Skip to main content
Image
sivil sesler
Share

Türkiye'nin Sivil Sesleri Buluştu

Türkiye’nin dört bir yanında çalışma yürüten sivil toplum örgütleri “Sivil Sesler Festivali”nde bir araya geldi.  Sivil toplum tüm renklerinin ve çeşitliliğinin buluştuğu festivalde, sivil toplum temsilcileri bir kez daha demokrasi için, gelecek için ve içinde bulunduğumuz krizden çıkmak için sivil toplumun vazgeçilmez önemde olduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin dört bir yanında çalışma yürüten sivil toplum örgütleri “Sivil Sesler Festivali”nde bir araya geldi.  Sivil toplum tüm renklerinin ve çeşitliliğinin buluştuğu festivalde, sivil toplum temsilcileri bir kez daha demokrasi için, gelecek için ve içinde bulunduğumuz krizden çıkmak için sivil toplumun vazgeçilmez önemde olduğunu hatırlattı.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonunun desteğiyle düzenlenlediğimiz festivalde kadın haklarından çocuk haklarına, kent haklarından hayvan haklarına, LGBTİ+ haklarından dijital haklara kadar pek çok farklı başlıkta çalışma yürüten iki yüz altmış sekiz örgüt katıldı, altı yüzden fazla sivil toplum aktörü bir araya geldi. 

Sivil Sesler'de Atölyeler Aracılığıyla Sesimizi Çoğalttık

Yoğun bir programla iki gün süren festivalde eş zamanlı atölyelerle birlikte Türkiye’nin ilk mülteci çocuk korosu olan Al Farah Mülteci Çocuk Korosu sahne aldı. Yüzümle Mutluyum Derneği ise dans performansı sergiledi. Sivil Sinema bölümünde ise sivil toplum örgütlerinin çalışmaları festival katılımcılarıyla buluştu.  

Festivalde Bilgi üniversitesi Sosyal Kuluçka Merkezi, Etkiniz AB Programı, Hafıza Merkezi ve Sivil Düşün Programları sivil toplum örgütleri için desteklerini tanıtırken örgütler de stantlarda çalışmalarını anlatma imkanı buldu.

Sivil Sesler Festivali'nin dördüncüsünde 65 kentten üç yüze yakın sivil toplum örgütü konuğumuz oldu. Kadın haklarından çocuk haklarına, hayvan haklarından çevre hakkına, engelli haklarından eğitim hakkına kadar pek çok farklı başlıkta çalışma yürüten örgütler festivalde düzenledikleri atölyelerle hem çalışmalarını tanıtılar hem de yeni ortaklıkların ilk adımlarını attılar. 

 
Festivalin en ilgi çeken ve katılımcıların keyifle katıldıkları bölümlerden birisi ise oyun alanında oynatılan kutu oyunları oldu. 
 

İstanbul Uniq Hall’de gerçekleştirilen festivalin açılışı KeKeÇa Beden Perküsyon Grubu tarafından yapıldı. Festivalin sunucuları ise Avrupa Birliği tarafından desteklenen BİRLİKTE: Kurumsal Destek Programı faydalanıcısı örgütlerin temsilcileri oldu.

Festival açılış konuşmaları STGM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Levent Korkut, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Vekili Bülent Özcan, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Operasyon Bölüm Başkanı, Elçi Müsteşar Andre Lys tarafından yapıldı. 

“Sivil toplumun katılımı olmadan geleceği inşa edemeyiz”

Festival iki gün boyunca iki ana oturumla sivil toplumu tartışmaya açarken ilk gün “Sivil Toplum Sayesinde” başlıklı oturumda sivil toplumun bugününü ve geleceği konuştuk. Panelde, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Operasyon Bölüm Başkanı Andre Lys,  İsveç Büyükelçiliği Katılım Öncesi ve İnsani Yardım Bölüm Başkanı Malin Stawe, Yunanistan Ülke Direktörü Gerasimos Kouvaras, Action Aid, STGM Kurucu Üyesi, Doğa Koruma Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Sunay Demircan konuşma yaptı.  

"Her STÖ Dijitali Çare Olarak Görmeli"

Festivalin ikinci günü ise "Sivil Toplum için Teknoloji"yi konuştuk. Günümüzün en güçlü dönüştürücü güçlerinden biri olan ve hızla gelişen dijital teknolojiyi, veri araştırmacısı Pınar Dağ, İhtiyaç Haritası’ndan Mert Fırat, İrlanda'da sivil toplum alanında önemli çalışmalar yürüten Enclude'un Genel Müdürü Eamon Stack ve Dijital Topuklar’dan Elif Doğan'la birlikte konuştuk.

Derneğimizin 13'ncü Danışma Kurulu'na da ev sahipliği yapan Sesler Sesler'de katılımcı örgütler önümüzdeki süreçte çalışmalarımıza yön verecek önerileri de aktardı. 

20-21 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenen Sivil Sesler Festivali Blues Derneği'nin katkısıyla "Festivalin Blues Sesi" ile sona erdi. 

İlgili Eğitim