UNICEF Suriye'de en fazla çocuk hakkı ihlalinin 2016’da yaşandığını, geçen yıl öldürülen çocuk sayısının bir önceki seneye oranla yüzde 20 arttığını bildirdi.
UNICEF Suriye'de çocuklara yönelik ihlallerin 2016 yılında en yüksek düzeye çıktığını belirtti.
Suriye’de çatışmalar altıncı yılına girerken durumun çocuklar üzerindeki etkisiyle ilgili açıklama yapan UNICEF’e göre, 2016’da Suriye’de şiddet ciddi bir tırmanış gösterdi, çocuklarla ilgili doğrulanan ölüm, yaralanma ve silahlandırılma olaylarında da büyük bir artış görüldü.
UNICEF’in verilerine göre...
*2016 yılında öldürülen çocuk sayısı bir önceki seneye oranla yüzde 20 artarak en az 652 oldu.
*255 çocuk okuldayken ya da okul civarındayken öldürüldü.
*850’nin üzerinde çocuk çatışmalarda savaşmak üzere silahlandırıldı. Silahlandırılan çocukların sayısı 2015 yılına göre iki kattan fazla artış gösterdi. Çocuklar ön saflarda savaşmak için kullanılmanın ve silahlandırılmanın yanı sıra, bazı olağanüstü durumlarda infazcı, intihar bombacısı ya da hapishanelerde gardiyan olarak da çatışmalarda yer alıyor.
*Hastanelere ve tıbbi personele yönelik en az 338 saldırı düzenlendi1.
*Suriye’nin birçok bölgesine erişimde karşılaşılan zorluklar çocukların ne acılar yaşadığını tam olarak anlamayı ve de en zor koşullarda yaşayan kız ve erkek çocuklara acilen insani yardım ulaştırmayı engelliyor.
*Suriye’de insani yardımların neredeyse hiç ulaşamadığı abluka altındaki bölgelerde yaşayan 280 bin çocuğun da dahil olmak üzere, ulaşılması güç bölgelerde 2.8 milyon civarındaki çocuk bulunuyor. Suriye’deki tüm çocuklar arasında en zor koşullar altında yaşayanlar da bu çocuklar.
*Bombaların, kurşunların ve patlamaların ötesinde çocuklar bir de kolaylıkla önlenebilecek, tedavisi mümkün hastalıklar yüzünden sessizce ölüyor. Temel tıbbi bakıma ve hayati malzemelere erişmek hâlâ çok zor.
*Altı yıldır süren savaş sonucunda bugün yaklaşık 6 milyon çocuk yapılacak insani yardımlara muhtaç durumda ve bu da 2012 yılına göre 12 kat artış anlamına geliyor. Milyonlarca çocuk evlerini terk etmek zorunda kalırken, bunların arasında yedi kez yer değiştirenler bile bulunuyor.
*2,3 milyondan fazla çocuk bugün Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır ve Irak’ta mülteci durumunda.
*Suriye’de ve sınırlarının dışında bu durumla baş çıkmak için oluşturulan mekanizmalar hızla yetersiz kalıyor. Aileler ise hayatta kalabilmek için olağanüstü yollara başvurarak çocukları çalışmaya ya da erken evliliklere zorluyor. Ailelerin üçte ikisinde çocuklar, aile ekonomisine destek olmak için, bazıları yetişkinler için bile elverişsiz sayılabilecek koşullarda altında olmak üzere çalışmak zorunda kalıyor.
Çocukların cesareti
UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Geert Cappelaere Suriye’nin Humus şehrini ziyareti sırasında konuya ilişkin şunları söyledi.
“Suriye’deki milyonlarca çocuk her gün saldırılara maruz kalıyor, yaşamları altüst oluyor. Bu çocukların her biri savaşın, hayatları ve gelecekleri üzerindeki korkunç etkiler sonucunda yaşam boyu taşıyacakları yaralar alıyor.
“Suriyeli çocukların cesaretine tanık olmaya devam ediyoruz. Pek çoğu yalnızca okulda sınavla gitmek için askeri cephe çizgilerinden geçmiş. Öğrenmekte o kadar kararlılar ki, yeraltı okullarına dahi gitmeyi göze alıyorlar. Suriyeli çocukların yaşadığı bu durumu tersine çevirmek için yapabileceğimiz ve de yapmamız gereken çok şey var.”
Çağrı
UNICEF çatışmada yer alan ya da üzerinde etkisi olan tüm taraflara ve uluslararası kamuoyuna yönelik çağrısın da şu noktalar yer aldı.
*Derhal Suriye’deki çatışmaları sona erdirecek bir siyasi çözümün bulunması;
*Çocuklara yönelik öldürme, yaralama ve silahlandırma dâhil tüm ağır ihlallerin yanı sıra okullara ve hastanelere yönelik saldırılara son verilmesi;
*Suriye’nin neresinde olurlarsa olsun muhtaç durumdaki tüm çocuklara koşulsuz ve sürekli erişim sağlanması ve ülkedeki tüm ablukaların kaldırılması;
*Mültecilere ev sahipliği yapan hükümetlere ve topluluklara, statüleri ne olursa olsun mülteci çocuklar için sürdürülebilir yardım sağlanması;
*UNICEF’in Suriyeli çocuklara yönelik hayati yardımlarına maddi yardımın aralıksız olarak devam etmesi.
İlgili Dosyalar:
- Haber fotoğrafı [PNG] [11.78K]
- Haber fotoğrafı [PNG] [11.78K]