Skip to main content
Image
Manşet Yatay Görseli
Share

Sertifikalı tohum gıda bağımsızlığına tehdit

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, ‘Milli Tarım Projesi’ kapsamında 2018 yılından itibaren tüm tohumların sertifikalı hale getirilmesinin gıda bağımsızlığını tehdit edeceğini ve küçük çiftçiye büyük zarar vereceğini açıkladı.

İçerik Alınlık Resmi

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, ‘Milli Tarım Projesi’ kapsamında 2018 yılından itibaren tüm tohumların sertifikalı hale getirilmesinin gıda bağımsızlığını tehdit edeceğini ve küçük çiftçiye büyük zarar vereceğini açıkladı.

sertifikali tohum

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un kısa süre önce yaptığı açıklamaya göre “Milli Tarım Projesi” kapsamında 2018 yılından itibaren tüm tohumlar sertifikalı hale gelecek.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, bu açıklama üzerine bilgi notu oluşturdu. Buğday Derneği, söz konusu sertifikalı tohum girişimi konusunda hazırladığı bilgi notunda uyardı.

“Milli tarım atılımı yapalım derken, hali hazırda ‘milli’ olan ve on binlerce yıldır bu topraklarda nice medeniyetlerin tarımını yaptığı atalık/yerel tohumlar artık ekilemeyeceği için bu tohumların yok olması anlamına geliyor” diyen Buğday Derneği şu ifadeleri kullanıyor:

Geri adım atılmalı
“Atalık yerli tohumların satışı 2006 yılında çıkan Tohumculuk Kanunu ile zaten yasaklanmış, dolayısıyla dağıtımı ve kullanımı kısıtlanmıştı.

Bu noktada küçük çiftçi; sağlıklı gıda (besin değeri yüksek, zehirsiz- sentetik gübresiz üretilebilen) ve tarımda, ekonomik bağımsızlık anlamlarında yolun sonuna doğru geliyor. Acilen yerel tohumla ilgili söz konusu hazırlıktan geri adım atılması, aksine; söz konusu tohumların ‘Milli Tarım Projesi’ kapsamında özgürleştirilmesi, bu tohumları kullanarak üretim yapan küçük çiftçilere ilave destekler verilmesi gerekiyor.

Aksi halde bu tohumu kullanarak üretim yapan üreticiler adeta suçlu durumuna düşmüş olacak.

Organik tarım, kendine ihtiyacı için üretim ve ülkemizde yeni yaygınlaşan bir kavram olan “gıda toplulukları” kapsamında üretim yapan üreticilerin birçoğu, hali hazırda söz konusu yerel tohumları kullanıyor. Doğaya saygılı ve sürdürülebilir/onarıcı olan bu üretim biçimleri; endüstriyel ve konvansiyonel tarıma karşı tüm dünyanın artık kabul ettiği bir yönde ilerliyor. Bizler; bu yönde halen avantajımız varken söz konusu yasadan bir an önce geri adım atmalı ve yerel tohum için ilgili düzenlemeleri yapmalıyız.

Birleşmiş Milletler’in; hali hazırda dünya tarımsal üretiminin yüzde 83’ünü gerçekleştiren küçük üreticilerin desteklenmesi ile dünyadaki açlığın nasıl önüne geçilebileceği konusundaki yazısı ve ilgili raporları incelenebilir.”

***

Sertifikalı tohuma karşı ne yapılabilir?

Buğday Derneği’nin atalık tohumların korunabilmesi için atılabilecek adımlara dair önerileri şu şekilde:

»Ürününüzü yerel tohumları kullanarak aracısız bir şekilde yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.

»Bu kapsamda eğitim materyali de içeren www.tohumtakas.org sitemize kaydolup tohum takasında bulunan diğer kullanıcılardan tohum talep edebilirsiniz.

»Eylül ayında kullanıma açtığımız, yerel tohumların takas edildiği, ücretsiz çevrimiçi platformumuz tohumtakas.org’a bugüne dek kayıt olan, 645 üyeden 73 farklı tohum sisteme eklendi. 24 üye 102 paket tohumu takas etti. tohumtakas.org’a üye olup, elinizdeki yerel tohumları paylaşabilirsiniz.

»Bulunduğunuz bölgedeki gıda topluluklarına dahil olup, yerel tohumdan üretilmiş ürünleri talep edebilirsiniz (www.gidatopluluklari.org)

»0 Ekolojik Pazarlar’dan alışveriş ederek üreticisine yerel tohum konusunda sorularınızı sorup taleplerinizi iletebilirsiniz.

BirGün

İlgili Dosyalar:

  1. sertifikali tohum [JPG] [81.87K]
Share
İlgili Eğitim