Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Görme Engellilerle Gönüllüler Aynı Platformda Buluştu

Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) ihtiyaç sahibi engellileri ve gönüllüleri bir araya getirecek bir programı hayata geçirdi.  Artık "Engelsiz Destek Gönüllü Ağı Platformu" aracılığıyla görme engelliler, eğitim ve iş hayatında karşılaştıkları sorunlara bilgisayarları ve mobil cihazlarına indirecekleri uygulamayla kolayca çözüm arayabilecekler. 

İçerik Alınlık Resmi

Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) ihtiyaç sahibi engellileri ve gönüllüleri bir araya getirecek bir programı hayata geçirdi.  Artık "Engelsiz Destek Gönüllü Ağı Platformu" aracılığıyla görme engelliler, eğitim ve iş hayatında karşılaştıkları sorunlara bilgisayarları ve mobil cihazlarına indirecekleri uygulamayla kolayca çözüm arayabilecekler. 

Engelsiz Destek Gönüllü Ağı Platformu, görme engellilerin eğitim ve iş hayatında karşılaştıkları problemlere çözüm arayacakları bir alan aslında. 

Avrupa Birliği Delegasyonu tarafından desteklenen ve yürütücüsü olduğumuz BİRLİKTE Kurumsal Destek Programı kapsamında hayata geçirilen Engelsiz Destek Gönüllü Ağı Platformu’nda ihtiyaç sahipleri eğitimden iş hayatına kadar karşılaştıkları sorunlara ilişkin destek talebinde bulunabiliyorlar. 

"Hayalimizdi gerçek oldu"

Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED) Başkanı Emre Taşgın, platformun hem görme engellilerden hem de gönüllülerden gelen yoğun talep üzerine hayata geçirildiğini anlatırken, ilk olarak kendi web siteleri aracılığıyla gönüllülerle görme engellileri bir araya getirmeye çalıştıklarını söylüyor. 

Taşgın “Biz bu iki kesimi birleştirmek için web sitemizde formlar oluşturduk. Görmeyen bireyler gereksinimlerini talep edecekleri formları dolduruyor, sonra biz onu gönüllülere e-posta yoluyla iletiyor, eğer bir geri dönüş varsa iletişim bilgilerini paylaşıyorduk.” derken, bu çalışma yönteminin beraberinde ciddi bir iş yükünü beraberinde getirdiğini söylüyor. Taşgın sonraki süreci ise  “Hayalimiz bu platformun interaktif bir yapıya sahip olması ve böylelikle talep edenle gönüllü olmak isteyenin en hızlı şekilde iletişim kurarak eşleşmesini sağlamaktı. Birlikte Hibe Programı ile bu hayalimizi gerçeğe dönüştürerek Engelsiz Destek Online Gönüllü Ağı Platformunu kurduk.” diye anlatıyor. 

Görme engellilerle gönüllüler aynı çatı altında

Platformda ilan açabilmek ve açılan ilana gönüllü desteği verebilmek için hem görme engellilerin hem de gönüllülerin üyeliği gerekiyor.  Ancak görme engellilerin üyeliklerinin tamamlanması için engel durumlarını belgelemeleri gerekiyor. Bundan sonrası ise ihtiyaç duyulan talebe ilişkin ilan oluşturulması ve ilana destek sunabilecek gönüllüyle eşleşilmesi…

İlan oluşturanların yaşadığı ili, ihtiyaç duyduğu konuya dair destek vermek isteyen gönüllüde bulunması gereken özellikleri ve faaliyetin hangi zaman aralıklarında gerçekleşeceğini bilgisini belirtmesi gerekiyor.

Gönüllüler ise kendilerine ulaşan bildirimler doğrultusunda ilana destek vermek istiyorlarsa  başvuru yapabilecek ve iki taraf arasında ilişki kurulacak. Platforma görme engelli kişiler isterlerse açılmış bir ilana gönüllü de olabilecek. 

Platformda şu anda 19 farklı kategoride ilan açılabiliyor. Betimleme, sınav kağıtlarını erişilebilir hale getirme, sınavlarda okuyuculuk, ders notlarının text formatına dönüşmesi bu kategorilerden birkaç tanesi.

Gönüllüler ders notlarını görme engellilerin erişimine uygun hale getirilmesine yardımcı olabilir, sınavlara ve derslere hazırlık konusunda bire bir destek sunabilir, görme engelli öğretmenlerin sınavlarının okunmasına yardım edebilir ve ihtiyaçlar doğrultusunda daha pek çok başlıkta destek sunabilirler. 

Destekler ise hem yüz yüze hem de online olarak sunulabiliyor. 

Platforma hem masaüstünden hem de iOS ve Android işletim sistemli telefonlardan erişilebiliyor.  Platforma telefonlarda mobil uygulamadan erişilebirken, bilgisayar ortamında ise engelsizdestek.org adresinden ulaşabiliyor.  

İlgili Dosyalar:

  1. BAŞLIK YOK [PNG] [927.23K]
  2. BAŞLIK YOK [PNG] [579.94K]
  3. BAŞLIK YOK [PNG] [585.49K]
Share
İlgili Eğitim