale getirmektedir. Kapitalistlerin hırsları, tutkuları ve arzuları; insan ve doğayı feda edilebilir birer metaya indirgemiştir. Egemenlerin sömürü düzenini sürdürmek amacıyla çıkardıkları savaşlarda, ilk gözden çıkarılanlar her zaman doğa ve insan olmuştur.
Ortadoğu’da yıllardır devam eden savaşların en önemli sebepleri, iktidar mücadeleleri, halkların çeşitliliğinin tanınmaması ve buna bağlı olarak doğal kaynakların kontrolü ve sömürüsüdür. Özellikle petrol, su, maden rezervleri açısından zengin olan Ortadoğu coğrafyasında yaşayan halklar bu rezervlerin sömürülmesi adına yerlerinden edilmekte ve bu sayede halklar modern-küresel-kapitalist sisteme bağımlı kılınmaktadır. Ayrıca tarımsal üretimin çeşitliliği monokültür ve GDO’lu ürünler sayesinde ‘daha çok verim’ adına yok edilmekte ve yıkımın boyutları ekolojik-ekonomik-kültürel ve toplumsal alanlarda kendini göstermektedir.
Dünya ekosistemi artık insan tahribatlarını hazmedemeyecek boyuta ulaşmıştır. Küresel ısınma bu bozulmanın en büyük göstergesi olup , “dünya benimdir” diyen zengin efendileri bile tehdit etmektedir. İnsanlık artık yol ayrımına gelmiştir.
Bu yol ayrımında, algı kapılarımızı aralamak ve ortak bir mücadele hattı örmek için ekoloji aktivistlerini, kolektifleri, oluşumları, taban örgütlenmelerini dil, din, ırk, renk, cinsiyet ayrımı olmaksızın 29–30 Ocak 2011 tarihlerinde Diyarbakır’da düzenleyeceğimiz Ekoloji Forumu’na davet ediyoruz.
Ayrıca Cochabamba’dan, alternatif su forumlarına; dünya baraj karşıtı hareketlerden yerel özerk örgütlenmelere kadar bütün küreselleşme ve yıkım sistemi karşısında duran hareketleri ve oluşumları selamlıyor ve foruma katılmaya davet ediyoruz.
TARTIŞMA EKSENLERİ
- Ortadoğu’da Doğal Kaynakların Yönetimi Ve Tüketimi
- Ekoloji Ve Siyaset Düzleminde Toplumsal Sistem Arayışları: Deneyimler Ve Direnişler
- Genetiği Değiştirilmiş Dünya’nın yan etkileri ve alternatifler: Gıda egemenliği ve Mezopotamya’da GDO
- Ekolojik çeşitlilik: Halkların ve Doğanın Çeşitliliği
- Ekolojik Krizin Nedenleri ve Krizden Çıkış İçin Yaklaşımlar
- Sürdürülebilir Kentler(Eko Kentler) ve Alternatif Teknolojiler
Mezopotamya Sosyal Formu
İletişim:
İstasyon cad. Sümerpark Kampüsü MSF evi MERKEZ Diyarbakır 21100
e-Posta: [email protected]
Telefon: 0412 226 30 85
İlgili Dosyalar:
- Katılımcı Formu [XLS] [308.50K]