Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Yaşayan Kütüphane Eğitimi için Açık Çağrı

Eğitim tarihi: 30 Kasım – 5 Aralık 2010 Yer: İstanbul / Silivri Son başvuru tarihi: 19 Kasım 2010 Saat 17:00

Eğitim tarihi: 30 Kasım – 5 Aralık 2010

Yer: İstanbul / Silivri

Son başvuru tarihi: 19 Kasım 2010 Saat 17:00

Yaşayan Kütüphane bildiğimiz bir Kütüphane gibi çalışır. Kitapları, katalogları, kütüphanecileri, üye kartları ve okuyucuları vardır. Yasayan Kütüphane’nin diğer kütüphanelerden tek farkı, kitaplarının gerçek insanlar olmasıdır.

Yaşayan Kütüphane

İnsan haklarına ve insan onuruna saygıyı teşvik eden bir araçtır.

Kişilere ve gruplara karşı ayrımcılığa yol açan önyargılarla ilgili farkındalık yaratmayı ve yapıcı diyaloglara olanak sağlamayı amaçlar.

Günlük hayatta bir araya gelme fırsatı bulamayan insanları, kişisel deneyim paylaşımına dayalı bir düzlemde buluşturur.

Kitaplar; bir takim etnik, kültürel, mesleki, dini, sağlık, cinsel kimlik, vb. özellikleri nedeniyle, toplumda, haklarında önyargılar bulunan ve bu önyargılar nedeniyle zaman zaman ve muntazaman ayırımcıkla karşı karşıya kalan kişilerdir.

Kütüphane, okuyucusunun zihnindeki “yabancı”yla, zamansal ve mekansal olarak yapılandırılmış ancak serbest bir ortamda tanışmasını sağlar.

Bu zamana kadar gerçeklesen kütüphane deneyimleri hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için http://www.yasayankutuphane.net adresini ziyaret edebilirisiniz.

Gençlik Çalışmaları Birimi (https://genclik.bilgi.edu.tr) ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (www.tog.org.tr) ortaklığında, Avrupa Konseyi Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün içerik desteğiyle, Ağustos 2007’den bu yana çeşitli festival ve gençlik etkinliklerinde 7 tane Yasayan Kütüphane’yi İstanbul’da gerçekleştirdik. Bu süreç içerisinde kendi gönüllü çabalarımızla Ankara AEGEE (Avrupa Öğrencileri Forumu) ve Eskişehir TOG tarafından gerçekleştirilen Kütüphanelerin kurulma aşamalarında deneyimlerimizi paylaştık.

Simdi, deneyimimizi daha fazla kuruluşla paylaşıp birlikte geliştirerek, gelecek donemde Yasayan Kütüphane yapmak isteyen ekiplerle işbirliği kurup bir eğitim organize etmeyi planlıyoruz.

Yaşayan Kütüphane Eğitimi’nin amacı kendi yerellerinde, kendi gönüllüleri, kitapları ve imkanlarıyla Yasayan Kütüphane yapmak isteyen ekipleri destekleyerek kütüphanenin yaygınlaşmasını sağlamak.

Yaşayan Kütüphane Eğitimi, kütüphanenin hayata geçmesi için gerekli fiziki imkanların ihtiyaçların geliştirilmesi ve desteklenmesinin yani sıra Yasayan Kütüphane’yi yaygınlaştırma motivasyonumuzun kaynağı olan ilkelerinin de paylaşılıp birlikte yaygınlaştırılacağı bir etkinlik olacak.

Yaşayan Kütüphane Eğitimi’ne daha önce birlikte çalışmış çekirdek ekibi olan gençlik derneği / vakfı / kulübü / inisiyatifleri katılabileceği gibi farklı bir alanda faaliyet gösteren ama ağırlıklı olarak gençlerle çalışan kurumlar da katılabilir. Eğitim sonrasında örgütlenmelerin kütüphane yapabilecekleri bir alan – imkan – yapılarının olması başvuruları değerlendirmede öncelik verilecek en önemli noktadır.

Başvuru formunu yukarıda belirtilen tarihe kadar [email protected] adresine gönderebilirsiniz. Formun sonunda, başvurunuzu okurken ekibinizle ilgili bilgileri daha rahat kavrayabileceğimiz ve Yasayan Kütüphane’nin hayata geçebilmesini kolaylaştıran bir rehber listesi bulunmaktadır. Formu rehber listesiyle bir bütün olarak düşünüp eksiksiz doldurunuz.

 

Neslihan Öztürk

Gençlik Çalışmaları Birimi

http://genclik.bilgi.edu.tr

(+90) (212) 311 75 92

İlgili Dosyalar:

  1. Başvuru Formu [DOC] [83.50K]
Share
İlgili Eğitim