Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Duyarlı Duyan Toplum İçin Anlatan Eller

Engellilik, Türkiye’de pek görülmeyen alanlardan biri. Oysa Türkiye’de 5 milyondan fazla engelli birey yaşıyor. Yine de son dönemlerde engelli haklarıyla ilgili çalışmaları daha sık görebiliyoruz. 

İçerik Alınlık Resmi

Engellilik, Türkiye’de pek görülmeyen alanlardan biri. Oysa Türkiye’de 5 milyondan fazla engelli birey yaşıyor. Yine de son dönemlerde engelli haklarıyla ilgili çalışmaları daha sık görebiliyoruz. 

Engelli hakları alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, aktivistler başta olmak üzere çeşitli çalışmalar yapılıyor, engelli hakları toplum gündemine getirilmeye bu alana dair bir farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor.

Anlatan Eller kurucusu Pelin Baykan

Bu çalışmaları yürüten sivil toplum örgütlerinden birisi de Anlatan Eller. İşitme engelli- sağır topluma Türk İşaret Dili destekli eğitim veren sosyal bir girişim olan Anlatan Eller, Türk İşaret Dili’ni öğrenmek isteyen kişi, grup ya da kurumlara yönelik de faaliyet gerçekleştiriyor.   Anlatan Eller, işitme engelli-sağır bireylerin eğitimde yaşadıkları fırsat eşitsizliklerine çözüm getirmeyi hedefleyerek çeşitli Türk işaret dili destekli eğitimler de düzenliyor.

 

Türkiye'de 3 milyondan fazla işitme engelli- sağır bireyin yaşadığı tahmin ediliyor. Engelli bireylerin önündeki en önemli sorunlardan birini de eğitim hakkına erişim oluştururken Anlatan Eller, ilk çalışmasını Engelli KPSS ( EKPSS) üzerine yürüttü Engelli KPSS’de matematikte çalışma yürüten Anlatan Eller ilk olarak sosyal medyadan eğitim içerikleri paylaştı. Sonrasında ise bu çalışmasını Şişli Belediyesi’yle ortaklaştırdı ve Engelli KPSS’ye girecek olan adaylara dört ay boyunca sınıf eğitimleri verdi.

EKPSS sadece çift yıllarda düzenlenirken, 2018 EKPSS 22 Nisan’da gerçekleştirildi. Anlatan Eller, sınava yönelik çalışmaların sonucunu ise bir rapor şeklinde paylaştı. Dernek raporunda işaret destekli eğitimlere katılan adaylarda lise düzeyinde yüzde 56, üniversite düzeyinde ise yüzde 45 artış olduğunu belirtti.  Derneğin, birincil iletişim dili Türk İşaret Dili olan işitme engelli - sağır bireylerin kendi iletişim dilleri ile eğitim almalarının başarı ortalamalarını pozitif yönde etkilediğini de aktardığı rapora ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Dernekle iletişime geçmek için lütfen tıklayınız.

 

 

İlgili Dosyalar:

  1. BAŞLIK YOK [JPG] [150.07K]
  2. BAŞLIK YOK [JPG] [98.75K]
Share
İlgili Eğitim