Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Hem Çocuk Hem Doğa Dostu: Yeryüzü Ekoloji Parkı

Parklar çocukların en sevdiği mekanların başında geliyor. Peki, çevremizdeki parklar ne kadar çocuk dostu? Ya da soruyu şöyle soralım parklar doğayı deneyimlememize izin veriyor mu? Cevap pek çok kişi için olumsuz. Ancak Eskişehirliler için böylesi bir park yakında mümkün olacak. 

İçerik Alınlık Resmi

Parklar çocukların en sevdiği mekanların başında geliyor. Peki, çevremizdeki parklar ne kadar çocuk dostu? Ya da soruyu şöyle soralım parklar doğayı deneyimlememize izin veriyor mu? Cevap pek çok kişi için olumsuz. Ancak Eskişehirliler için böylesi bir park yakında mümkün olacak. 

Eskişehir'de çocuk hakları alanında çalışma yürüten ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen BİRLİKTE: Yerel STÖ'ler için Kurumsal Destek Programı faydalanıcılarından  Sakin Okul Derneği'nin tasarladığı Yeryüzü Ekoloji Parkı için imzalar geçtiğimiz hafta atıldı. 

Bütün kentin sahiplendiği, çocuk ve doğa dostu bir parkın mümkün olabileceğini gösteren projede çok yakında Eskişehirliler tohumları toprağa bırakacak ve gün gün tohumların yeşermesine tanık olacak. Sonrasında ise sudan rüzgara, havadan toprağa, bitkiden kuşa kadar çeşitli başlıklarda düzenlenecek atölyelerle başka bir okul anlayışının, başka bir müfredatın mümkünlüğü anlatılacak. Yeryüzü Ekoloji Parkı baharda çocuk sesleriyle merhaba diyecek. Ama öncesinde  biz imzanın atılmasını fırsat bilerek Dernek'le projeleri hakkında söyleştik. 

Başka başka kentlerde bu projelerin çoğalması dileğiyle buyrun söyleşimize...

Geçtiğimiz günlerde Tepebaşı Belediyesi’yle "Yeryüzü Ekoloji Parkı"projeniz için protokol imzaladınız.  Öncelikle biraz projeniz hakkında bilgi verir misiniz?

Yeryüzü Ekoloji Parkı, Tepebaşı Belediye hizmet binası yanında yaklaşık 2 dönümlük alanda hizmet verecek. Bugüne kadar çocuklarla  birlikte pek çok atölye düzenledik. Dernek olarak yeni yeriyle birlikte faaliyet alanımızı genişletip, daha çok kişiye ulaşma çabasındayız. Park kullanıcılarının sadece Eskişehir’de doğup büyüdüğü için Eskişehirliyim demek yerine yaşadıkları şehrin doğal özelliklerini öğrenecekleri, en önemlisi doğayı deneyimleyebilecekleri imkanları sağlanmayı istiyoruz. 

Parkın hayata geçmesiyle birlikte şehrimiz koşullarında yetişen bitki ve meyve ağaçları dikiminden tohum toplamasına, tohum yeşertilmesinden büyüyüp meyve verdiği aşamaya kadar gözlemlenmesi hatta toplanıp yenilebilmesi mümkün olacak.

Bununla birlikte Eskişehir semalarından geçen, konaklayan veya sürekli yaşayan kuşların gözlemi, gökyüzündeki cisimlerin gözlemleri, farklı yaş gruplarıyla doğada keşif, macera ve modern erginlenme kampları da düzenlemek planlarımız arasında.

Planlar kulağa çok çok hoş geliyor. Peki bu parktan sadece çocuklar mı yararlanacak? 

Atölyelerin çoğu çocuk odaklı olsa da her yaştan insana hitap eden etkinlikler düzenleyeceğiz. Ekoloji Parkı kapsamında atölyelere kayıt yaptıranlar, gönüllü eğitmenlerin belirlediği program kapsamında eğitimlere katılacak.  Kısacası park alanında, doğanın kente getirilmesi, tüketim ağırlıklı yaşam alışkanlıklarını değiştirilmesi ve insanların yaşadıkları çevreyle bağ kurmaları adına çalışma yürüteceğiz.  

Park alanında neler olacak? Planlarınız neler? 

Park denilince ilk akla gelen salıncak kaydırak gibi oyun elemanları oluyor. Ama biz Yeryüzü Ekoloji Parkı'nda kentlilerin doğa içinde vakit geçirmesini hedefliyoruz. Parkı sadece vakit geçirme alanı olarak görmüyoruz ve park alanındaki doğal ögelerin çocuğun eğlenceli ve yaratıcı oyunlar oluşturmasına olanak sunan eğitsel bir çevre olarak kullanması istiyoruz.  

Park içerisindeki açık alanlarda pratik çalışmalar yaparken 3 adet ahşap yapıda da "Doğa Müfredatı"nı hayata geçireceğiz. Su, toprak, kuş, tohum ve doğal tarım, rüzgâr, bitki okulunda çocuklarla birlikte öğrenecek ve deneyimleyeceğiz.

 4 yıldır aralıksız düzenlediğimiz  Beden Müziği, Haksızlık Savarcılar, Doğanın Dili, İmge Oyunları, Mr.Spack, Kutup Işıkları ve Büyük İnsanlık atölyeleri de olacak.

Park ne zaman kullanıma açılacak?

Parkın Nisan ayında açılmasını planlıyoruz.

Proje kapsamında atölye ve seminerler de düzenleyeceksiniz diye biliyoruz.  Bunlardan biri de Birlikte hibe programı kapsamında gerçekleştireceğiniz “Doğa ve Mekan Temelli Müfredat Yazım Çalıştayı”.  Biraz da bundan bahseder misiniz? Nasıl bir çalıştay planlıyorsunuz?

Evet, program kapsamında  doğa ve mekan temelli 2 çalıştay ve 1 sonuç toplantısı yapacağız. İlk çalıştay 6-7 Nisan tarihlerinde, ikinci çalıştay ise 2019 sonhabarında olacak. 2020 ilkbaharında ise sonuç toplantısını düzenleyeceğiz.

Çalıştay sonrası planlarınız nelerdir?  

Bizler bu projenin temelini oluşturan doğayla ilişki kurma, doğaya erişim, bir arada yaşama kültürü, sürdürülebilirlik, yerel ekosistemi tanıma, toplumsal aktivizm, mekanı tanıma, mekan bilinci gibi kavramları ön plana çıkaran bir müfredat oluşturmak istiyoruz.  Çalıştaylar sonrasında şekillenecek olan eğitim müfredatı hem  Yeryüzü Ekoloji Parkı’nda yürütülecek olan atölyelerin temelini oluşturacak hem de Milli Eğitim Bakanlığı’na sunulacak.

İlgili Dosyalar:

  1. BAŞLIK YOK [PNG] [668.34K]
Share
İlgili Eğitim