Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Görme Engelli 7 Çocuk Hikâye Kitabı Çıkardı

Antakya Atatürk İlköğretim Okulu Görme Engelliler Sınıfındaki yedi öğrencinin ortak hikâye kitabı çıktı. Öykü Atölyesi Dursaliye Şahan’ın yönettiği beş oturumluk yazı atölyesinde; öğrenciler birlikte yazdıkları hikâyelerine ‘Uçan Halı’ adını verdi.

Antakya Atatürk İlköğretim Okulu Görme Engelliler Sınıfındaki yedi öğrencinin ortak hikâye kitabı çıktı. Öykü Atölyesi Dursaliye Şahan’ın yönettiği beş oturumluk yazı atölyesinde; öğrenciler birlikte yazdıkları hikâyelerine ‘Uçan Halı’ adını verdi.

Görsel olarak da çocukların katkıları ile renkli olarak hazırlanan kitap, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın sponsorluğunda bastırıldı.
Mevlüde Sabuncu, Didem Dilara Vuray, Ahmet Rüstemoğlu, Umut Ergün, Emre Aslanyürek, Meryem Rüstemoğlu ve Arif Sertbaş’ın yazarı olduğu Uçan Halı isimli kitaptan 1500 adet basıldı.
YAKINDA KENDİLERİ DE OKUYACAK
Öykü yazarı Dürsaliye Şahan, ön görüşmeleri yaparak kitabın Braille alfabesinde basılarak diğer görme engelli çocuklara ulaştırılacağını belirtildi. Antakya Atatürk İlköğretim Okulu Görme Engelli Sınıfındaki yedi öğrenciden üçünün bu yıl okuldan mezun olduğunu söyleyen sınıf öğretmeni Sema Sarban, şu anda dört öğrencisinin kaldığını ve kitabı geçen yıl ikinci dönemde hazırlayıp oluşturduklarını ve tüm sınıftaki öğrencilerin duygu, düşünce ve hayal güçleriyle oluşturulan bir hikâye kitabı hazırlandığını, bu çalışma yapılırken birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiklerini ve kitabın isminin Uçan Halı olduğunu söyledi. Kitabın şu anda normal yazı ile yazıldığını söyleyen sınıf öğretmeni Sema Sarban, “Bu çocuklar şimdi kendi yazdıkları bu hikâye kitabını okuyamayacaklar, ben kendilerine okuyacağım. Ancak kitap Braille alfabesinde bastırılması halinde hem öğrenciler, hem de kendileri gibi görme engelli çocuklar okuyacaklar” açıklamasında bulundu.
‘ÖĞRENCİLERLE BİRLİKTE HİKÂYEYİ YAZDIK’
Şu anda ikisi kardeş olan ve dört kişiden üçünün 2010-2011 eğitim-öğretim yılında okula geldiğini ve bir arkadaşlarının gelmediğini belirtirlerken Meryem ve Ahmet Rüstemoğlu ile Umut Ergün, yaptıkları açıklamada, “Çok güzel bir çalışma ile bu kitabı hazırladık. Kitabın hikâyelerini birlikte düşündük, birlikte hareket ettik” dediler.

‘Tüm engellilere sahip çıkılmalı’

ÖYKÜ atölyesinin yazarı Dursaliye Şahan, yaptığı açıklamada, ‘Antakya Atatürk İlköğretim Okulu’nun Müdür Yardımcısı Hasan Duman Yurtseven, Görme Engelliler Sınıfı için yazı atölyesi yapmamı istediğinde duraksadım. Birçok kez çocuklarla yazı ve okuma atölyeleri düzenlemiştim ama görme engelliler ile ilgili bir deneyimim yoktu. Tekerlekli sandalye kullanan oyuncuların kurduğu voleybol takımını, koltuk değnekleri ile futbol takımı kuranları, Görme Engelliler Satranç Milli Takımımız olduğunu düşünerek denemeye karar verdim. Onlardan yüzüme çarpan ilk şey, yaşama sevinçleri ve neşeleri oldu. Çok çabuk yazmaya başladık çünkü onlar da birçok çocuk gibi ilgili ve yaratıcıydı. Her çocuk gibi oynamayı, gülmeyi, eğlenmeyi, müzik dinlemeyi, sohbet etmeyi, şakalaşmayı, sanatın bir dalında uğraş vermeyi seviyorlardı” şeklinde konuştu.

‘Herkese eşit fırsatlar verilmeli’

MÜDÜR Yardımcısı Hasan Duman Yurtseven ise şunları kaydetti: 2005 Şubat ayında eğitim-öğretime başlayan Görme Engelliler Sınıfımız 9-16 yaş arasındaki öğrencilerine, (1-5 sınıf müfredatı ile) birleştirilmiş sınıf eğitimi vermekte. Hatay ilinde tek olan görme engelliler sınıfımız; çocuklara braille alfabesi ile okuma yazma eğitimi ve bağımsız hareket becerilerinden baston kullanımı ile okuma yazmayı öğreterek var olan ilköğretim müfredatı doğrultusunda onları yaşıtları ile aynı seviyeye taşımaktadır. Hatay’ın farklı semtlerindeki evlerinden, özel olarak servislerle alınan engelli öğrencilerimizin geliş gidişleri güvenli bir ortamda sağlanmakta. Önümüzdeki yıllarda daha da geliştirilmesi planlanan sınıfımız zaman zaman ‘Yazma Atölyesi’ gibi ek sosyal projelerle de desteklenmekte. Verilere göre, ülkemizde 77 binin üzerinde görme engelli yurttaşımız var. Bölgemize en yakın Görme Engelli Okulu ise bilindiği gibi Gaziantep’te. Oysa görme engelli çocuklarımıza gerekli fırsat eşitliği ve olanaklar sağlandığı takdirde, diğer insanlarla eşit düzeyde başarılı insanlar olarak yetişeceklerine inanıyoruz.

http://www.birgun.net/life_index.php?news_code=1285681469&year=2010&month=09&day=28

Share
İlgili Eğitim