Uluslararası sivil toplum örgütü Save the Children'ın hazırladığı rapora göre, dünyada çocukların yarısından fazlası yoksulluk, çatışma ve cinsel ayrımcılık riski yaşıyor.
Risk altında yaşayan çocukların sayısı 1 milyar 200 milyon iken, 153 milyon çocuk ise her üç tehditi de günlük yaşantılarında hissediyor.Örgüt, çocukların durumuna ilişkin raporu "Çocukluğun Sonu İndeksi" adıyla yayınlarken, çocukların yaşadığı en temel sorunları çocuk işçiliği, eğitim hakkından yoksun bırakılma, yetersiz beslenme, erken yaşta evlilik ile erken yaşta hamilelik olarak sıraladı. Çatışmalı dönemlerde ve ülkelerde çocukların çocukluklarının bir anda sonlandığını belirten rapora göre, dünya üzerinde çocukların en fazla tehdit altında yaşadığı ülkeler orta ve batı Afrika'da yer alıyor.
Rapora göre Singapur ile Slovenya çocukların en az tehdit altında yaşadıkları ülkeler olarak listeye girerken, bu iki ülkeyi sırasıyla Norveç, İsveç ve Finlandiya izledi. Listede ilk ondaki ülkelerin sekizi Batı Avrupa ülkelerinden oluşurken, Almanya 12'nci sırada yer alırken, ABD 36'ncı, Rusya da 37'nci sırada yer aldı. Türkiye ise raporda 64'üncü sırada bulunuyor.
Rapora göre 240 milyon çocuk çatışma ve kırılgan bir ortamda yaşarken, 175 ülkenin yüzde 30'unda kız çocuklarının ayrımcılığa maruz kalıyor. Raporda "Bu, şaşırtıcı derecede fazla kız çocuğunun birçok konuda dışlanma yaşadığı anlamına geliyor" denildi ve 15 ile 19 yaş arasındaki kız çocuklarının ölümlerinin ana sebebinin hamilelik ve çocuk yaşta doğum dolduğu aktarıldı.
İlgili Dosyalar:
- BAŞLIK YOK [JPG] [30.84K]
- BAŞLIK YOK [JPG] [7.31K]
- BAŞLIK YOK [JPG] [125.04K]