Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Serpil Odabaşı'nın "Yokluğum Varlığına" Sergisi Karşı Sanat'ta

Ressam Serpil Odabaşı'nın çeşitli hak ihlallerine vurgu yapan "Yokluğum Varlığına" adlı kişisel resim sergisi, yarın Karşı Sanat Galerisi'nde açılıyor. Serginin geliri Amargi Kadın Akademisi'ne aktarılacak.

Ressam Serpil Odabaşı'nın çeşitli hak ihlallerine vurgu yapan "Yokluğum Varlığına" adlı kişisel resim sergisi, yarın Karşı Sanat Galerisi'nde açılıyor. Serginin geliri Amargi Kadın Akademisi'ne aktarılacak.

Karşı Sanat, 23 Eylül-9 Ekim tarihleri arasında, Serpil Odabaşı'nın "Yokluğum Varlığına" adlı Kişisel Resim Sergisi'ni konuk ediyor. Serginin geliri, Amargi Kadın Akademisi'ne aktarılacak.

Serpil Odabaşı'nın "Yokluğum Varlığına" Sergisi Karşı Sanat'ta

Politik illüstratif anlatım tekniklerini kullanan Serpil Odabaşı, iktidarın saldırısı altındaki bireyi resmederken, "kapitalist, militarist, cinsiyetçi eril kuşatmanın örselediği ancak parçalanmışlıklarına rağmen, yaşayarak direnen bedenleri" görüşüne alıyor.

Savaş, işkence ve erkek şiddetinin mağdurları

"Yokluğum Varlığına" sergisi, izleyicisini tüm iktidar biçimlerini reddetmeye çağırıyor. Sergi, şiddete uğramanın kalıcı sonuçlarından biri olan "bütünselliğin yitirilmiş olması hali"ni de görünür kılıyor.

Sergi izleyicisi, kimi savaş ve işkencenin, kimi de erkek şiddetinin mağdurları olan figürlerle karşılaşıyor.

Serpil Odabaşı'nın keskin, ironik bakışı; şişirilmiş erkek(lik) egosunu mavi balonlara dönüştürürken, fail(ler)i meçhul kılıp "kaybedilmiş"leri gökyüzüne, yıldızların ışıkları arasına yerleştiriyor. Sergideki resimler, izleyiciyi acının çeşitli imgeleriyle yüzleştirse de her birinden "yaşayarak diren" çığlığı yükseliyor.

"Ben de sistemin yok etmeye çalıştıklarından biriyim"

Odabaşı, Birgün gazetesinden Umut Güner'in sorularını yanıtlarken, serginin adının "Yokluğum Varlığına" oluşunu, "Bütün iktidar kendini karşısındaki yok etmek üzerinden kuruyor" diyor ve ekliyor:

"Yaşadığımız ülkede de sistem kendini Müslüman, Erkek, Türk olmayan herkesi yok ederek var etmeye çalışıyor. Ben sistemin muhafaza ettiği 'hetero', 'erkek', 'Müslüman', 'Türk' olmadığım için yokluğum varlığına dedim. Çünkü ben de sistemin yok etmeye çalıştıklarından biriyim."

Serpil Odabaşı kimdir?

1975'te öğretmen bir ailenin çocuğu olarak Diyarbakır'da doğdu. 2000'de Gazi Üniversitesi, Mesleki Eğitim Fakültesi, Resim Bölümünü bitirdi. İlk kişisel sergisini 2001'de Ankara'da "Parçalanma" adıyla açan sanatçı, daha sonra Atina'da "Sokaktaki Apoletler", İstanbul'da ve Diyarbakır'da "Kar Maskesi", İzmir Alman Kültür Merkezi'nde "Kat(i)Li Mübah" ve Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde "Yokluğum Varlığına" adlı sergilerini gerçekleştirdi. (BB/EÖ)

Yer: Karşı Sanat
Tarih: 23 Eylül - 9 Ekim 2010
Açılış kokteyli: 23 Eylül Perşembe, 19.30-21.00
Detaylı bilgi için: http://www.karsi.com/iletisim.html

Share
İlgili Eğitim