Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Loç Vadisi’nin HES'e Karşı Mücadelesi Yeniden Başladı

Loç Vadisi halkı, vadilerinde HES yapımı için bir kez daha ÇED başvurusunda bulunan Orya Enerji’yi ve başvuruyu inceleyen yetkilileri protesto etti.

İçerik Alınlık Resmi

Loç Vadisi halkı, vadilerinde HES yapımı için bir kez daha ÇED başvurusunda bulunan Orya Enerji’yi ve başvuruyu inceleyen yetkilileri protesto etti.

Kastamonu Cide Loç Vadisi köylüleri vadilerine yapılmak istenen Hidroelektrik Santrali (HES) projesi için yeniden Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yapılması nedeniyle eylem yaptı.

Danıştay’ın 2016’da verdiği “HES yapılamaz” hükmünü hatırlatan Loç Vadisi halkı, ÇED başvurusunu yineleyen Orya Enerji’ye karşı Beşiktaş’ta “Sarı yazmanı al da gel” sloganıyla toplandı.

“Bizi topraklarımızın elimizden alınması isyan ettirdi”'

Eylemde okunan basın metninde Loç Vadisi halkının 2009’dan beri HES’e ve Orya Enerji’ye karşı verdiği mücadele süreci anlatıldı:

“Bizi Orya Enerji’nin 7643 ağacımızı kesmesi, ruhsat almadan vadimize iş makinaları ile girmesi; derneğimize, verimli tarım topraklarımızın acele el konularak elimizden alınması, suyumuzun elimizden alınması, kültürümüze saldırılması; Orya enerjiye ‘çalışma ruhsatın var mı’ diye sorduğu için, 107 köylümüzün yargılanması isyan ettirmiştir.

“Bu sefer hatalı yanıt veren, görevlerini kötüye kullanan tüm devlet memurları hakkında davacı olacağımızı bilmenizi istiyoruz. 

İlgililere sorular

“Orman Genel Müdürlüğü, Loç halkı kışlık odununu hazırlarken görevine gösterdiğin özeni, Çed İDK toplantısında kesilen ve kesilmesi planlanan binlerce ağaç için niye göstermiyorsun?  İki satır yazı ile ‘Orman genel müdürlüğü için sakıncası yoktur’ diyorsun?

“Çevre İl Çevre Genel Müdürlüğü, Devrekani çayımızın yatağına bırakılacak bir metreküp can suyu ile ekolojik hayatın devam etmesinin mümkün olmayacağını bilmene rağmen, niye sessiz kalıyorsun?

“Milli Parklar Genel Müdürlüğü, binlerce metrekare ormanlık alanı ve milli park havzasının ekolojisini değiştirecek Cide Hes’ e karşı, neden biz köylülere konuştuğun gibi yanıt veremiyorsun?

“Kastamonu vekilim, bu hukuksuzluk, bu isyan karşısında niye bizi bir kez bile dinlemek istemiyorsun?”

Ne olmuştu?

Cide Loç Vadisi halkı 232 kişi ile 15 Aralık 2009'da Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi’ne HES’e karşı ÇED İptal ve Yürütmeyi durdurma davası açtı.

Halk, mahkeme sürecinde 28 gün boyunca oturma eylemi yaptı. İnşaat, 31 Aralık 2010'da Ruhsatsız ve İmarsız kaçak HES yaptığı için Kastamonu İl Özel İdaresi tarafından mühürlendi.

Köyden 117 kişiye ceza davası açıldı. Cide Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2012’den beri sürüyor.

3 Ocak 2011'de Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi, "geri dönülmesi mümkün olmaya tahribatlar yapıldığı" gerekçesi ile yürütmeyi durdurma kararı verdi.

11 Temmuz 2011'de Kastamonu İdare Mahkemesi ÇED İptal kararını açıkladı. Danıştay’ın bu kararı bozmasıyla HES çalışması yeniden başladı ancak bölgede yaşayanların tekrar iptal davası açması sonucunda, çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahrip edileceği gerekçesiyle Danıştay 14. Daire Başkanlığı Cide HES’in ÇED raporunu Ağustos 2015’te iptal etti.

Orya enerji “2009/7” başlıklı bir tebliği gerekçe göstererek Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Cide HES için 2016 sonunda yine başvurdu. 2017 Şubat’ta da ÇED dosyasını bakanlığa sundu.

Neden önemli?

WWF tarafından Avrupa Ormanları’nın Türkiye’deki dokuz “Sıcak Nokta”sından biri kabul edilen Küre Dağları, doğal yapısını günümüze kadar taşıyabilmiş yaşlı ormanları, akarsu ekosistemleri, yaban hayatı ve biyolojik zenginlikleri ile bir doğa harikası. Dünya Koruma İzleme Merkezi (WCMC) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) dünya üzerinde belirlediği “Mutlak Korunması Gereken Alanlar” arasında yer alan proje sahası, aynı zamanda tehlike altındaki “Karadeniz Nemli Karstik Orman” ekosistemlerinin en iyi örneklerinden biri.

Bianet

Share
İlgili Eğitim