Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Bir Film Seçkisi: "Bir Dakikada Ne Anlatabilirsin?"

Bir cep telefonu, bir dakika, bir film ilkesinden yola çıkan Mobile Film Festivali'nin seçkisi, erkek şiddeti, göç, savaş, sosyal medya gibi birçok farklı toplumsal temayı işliyor.

İçerik Alınlık Resmi

Bir cep telefonu, bir dakika, bir film ilkesinden yola çıkan Mobile Film Festivali'nin seçkisi, erkek şiddeti, göç, savaş, sosyal medya gibi birçok farklı toplumsal temayı işliyor.

Genç yönetmenler için birçok ödül ve fırsat sağlayan Mobile Film Festivali'nin resmi seçkisi açıklandı.

22 ülkeden 50 film barındıran bu seçkide, Yeni Zelanda’dan Hindistan’a, İran’dan Tunus’a, İtalya’dan Amerika’ya birçok farklı ülkeden katılan yönetmenin kısa filmi var. Seçkide Türkiye’den katılan iki film bulunuyor. Çağlar İçer’in “Breath” ve Ümit Öğ’ün “Asla Pes Etme” filmleri Büyük Uluslararası Ödül için yarışanlar arasında.

Basit ama bir o kadar da zor bir konsept olan "bir cep telefonu, bir dakika, bir film" ilkesinden yola çıkan festival seçkisi, erkek şiddeti, göç, savaş, sosyal medya gibi birçok farklı toplumsal temayı işliyor. “Bir dakikada ne anlatabilirsin” sorusundan yola çıkarak yapılan filmler, çok kısa sürede etkili bir hikaye anlatımında senaryo ve kurgunun önemini öne çıkarıyor.

Break dans tutkusu

Tunus’lu yönetmen Haithem Sakouhi’nin “Zulu Rema” isimli filmi bacaklarını kazada kaybetmiş bir gencin break dans tutkusunu işliyor örneğin. Güzel montaj çalışması ve son derece profesyonelce çekilmiş kaliteli planlarının yanı sıra, gerçek bir hikayeyi konu alan film son derece etkileyici.

Suya düşen oyuncak

Seçkide öne çıkan filmlerden bir diğeri de, Vinamra Pancharia’nın “Unsung Hero” isimli kısa filmi. Mumbai’de çekilen filmde oyuncağını suya düşüren küçük bir çocuğun onu alma çabasını ve gizli kahramanının yardımına yetişmesini görüyoruz. Yönetmen Pancharia filmiyle bir yandan kışkırtıcı olurken, diğer yandan izleyiciyi umutlandıran, iyi hissettiren bir konsept ortaya koymaya çalıştığını söylüyor.

Türkiye’den iki film

Türkiye’den katılan yönetmen Çağlar İçer’in “Breath” isimli aksiyon filmi, bir adamın polislerden kaçarken bir balığın hayatını kurtarmaya çalışma çabasını anlatıyor. Festivalle ilgili en çok ilgisini çeken şeyin bir dakika kuralı olduğunu söylüyor.

Sosyal medyanın insanlar üzerine etkisinden yola çıkarak yaptığı “Asla Pes Etme” filmiyle festivale katılan Ümit Öğ ise filmini tamamen kendi imkanlarıyla, tek başına, sabit görüntüler aracılığıyla çektiğini belirtiyor. Bu filmde sosyal medyada arkadaşları tarafından kötü yorumlar alan bir adamın duruma tepkisini izliyoruz.

Seçkinin geri kalanı da izlenmeye bir o kadar değer filmlerden oluşuyor. Her bir film başta Uluslararası ve Fransız Büyük Ödüller olmak üzere, tüm ödüller için yarışıyor. Film yapımını çoğu kişi için erişilebilir kılmayı hedefleyen festival, kültürel demokratikleşme sürecinde de çok önemli bir adım.

Mobile Film Festival 2018 Resmi Seçkisine festivalin Youtube kanalındanya da internet sitesinden ulaşılabilir. 

Bianet

Share
İlgili Eğitim