Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Dekovil Hattı Projesi İhalesine KOS'tan Protesto

Kuzey Ormanları Savunması, Belgrad Ormanı’ndan geçmesi planlanan “Haliç-Kemerburgaz Raylı Sistem Dekovil Hattı” ihalesini protesto etti. Proje bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ek hizmet binasında ihaleye çıkarılırken, KOS, projenin Belgrad Ormanı’nın sonunu getireceğini belirterek “Bu ihale yapılamaz. Belgrad Ormanı ihale edilemez” dedi.

İçerik Alınlık Resmi

Kuzey Ormanları Savunması, Belgrad Ormanı’ndan geçmesi planlanan “Haliç-Kemerburgaz Raylı Sistem Dekovil Hattı” ihalesini protesto etti.

Proje bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ek hizmet binasında ihaleye çıkarılırken, KOS, projenin Belgrad Ormanı’nın sonunu getireceğini belirterek “Bu ihale yapılamaz. Belgrad Ormanı ihale edilemez” dedi.

KOS: Proje Belgrad Ormanı’nın sonunu getirir
Haber fotoğrafı

KOS, Haziran ayından bu yana projeye karşı yaptıkları eylemleri hatırlattı. Konunun takipçisi olduklarını,  Belgrad Ormanı’nda ağaçların işaretlenmesine karşı İBB’nin ağaçların taşınacağı açıklamasını kabul etmediklerini söyledi.

“2012'de ‘muhafaza ormanı’ statüsünün 3 bin hektarlık alandan kaldırılması sonucu

 korunduğu söylenen son 2 bin hektarlık ormanlık alanın tam ortasından geçen Dekovil hattı ve eşliğindeki bisiklet yolu projesinin Belgrad Ormanının sonunu getireceği net ve açıktır.

“Son 5 yıldaki katil projelerle dört koldan kuşatılan Belgrad Ormanı etrafındaki aç gözlülük bize şunu gösteriyor ki, dekovil projesi yeni 2B süreçlerini beraberinde getirecek bir tehdittir.

“Belgrad Ormanının bütünlüğünü bozan orman içindeki her türlü taşımacılık, yol, eğlence, dinlence tesisi, beton, gürültü, çöp ve hoyrat kullanım İstanbullunun sorumluluğundadır.

“Çünkü, bugüne kadar gelip giden yönetimlerden öğrendik ki ne Kadir Topbaş ne de alkışçılarının gözünde doğanın, iklimin, ormanın, suyun değeri ranta çevrilmedikçe hiçtir.

“Bugünden itibaren İstanbullular yaşam alanlarını korumak, kendi geleceklerine gösterdikleri özeni, yaşam alanlarına da göstermek zorunda kalacaklar.

“Haliç’ten başlayarak Cendere deresi boyunca ilerleyerek Kemerburgaz'a kadar uzanacak, buradan da ormana hançer gibi saplanacak dekovil tren hattının, Kemerburgaz'a kadar olan alanı rant cenneti haline getirilmesine ve Kuzey Ormanları’nın tertemiz nefesini şehre ulaştıran en büyük soluk borusunun inşaat sermayesi tarafından kesilmesine izin verilemez. Belgrad Ormanı yoksa İstanbul da yok.”

İhalede teklifler verildi

CNN Türk’te yer alan habere göre ihalede teklifler verildi.

İhalede projenin yaklaşık maliyeti 463 milyon 207 bin TL olarak açıklandı.

İhalede en düşük teklifi 321 milyon TL ile Yz Altyapı İnşaat verirken; Neoray+Nuhoğlu ortaklığı 369 milyon TL; Akçadağ+Kmb+Nas ortaklığı 377 milyon 888 bin TL teklif sundu. Diğer teklifler sırasıyla şöyle: “Cengiz+Kolin+ Kalyon ortaklığı 398 milyon 400 bin TL; Özka+Adfa ortaklığı 427 milyon 687 bin TL; Gülermak+Nurol ortaklığı 439 milyon 984 bin TL; Doğuş İnşaat 490 milyon 885 bin TL; Yapı Merkezi 529 milyon 942 bin TL; Alsim Alarko 569 milyon TL”.

İhaleyi hangi firma ya da iş ortaklığının kazandığı, ihale komisyonunun teklifleri değerlendirmesinin ardından belli olacak.

Proje nedir?

İBB sitesinde proje kapsamında 25 kilometre uzunluğundaki hatta 10 istasyon olacağı, 22 ayda bitirilmesi planlanan hat boyunca bisiklet ve yaya yolu yapılması planlandığı belirtiliyor. Hatta nostaljik araçlarla hizmet verilmesi planlandığı söyleniyor.

Güzergah: İlk 2 etap inşaatı başlayacak.  Hat Silahtarağa bölgesinde yer alan Santral İstanbul’dan başlayıp Kağıthane deresi ve Cendere yolunu izleyerek Göktürk üzerinden Ayvad Bendi mesire alanında son bulacak.

İstasyonlar: Santral İstanbul, Kağıthane,  Sadabat,  Cendere, TT Arena, Hamidiye, Kemerburgaz, Mithatpaşa, Ayvad Bendi ve Göktürk İstasyonları ile birlikte 1 adet depo bakım sahası yapılması planlanıyor.

Hattın Geçtiği İlçeler : Kağıthane ve Eyüp

Entegrasyon Noktaları; Yapımı devam eden Mahmutbey- Mecidiyeköy- Kabataş Metro Hattı ile Sadabat İstasyonunda, Yapımı devam eden Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı ile Silahtarağa İstasyonunda, Planlanan İstinye- İTÜ- Kağıthane Metro Hattı ile TT Arena İstasyonunda olacak.

bianet

İlgili Dosyalar:

  1. Haber fotoğrafı [JPG] [16.79K]
  2. Haber fotoğrafı [JPG] [16.79K]
Share
İlgili Eğitim