Skip to main content
Image
Haber yatay görseli
Share

Mimarlığın Sosyal Forumu'na çağrı

Türkiyeli mimarların örgütü olan ve 50 yıllık tarihi boyunca mimarlığın toplumsal bir hizmet olarak üretilmesini savunmuş bulunan Mimarlar Odası’nın, başkent Ankara’da faaliyet göstermekte olan Ankara Şubesi, meslek örgütlerini, sivil inisiyatifleri ve kentsel toplumsal hareketlerin aktivistlerini Mimarlığın Sosyal Forumu’nda buluşmaya çağırmaktadır. Mekânsal dışlanmaya ve toplumsal adaletsizliğe karşı mücadele eden tüm kişi, kurum ve örgütleri, 21–23 Ekim 2010 tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek olan Forum’da buluşmaya çağırıyoruz.

Türkiyeli mimarların örgütü olan ve 50 yıllık tarihi boyunca mimarlığın toplumsal bir hizmet olarak üretilmesini savunmuş bulunan Mimarlar Odası’nın, başkent Ankara’da faaliyet göstermekte olan Ankara Şubesi, meslek örgütlerini, sivil inisiyatifleri ve kentsel toplumsal hareketlerin aktivistlerini Mimarlığın Sosyal Forumu’nda buluşmaya çağırmaktadır. Mekânsal dışlanmaya ve toplumsal adaletsizliğe karşı mücadele eden tüm kişi, kurum ve örgütleri, 21–23 Ekim 2010 tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek olan Forum’da buluşmaya çağırıyoruz.

Tarihte ilk kez kentli nüfusun kırda yaşayan nüfusu aştığı günümüzde kentler bir kez daha yoksulluk ve toplumsal eşitsizliğin biriktiği asli insan yerleşimleri olarak gündeme giriyor. Daha önce, barındırdıkları sefalete rağmen daha iyi bir dünyanın imkânlılığına dair bir iyimserliğin de sembolü olan Üçüncü Dünya’nın gecekondu alanları, neoliberalizmin yeni binyılında karanlık ve ürkütücü bir geleceğin sembolleri olarak görünmeye başladı. Bir yanda zenginlik ve refah, diğer yanda yoksulluk ve sefalet, giderek daha net mekânsal araçlarla birbirinden ayrı, fakat bir o kadar da birbirine yakın biçimde yeniden üretiliyor. Üstelik kent mekânı salt bu ayrışmanın aracı olmakla kalmayıp, aynı anda hem ekonomik değer üretiminin hem de sosyal dışlamanın vasıtası haline geliyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde, New York ve Londra’dan, Delhi, Seul ve Mumbai’ye, Rio ve Mexico City’den, İstanbul ve Pekin’e kadar farklı ülke ve kültürlerin metropollerinde benzer süreçlerle kent mekânı, yenileme, dönüşüm ve soylulaştırma operasyonlarına konu oluyor. Bugün artık mülksüzleşmenin başat biçimi yerinden edilmedir. Dahası, bugüne değin finansal krizlerin yıkım ve yeniden inşa faaliyetleriyle aşılmasına aracılık eden kent mekânı bu kez finans sermayesinin doğrudan yatırım aracı olarak içine girdiği döngülerde yaşanan sıkışmalarla mevcut küresel krizin odağında yer alıyor.
 
Kent mekânının hem sermaye birikimi ile hem de sosyal dışlanma ile böylesine doğrudan ilişkilendiği bu tarihsel dönemde mimarların rolü, bir kez daha mevcut politik ve ekonomik güçlerin yeniden üretimine hizmet edecek kentsel dönüşüm projeleri üretmek olmamalıdır. Aksine, mimarlar, neoliberal birikim rejiminin krizini, kentsel mekânın bu rejimin tahakkümünden kurtarılması için bir fırsat bilmeli, yapılı çevrenin kâr güdüsü yerine toplumsal adalet kaygısıyla üretilmesi için mücadele etmelidir. Türkiyeli mimarların örgütü olan ve 50 yıllık tarihi boyunca mimarlığın toplumsal bir hizmet olarak üretilmesini savunmuş bulunan Mimarlar Odası’nın, başkent Ankara’da faaliyet göstermekte olan Ankara Şubesi, bu doğrultuda çalışmakta olan meslek örgütlerini, sivil inisiyatifleri ve kentsel toplumsal hareketlerin aktivistlerini Mimarlığın Sosyal Forumu’nda buluşmaya çağırmaktadır. Mekânsal dışlanmaya ve toplumsal adaletsizliğe karşı mücadele eden tüm kişi, kurum ve örgütleri, 21–23 Ekim 2010 tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek olan Forum’da buluşmaya çağırıyoruz.

