Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Bursalı Kadınlar Anlattı: “Kadınlara Özel Vagon” Uygulaması Nasıl Kaldırıldı?

Bursa Kadın Platformu üyesi Derya Şimşek Aksakal ve Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nden Dilek Üzümcüler Bursa’daki “Bayan Yolcularımıza Öncelikli Vagon” projesinin kaldırılmasını Bianet'e yorumladı.

İçerik Alınlık Resmi

Bursa Kadın Platformu üyesi Derya Şimşek Aksakal ve Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nden Dilek Üzümcüler Bursa’daki “Bayan Yolcularımıza Öncelikli Vagon” projesinin kaldırılmasını Bianet'e yorumladı.

Bursa Kadın Platformu üyesi Derya Şimşek Aksakal ve Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nden Dilek Üzümcüler Bursa’daki “Bayan Yolcularımıza Öncelikli Vagon” projesinin kaldırılmasını sağlayan tepkilerini bianet’e anlattı.

Bursa’da 2017 Haziran ayında AKP’li belediyenin Bursaray’da uygulamaya çalıştığı “Bayan Yolcularımıza Öncelikli Vagon” projesi daha birinci yılını tamamlamadan, kadınların yoğun tepkileri üzerine kaldırıldı.

Son gelişmeyi CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu #izinvermeyeceğiz etiketiyle dün sosyal medyadan duyurdu.

Şimşek-Aksakal: Yaptığımız itirazların karşılığı oldu

Konu ile ilgili bianet’e görüş bildiren Bursa Kadın Platformu üyesi Derya Şimşek Aksakal şunları söyledi:

“Bu son gelişme yaptığımız itirazların karşılığı oldu. Bununla ilgili ilk günden itibaren birçok eylem gerçekleştirdik. Birçok basın açıklamasının yanı sıra yapıştırılan ‘bayanlara öncelikli vagon’ tabelasını yırtmak, ilk günden beri belediyenin telefonlarını kilitlemek, bu konudaki itirazlarımızı kadınlar olarak iletmek gibi birçok eylem yapıldı.

“Haziran’ın ilk haftası bir sabah işe giden insanlar ‘bayanlara öncelikli vagon’ yazısını yapıştırılmış olarak gördüler. O günden beri basın açıklaması, telefonlar gibi çok ciddi bir çalışma yürüttük. Onlar tamamen kaldırıncaya kadar ‘bayanlara öncelikli vagon’a karşı tepkilerimizi sürdürdük.

"Kadınların tepkisiyle geri çekmek zorunda kaldılar"

“Uygulama ilk geldiğinde her yere bu tabelalar asılmıştı. Ancak arkadaşlarımız farklı zamanlarda bunları yırtınca en son 2-3 yerde kaldı. Uygulamanın geleceğini ilk olarak CHP’li kadınlar öğrendiğinde Bursa Kadın Platformu olarak bizim de haberimiz oldu.

"Öncelikle belediyeye ait olan Burulaş şirketinin telefonlarına hem bireysel hem de kurumsal olarak yoğunlaşarak bunun cinsiyetçi bir tavır olduğunu söyledik. Hemen akabinde CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile birlikte CHP’li kadınlar istasyonlarda eylemler yaptılar.

"Bursa Kadın Platformu iki tane basın açıklaması gerçekleştirdi. Bununla birlikte istasyonlara yapıştırılan ‘bayanlara öncelikli vagon’ yazılarını çıkardık, sprey boyayla siyaha boyadık ve bununla ilgili farklı farklı kısa filmler çekip sosyal medyada yayınladık.

“Bu eylemleri yaparken sokakta birçok kadınla da konuştuk ve onların görüşlerini kaydettik. Örneğin kendini muhafazakar olarak tanımlayan bir kadın ‘kadınlara öncelikli vagon’ konusunda ‘bir erkek farkında olmadan girse ne yapılacak, kadınlar ona nasıl bakacak’ dedi. Tabii durum böyle olunca belediye başkanı bu aşağıdan gelen baskıları görmezden gelemedi.

“Erkek zihniyeti değişmediği sürece her zaman bu tarz cinsiyetçi hamle riski olacak. En son Van’da pembe vagon çalışması yapanların hepsi erkekti; fakat kadınların tepkisiyle geri çekmek zorunda kaldılar."

Üzümcüler: Kadın örgütleri olarak birliktelik sağldık

Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği’nden Dilek Üzümcüler ise şöyle konuştu:

“Biz bunun mücadelesini veren derneklerden biriyiz. Vagon pembe değildi; fakat kadınlara ayrımcılık uygulanan bir vagon uygulamasıydı. İstasyonlarda ‘kadınların bineceği vagon’ diye birer ibare vardı. Belediyenin ulaştırmasına yazdığımız mailler ve burada toplanan imzalarla kadın örgütleri olarak bir birliktelik sağladık.

“Bu mücadelenin sonunda ben aslında endişeliyim; çünkü bu gelişme, belediye başkanı değiştiği için siyasi bir düşünceyle yapılmış bir hareket de olabilir, ama tamamen bizim baskımızdan kaynaklanan bir durum da olabilir.

"Biz bu ayrımcı pembe vagon uygulamasıyla ilgili bir dava açmayı planlıyorduk, onun duyumunu da almış olabilirler. Dolayısıyla bu gelişmeye hem seviniyorum hem de tedirginim; çünkü bu durum bize farklı şekilde geri gelebilir. Bu yoklama tekrar tekrar önümüze gelebilir, bu kadar kolay vazgeçebileceklerini düşünmüyorum.

“Biz mücadele adına öncelikle bunun basında olabildiğince duyulmasını sağladık, bültenler yolladık. Nilüfer Kent Konseyi, Bursa Kadın Platformu da bizimle birlikteydi, hep birlikte hareket etmeye çalıştık.”

Bianet - Eda Canımana

Share
İlgili Eğitim