Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Maçka Parkı Planlarına İtiraz Edildi

Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi, Maçka Parkı’nın bir bölümü kapsayan karayolu tünelinin imar planlarına üç temel gerekçeyle itiraz etti.

İçerik Alınlık Resmi

Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi, Maçka Parkı’nın bir bölümü kapsayan karayolu tünelinin imar planlarına üç temel gerekçeyle itiraz etti.

Haber fotoğrafı
Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi, Maçka Parkı’nın bir bölümü kapsayan karayolu tünelinin imar planlarına itiraz etti.

İnisiyatif üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde yaptıkları basın açıklamasıyla Maçka Demokrasi Parkı’na katlı kavşaklar ve bağlantı yolları yapılması ile ilgili “Beşiktaş İlçesi, Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri Projesi’ne ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli 13.05.2016 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı”na karşı 2 bin itiraz dilekçesini İBB’ye teslim etti.

"Tek kentsel park alanı"

İtiraz dilekçesinde şu hususlara dikkat çekildi:

* Maçka Demokrasi Parkı bulunduğu kentsel alanda tek kentsel park alanıdır.

"Danıştay kararı var"

* İlgili imar planında belirtilen düzenlemeler, amaca uygun bulunmadığı ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle İstanbul 8. İdare Mahkemesinin, 30.11.2015 tarihli kararı ile iptal edilmiş, karar Danıştay'da onaylandı. Düzenlemelerin Ortaköy Kentsel Park Alanına dair kısmında kamu yararı bulunmadığına dair kesinleşmiş yargı kararı gözetildiğinde, benzer düzenlemeler için Maçka Parkı söz konusu olduğunda da kamu yararı bulunmayacağı aşikar.

"Kamu yararı yok"

* İstanbul’un bugün her şeyden fazla ihtiyacı olan rekreasyon alanını yok eden, yeşil alanı azaltan ve kesinleşmiş mahkeme ve Danıştay kararı kararına aykırı bu plan değişikliği, yürürlükteki Boğaziçi Kanunu’na ve Koruma Planlarının Yapımı ve değiştirilmesi ile ilgili yönetmeliğe de, imar planlanma esas ve ilkeleri ile şehircilik ilkelerine açıkça aykırı. Ayrıca yeni bir arter açarak, çevresinde trafik tıkanıklığı, gürültü ve hava kirliliği yaratacak bu kavşakların yapılmasında kamu yararı da bulunmuyor.

"Her şey gizli kapaklı"

Grup adına basın metnini okuyan Kürşat Oral şöyle dedi:

“Bu projeyle ilgili her şey gizli kapaklı, her şey keyfi. Baştan sona yasalara uymayan bir süreç işletiliyor. Vatandaşlar olarak Maçka Parkı’nın kapatılmasını öğrendiğimiz ilk andan itibaren askıda olan imar planına itirazlarımızı kültür varlıkları koruma kurullarına (2 ve 3 nolu) dilekçelerle ilettik. Oysaki bu proje daha önce İdare Mahkemesi ve Danıştay tarafından iptal edilmişti. Sorun sadece Maçka Parkı ile de sınırlı değil. Maçka Parkı ilk adım. Projede öngörülen tünelin çıkış noktası olan Levazım bölgesinde yaşanacak olan talan ciddi bir tehdit oluşturuyor.

"Murat Haznedar da sorumlu"

“Danıştay'ın kararına rağmen başlanan yeni proje eskisinden farklı ve daha da zararlı olarak hem Ortaköy Vadisi'ni hem Maçka Parkı'nı şantiye haline getiriyor. Projenin İBB ile eş değer diğer sorumlusu da CHP'li Beşikyaş Belediye Başkanı Murat Haznedar. Kendi partisinin belediye meclis üyeleri bu projeye karşı duruken, haznedar projenin gönüllü reklamcısı adeta."

Damla SANDAL- bianet

İlgili Dosyalar:

  1. Haber fotoğrafı [JPG] [41.45K]
Share
İlgili Eğitim