Forum temaları:
• Toplumsal mimarlık ve planlama
• Mekânda toplumsal ayrışma/dışla(n)ma
• İnsan hakkı olarak herkes için konut
• Ekoloji ve çevresel adalet
• Savaş, afet ve mimarlık
• Koruma, kültürel miras ve değişim
• Yerinden edilmenin mekânsal politikası: toprak ve kaynakların sömürgeleştirilmesi
• Toplumsal değişim aracı olarak tasarım
• Toplumsal mimarlık için eğitim
• Yöresel pratikler, teknoloji ve serbest piyasa
• İnsani kentler: bariyerler ve etik
• Kentsel şiddet ve kent mekânının okunabilirliği
• Demokratik uygulamalar ve yasama
• Kamusal mekânları genişletmek
• Toplumsal cinsiyet ve mekân
• Ulaşılabilir toplu taşıma ve yaya hakları
• Toplumsal mekân: ittifaklar ve çelişkiler

Mimarlığın Sosyal Forumuna Katılım Şekilleri:
Mimarlığın Sosyal Forumu’na çeşitli şekillerde katılmak mümkündür. Aşağıda belirtilen katılım şekilleri, Forum programı netleştikçe ayrıntılandırılacaktır.
 
İzleyici/dinleyici olarak katılım:
  Büyük Forum, çağrılı konuk konuşmacıların sunuşları, paneller, atölyeler vb. etkinlikler ile kapalı ve açık alanlardaki her türlü etkinliğe izleyici/dinleyici olarak katılım serbest ve ücretsiz olacaktır.
 
Büyük Forum: Farklı ülkelerden, organizasyonlardan ve örgütlerden sözcülerin yanı sıra, bireysel katılımcıların da söz hakkına sahip olacağı, sorunların ve taleplerin dile getirileceği bir etkinlik olacaktır.
 
Atölye Çalışmaları:
Deneyimlerin, toplumsal taleplerin paylaşılabileceği, teması ve katilim sekli önceden tasarlanmış kapalı/açık toplantılardır.
 
Bildiri: MSF çağrı metninde belirtilen konularda teorik ya da alan çalışması-proje temelli bildiriler kabul edilecektir. Bildiri sunuşları paralel oturumlarda gerçekleştirilecektir.
 
Serbest Kürsü: Paralel oturumların sonlarında 5 dakika süreyle herkesin görüşlerini açıklayacağı serbest kürsü uygulaması gerçekleştirilecektir.  
 
Poster: Forum konularındaki görüşlerin kısa ve öz bir şekilde anlatıldığı 80cmx200cm ebadında posterler kabul edilecektir.
 
Video Gösterimi: CD, DVD ve VCD formatında 10 dakikayı geçmeyecek şekilde hazırlanmış videolar kentin farklı mekânlarında gösterilecektir.
 
Sergi: İç mekân ve açık havada sergilenmek üzere Forum konularını irdeleyen proje, alan çalışması, izlenim vb. içeren sergilerin 80cmx200cm ebadında poster formatında olması gerekmektedir.
 
Kültürel Etkinlikler: Kentin farklı mekânlarında tüm kentlilere hitap edecek şekilde gerçekleştirilecek olan sinema, tiyatro, müzik, dans, resim, heykel, müzik, seramik, fotoğraf, edebiyat vb. alanlardan etkinlik başvuruları değerlendirilecektir.
 
Forum Alanı: Kent merkezinde ve birbirine yürüme mesafesindeki çeşitli kapalı ve açık mekânlar Forumun çeşitli etkinliklerine ayrılacaktır.
 
Konaklama: Katılımcılar için olabildiğince uygun koşullarda konaklama sağlamak üzere girişimlerimiz sürmektedir.
 
Program, ön kayıt ve MSF’ye ilişkin diğer konularda daha detaylı bilgi web sitemizden edinilebilir. www.socialarch.net

Share
İlgili Eğitim