Sivil toplum kuruluşları, barolar ve veteriner hekim odaları, 24. yasama döneminde hazırlanan ve şimdi tekrar gündeme gelen hayvan hakları yasa tasarısıyla ilgili görüşlerini bildirmek için Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndaydı.
Hayvan hakları örgütleri ve meslek odaları, tepkilere neden olan hayvan hakları yasa tasarısı hakkındaki görüş ve eleştirilerini, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın daveti ile düzenlenen toplantıda dile getirdi.
Toplantıya katılan tüm sivil toplum kuruluşları, sokak hayvanlarının, yürürlükteki Hayvanları Koruma Kanunu'nda belirtildiği gibi, alındıkları sokaklara geri bırakılmaları zorunluluğunun tasarıda da korunması gerektiği yönünde ortak görüş bildirdi. Ayrıca tekrar gündeme gelen hayvan hakları yasa tasarısının 24. yasama döneminde tasarıyla aynı olduğunu söyledi. "Petshoplar kapannıyor" gibi haberlerle kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesini istedi.
Toplantıya, Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED), Hayvan Hakları ve Etiği Derneği, Hayvanlara Adalet Derneği, Hayvanları Koruma Derneği (HAYKOD), Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği (KİHAYKO), Em/Pati Platformu, Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Hayvan Hakları Federasyonu gibi STK'ler ve Ankara, İstanbul ve İzmir veteriner hekim odaları, Türkiye Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) katıldı.
"Kısırlaştır-Aşılat-Yerine Bırak” modeli
1 Temmuz'da Türkiye genelinde "Katliam Yasa Tasarısı İstemiyoruz" sloganıyla eş zamanlı düzenlenen protestoların ardından, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın daveti üzerine bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, barolar ve veteriner hekim odaları, tekrar gündeme gelen yasa tasarısı hakkındaki görüş ve eleştirilerini bürokratlara iletti.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş'ın başkanlığında düzenlenen toplantıya çok sayıda STK temsilcisi katıldı.
Toplantıda görüşlerini ifade eden sivil toplum örgütleri ve Türkiye Barolar Birliği Hayvan Hakları Komisyonu temsilcileri, tekrar gündeme gelen tasarının kanunlaşması hâlinde, Türkiye'deki tüm sokak hayvanlarının toplatılarak kentlerin dışında tecrit edileceğini ifade ederek, mevcut kanunun esas aldığı "Kısırlaştır-Aşılat-Yerine Bırak" modelinin devam ettirilmesini istedi.
Toplantıya katılan veteriner hekim odalarının temsilcileri de bu modeli savunarak, belediye ve bakanlık kadrolarında nitelikli veteriner hekim istihdamının arttırılarak, yeterli olmayan imkânlar karşısında dışarıdan hizmet alımı protokolleri ile sokak hayvanlarına gereken sağlık hizmetlerinin layığıyla sunulması için STK-kamu işbirliğinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
“Kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor”
Toplantıya katılan sivil toplum kuruluşları, tekrar gündeme gelen tasarının 24. yasama döneminde (28 Haziran 2011 - 7 Haziran 2015) TBMM Çevre Komisyonu'nda kabul edilen ve TBMM Genel Kurulu'na havale edilen metin olduğunu hatırlattı.
Ayrıca toplantıda, tasarı ile ilgili olarak basında yer bulan haberlerin tam anlamıyla gerçeği yansıtmadığı, "Petshop'larda hayvan satışı yasaklanıyor" gibi başlıklar ile kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi gerektiği ifade etti.
"Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" 2011'de dönemin başbakanı Erdoğan tarafından imzalanarak Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu.
Tasarı 2012'de ve 2014'de kamuoyunda çokça tartışılmıştı. Tasarı 2014'ten bu yana askıda.
"Kırmızı çizgimiz, ortak yaşam kültürümüz"
Sivil toplum örgütleri, toplantının ardından şu açıklamada bulundu:
"Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca hazırlanan ve TBMM Çevre Komisyonu'nda tartışılarak kabul edilen tasarı, tekrar gündeme geldi. Tasarı bu hâliyle yasalaştığı takdirde, mahallelerimizde, sokaklarımızda hayvan kalmayacak.
"Kırmızı çizgimiz ortak yaşam kültürümüz; sokak hayvanları bizimle kalmalı. Bu yöndeki ortak talebimizi bakanlığa ilettik. Hayvan hakları açısından birçok aykırılık içeren tasarı konusundaki eleştirilerimizi ifade ederek tasarının hayvanlar ve hayvan haklarını koruma konusunda, amaç ve maksadına uygun bir şekilde düzenlenmesi için çalıştay talebimizi de bakanlığa ilettik. Tasarı hayvanlar lehine düzenlenene dek gerek parlamento gerekse bürokrasi nezdindeki görüşmelerimizi sürdüreceğiz.”