Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Daha Fazla LGBTİ Dostu Belediye İçin Belediye Eşitlik Endeksi Projesi Türkiye'de

SPoD LGBTİ, Belediye Eşitlik Endeksi Projesi’ni Türkiye’ye taşıyor. Endeks, belediye hizmetlerinin LGBTİ'leri de kapsaması için bir yol haritası niteliğinde.

İçerik Alınlık Resmi

SPoD LGBTİ, Belediye Eşitlik Endeksi Projesi’ni Türkiye’ye taşıyor. Endeks, belediye hizmetlerinin LGBTİ'leri de kapsaması için bir yol haritası niteliğinde.

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), Belediye Eşitlik Endeksi Projesi’ni Türkiye’ye taşıyor.

Yerel yönetimlerle LGBTİ aktivistleri arasında bir köprü kuran SPoD, LGBTİ dostu faaliyetler içinde olan belediyelerin yaptığı çalışmaları bu endeks sayesinde öne çıkartmayı ve uzun vadede Türkiye genelindeki belediyeleri LGBTİ dostu hizmetler yönünde teşvik etmeyi hedefliyor.

Belediye Eşitlik Endeksi (Municipal Equality Index, MEI), ABD’de beş yıldır uygulanıyor, şu anda 506 ile yayılmış durumda. Endeks, belediyelerin yasa, politika ve hizmetlerinin LGBTİ’leri ne kadar içerdiğini değerlendiriyor. Değerlendirme ayrımcılık karşıtı yasalar, belediyenin işveren olarak değerlendirilmesi, hizmetlerin kapsayıcılığı, kolluk kuvvetleri ve tabii belediye başkanlarının eşitlik konusundaki kamusal duruşları başlıkları altında yapılıyor. Bu başlıklar altında belirlenen kriterlere puanlar biçilmiş. Her sene belediyelere bu kriterlere ne kadar uydukları üzerinden bir karne veriliyor ve yüksek puan alanlar ödüllendiriliyor.

Projenin paydaşlar toplantısında Ankara Çankaya Belediyesi, Bursa Nilüfer Belediyesi, Çanakkale Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Şişli Belediyesi, İstanbul Kadıköy Belediyesi, İstanbul Beylikdüzü Belediyesi, İstanbul Beşiktaş Belediyesi, İzmir Karabağlar Belediyesi ve Mersin Akdeniz Belediyesi’nin katılımıyla, Türkiye’de uygulanacak olan Eşitlik Endeksi Projesi’nin kriterleri masaya yatırıldı.

LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü’nü imzalayan 5 belediye

Kurulduğundan bu yana yerel yönetimlerin LGBTİ’leri kapsaması için çalışmalar yapan SPoD, 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinden önce LGBTİ Dostu Belediyecilik Protokolü hazırlamış, protokolü BDP, CHP, DSP, HDP ve TKP’den 40 belediye başkan adayı imzalamıştı.

Şu anda bu protokolü imzalamış olan beş belediye var: CHP’li İstanbul Kadıköy, Beşiktaş, Şişli Belediyeleri, Bursa Nilüfer Belediyesi, DBP’li Mersin Akdeniz Belediyesi. (Akdeniz Belediyesi’ne 18 Aralık’ta kayyum atandı  ve belediyenin Eşitlik Birimi dahil tüm çalışmaları sekteye uğradı.)

“Eşitlik Endeksi, bir yol haritası niteliğinde”

SPoD proje koordinatörü Neyir Zerey, Belediye Eşitlik Endeksi Projesi’nin yerel seçimler öncesinde hazırlanan protokolün devamı gibi değerlendirilebileceğini söylüyor ve ekliyor:

“LGBTİ’ler konusunda faaliyet gösteren belediye sayısı aslında beşin üzerinde. Bunun yanısıra henüz bu alanda faaliyet göstermemiş olan ama bir şeyler yapmak isteyen ve ne yapacağını bilemeyen belediyeler de var.

“Endekste yer alan değerlendirme kriterleri bir yol haritası, bir eylem planı niteliğinde. Bundan sonra ‘Biz de yapmak istiyoruz ama ne yapacağımızı bilemiyoruz’ argümanı da ortadan kalkıyor.”

Olası endeks kriterleri neler?

Belediye Eşitlik Endeksi kriterleri üzerine çalışmalar devam ediyor, şimdilik kriterler dört ana başlıkta toplanmış:

“Farkındalığın kurumsallaşması” başlığı altında kurum içi ve dışı eğitimler, toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim ifadelerinin stratejik planlara dahil edilmesi, bütçelerin LGBTİ’lerin ihtiyaçlarını da gözeterek hazırlanması, ayrımcılık karşıtı kuralların belediyelerin birlikte çalıştığı firmalar tarafından da kabulü, Eşitlik Birimleri kurulması gibi 10’un üzerinde kriter yer alıyor.

LGBTİ topluluğu ve dernekleriyle ilişkiler, özel günler ve anmalara destek gibi kriterler “Katılımcı Belediyecilikte LGBTİ Varlığı” başlığı altında toplanıyor.

“Hizmetlerde LGBTİ farkındalığı” başlığı altında, LGBTİ’lerin hizmetlere erişiminin kolaylaştırılmasıyla ilgili maddeler yer alıyor.

Son başlık ise “Kamusal görünürlük, itibar ve saygınlık”. Resmi sosyal medya hesaplarından LGBTİ bilinirliğini ve tanınırlığını arttıracak mesajlar paylaşmak ve billboardlar ve diğer dış mekan pano ve ekranlarını toplumsal cinsiyet eşitliği için kullanmak gibi kriterler yer alıyor.

Çiçek TAHAOĞLU- bianet

Share
İlgili Eğitim